Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca a cerut realizarea unei anchete interne legate de cazul de subminare a economiei nationale si favorizarea InterAgro instrumentat de DIICOT. Chiritoiu a mai spus ca in 2010 i s-au cerut documente referitoare la accesul marilor consumatori la gazele din productia interna. "A venit un procuror care mi-a cerut acte de dinainte de mandatul meu legate de opinia Consiliului privind accesul la gazele din productia interna", a precizat Chiritoiu. Potrivit acestuia, era vorba de documente din perioada de dinainte de 2009, din timpul madatului fostului ministru Varujan Vosganian.

  • In decembrie 2006, Vosganian a fost numit in functia de ministru al economiei si comertului in Guvernul Tariceanu, iar in aprilie 2007, a preluat portofoliul de ministru al economiei si finantelor (minister rezultat in urma unei comasari).

UPDATE Chiritoiu a amintit si de faptul ca in toamna anului 2011, a fost declansata, in premiera, o investigatie pe baza indiciilor furnizate de Parchet- DIICOT. Este vroba de o posibila intelegere intre 23 companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la 11 licitatii organizate de Transgaz SA si Romgaz SA pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente.

Mai multi directori din cadrul Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si societatii Romgaz sunt anchetati pentru ca ar fi favorizat o firma prin preturi preferentiale la gaze, potrivit unui comunicat DIICOT. Acesta mai arata ca procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane cu functii de conducere. DIICOT arata ca invinuitii au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului consolidat al statului.

Potrivit unor surse HotNews.ro ar fi vorba de InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro ca printre persoanele puse sub invinuire se afla Marcel Adrian Piteiu, membru PDL si director general Romgaz si Ioana Apan (fosta consiliera a lui Codrut Seres, trimis si el in judecata pentru submniarea economiei nationale in alt dosar) - acum presedintele Consiliului de Administratie al Romgaz si secretar general adjunct in Ministerul Economiei, Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz, Eugen Mitea (PNL), fost director adjunct al Romgaz si Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat in Ministerul Economiei in guvernarea Tariceanu.

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism- Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul Romgaz, Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, prev. de art. 167 alin. 1 si art. 165 alin. 2 C.p", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Omul de afaceri Ioan Niculae a negat acuzatiile, spunand ca nu a fost favorizat de Romgaz si a precizat ca firmele lui nu au datorii la stat.