Guvernul a adoptat marti seara cateva masuri care vor avea impact asupra preturilor la carburanti. Contactat de HotNews.ro, Constantin Tampiza, coordonator al strategiei de dezvoltare a grupului petrolier rus Lukoil in Romania, a declarat ca pretul carburantilor va fi influentat atat de cresterea redeventei pentru operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului, cat si de majorarea accizei la motorina. Tampiza a precizat ca deocamdata nu poate spune cu cat se vor scumpi carburantii, dar cu siguranta impactul se va resimti chiar de la 1 ianuarie 2012, mai ales la motorina.

Constantin Tampiza a mai spus ca nu este justificata cresterea redeventelor in conditiile in care tarifele de transport sunt oricum mari.

Guvernul a aprobat in sedinta de marti o ordonanta de urgenta privind modificarea Codului fiscal. Printre altele, actul normativ prevede majorarea accizelor la motorina de la 1 ianuarie 2012 cu 4,4%, de la 358 euro/tona la 374 euro/tona. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca majorarea accizelor la motorina va determina cresterea cu 2% a preturilor.

Executivul a mai decis in sedinta de marti majorarea redeventelor la resurse minerale. Redeventa pentru operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului prin sistemele nationale de transport al petrolului, precum si cea din operatiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere a crescut de la 10% la 15%.