Compania Worley Parsons, lider mondial in domeniul serviciilor de inginerie si management de proiecte, este incepand cu 14 decembrie responsabil de serviciile de inginerie ale proprietarului in cadrul proiectului Nabucco, informeaza Nabucco Gas Pipeline International. Worley Parsons va colabora cu Nabucco la analiza si verificarea proiectului, analiza si modelarea cheltuielilor de capital si de exploatare, gestionarea activitatilor de inginerie si proiectarea statiilor de compresoare.

Worley Parsons este furnizor de servicii profesionale pentru industriile energetice, de resurse si procese complexe. WorleyParsons are peste 35.000 de angajati in 143 reprezentante din 43 de tari. Compania a fost implicata in ultimii ani in proiecte care insumeaza peste 120.000 km de conducte pentru diversi clienti din medii diferite.

Daca proiectul Nabucco va demara, in Romania vor fi investiti 1,2 - 1,5 miliarde de euro in lucrari de infrastructura si logistica, a declarat in noiembrie, la Bucuresti, directorul executiv al consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek.

In competitia pentru gazul natural din depozitul de la Shah Deniz din Azerbaidjan se mai afla, pe langa Nabucco, proiectele TAP si ITGI, si proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector)

Proiectul Nabucco este puternic sustinut de Uniunea Europeana, fiind vazut ca fiind principala modalitate de a reduce dependenta Europei de gazele rusesti."Suntem increzatori ca Nabucco ofera cea mai buna ruta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaijan si alte surse. Nabucco este proiectul european emblematic in coridorul de gaze naturale din Europa de Sud - Est", a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, NABUCCO Gas Pipeline International GmbH.

Nabucco reprezinta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa, ocolind Rusia. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale - Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Dupa mai multe amanari, constructia va demara in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale. De asemenea, primele livrari de gaze prin intermediul conductei vor fi facute in 2017. Proiectul este estimat la 7,9 miliarde de euro. Conducta va avea o capacitate estimata la peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Pentru actionarii Nabucco, Azerbaidjan reprezinta cel mai important posibil furnizor de gaze.

Proiectul Nabucco a facut un progres in iunie cand Cadrul legal pentru Gazoductul Nabucco a fost finalizat prin semnarea, in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre NABUCCO Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia).