Gazprom: South Stream va fi inaugurat in decembrie 2015
S-a aflat astfel ca principala conducta nu va intra in Austria, care sustine activ proiectul Nabucco, ci in nordul Italiei. Ceea ce inseamna ca Gazprom a renuntat la varianta de a transpora mari cantitati de gaze pentru hubul din Baumgarten, precum si la ideea constructiei unui gazoduct prin Grecia si Marea Adriatica spre zona de sud a Italiei.
Se presupune ca South Stream va fi compus din patru tronsoane a cate 15,57 miliarde mc de gaze fiecare, prima urmand sa fie pusa in functiune in decembrie 2015, capacitatea maxima a gazoductului, de 63 miliarde mc, urmand sa fie atinsa in 2018.
Lucrarile de constructie vor incepe in 2013, costul estimativ al proiectului fiind de 15,5 miliarde de euro.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Daca traseul terestru va incepe din Bulgaria atunci Gazprom trebuie sa construiasca un gazoduct submarin foarte lung, sub toata M. Neagra, de la Beregovaya pana la Varna.
Daca e evitata si Croatia, atunci va trece prin Ungaria si pentru a ajunge acolo, face un ocol prin Serbia.
Dar Gazprom poate decide sa renunte la constructia unei sectiuni submarine atat de lungi, pana in Bulgaria si sa o faca mai scurta, pana in Romania, de unde ar merge fie spre Serbia, fie spre Ungaria si apoi Slovenia si nordul Italiei.
Traseul cel mai scurt spre nordul Italiei si cel mai ieftin si rapid pentru Gazprom este gazoduct pana langa Constanta (economie de minim 100 km), apoi prin Romania pe langa Timisoara spre sudul Ungariei (economie de alta 100 de km decat ocolind prin Serbia), iar de acolo prin Slovenia direct in Italia.
Numai ca Rusia poate decide sa cheltuie miliarde in plus pentru a trece prin Bulgaria si Serbia, tari-satelit slavofone si foarte dependente de gazul rusesc (in timp ce Romania e pro-americana si pro-UE si putin dependenta de gazul din Rusia), pentru a avea o influenta mai mare asupra sarbilor si bulgarilor.
Romania inca isi poate juca cartea oferind Gazprom diverse avantaje logistice strategice (depozite subterane cum nu exista in Bulgaria sau Serbia) sau politice (avem interese comune in Ucraina si la M. Neagra).
Din fericire, noi avem si alte proiecte, precum Nabucco sau AGRI si rezerve de gaz pentru inca vreo cateva decenii.