Basescu cere sa se respinga modificarea Legii gazelor care impune o valorificare pe piata interna. Legea a fost votata pe 15 dec. de toate partidele politice

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 10 ianuarie 2012, 22:26 Economie | Energie


Conducta de transport gaze
Foto: Hotnews
 documente
Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea actului normativ care modifica Legea gazelor in sensul valorificarii productiei interne exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, solicitand respingerea textului legislativ. HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, in memorandumul de intelegere intre UE si Romania se arata ca trebuie eliminate pana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, citat de Mediafax, seful statului a trimis, marti, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea articolului 4 alineat (2) litera b) din Legea gazelor 351/2004.

Seful statului mentioneaza ca legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare modificarea prevederilor legii "in sensul valorificarii productiei interne de gaze naturale exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import" si opineaza ca adoptarea acestei reglementari de catre Parlament constituie "un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene", potrivit Mediafax.

"Potrivit articolului 148 alineat (4) din Constitutia Romaniei, Parlamentul, presedintele Romaniei si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din Actul de Aderare la Uniunea Europeana. In aceste conditii, tinand cont de prevederile pertinente ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene, consideram ca impunerea conditiei valorificarii productiei interne de gaze naturale numai in piata interna de gaze, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, contravine libertatii de circulatie a gazelor in piata interna a Uniunii Europene", se arata in motivarea cererii de reexaminare.

Pe de alta parte, este semnalata existenta unei solicitari de informatii suplimentare formulata de Comisia Europeana cu privire la Ordinul comun MECMA-ANRE-ANRM nr. 102136/530/97 din anul 2006 privind valorificarea cantitatilor de gaze naturale pe piata interna si masuri pentru intarirea disciplinei in sectorul gazelor naturale, transmisa autoritatilor romane in 6 aprilie 2011.

"Solicitarea de informatii reflecta suspiciunile Comisiei Europene cu privire la un posibil efect similar restrictiilor cantitative la exportul de gaze naturale, generat de ordinul in cauza. In acest moment, Comisia Europeana examineaza raspunsul formulat de autoritatile romane, o posibila urmare a acestui proces fiind declansarea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru de catre Romania", se mentioneaza in cererea de reexaminare.

Lege votata la limita, dar invers decat cere CE. Toate partidele au sustinut interzicerea exporturilor

Proiectul de lege care prevede interzicerea exporturilor de gaze a fost adoptat pe 15 decembrie de Camera Deputatilor (n.red. camera decizionala) cu un numar covarsitor de voturi: 256 pentru, 1 impotriva si 3 abtineri. Dupa cum declara si Iulian Iancu (PSD), initiatorul proiectului si presedintele comisiei pentru industrii si  servicii, toate partidele au sustinut interzicerea exporturilor. Paradoxal, legea a primit votul final chiar in ziua care reprezenta termenul limita impus  Romaniei pentru eliminarea barierelor legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

Eliminarea acestor obstacole legislative este o conditie cuprinsa in memorandumul de intelegere intre UE si Romania. Potrivit memorandumului, Guvernul trebuia sa prezinte pana pe 15 decembrie 2011 un plan pentru fluxurile de export si import de gaze la granita cu Ungaria.

Insa, in loc de adoptarea unor masuri care sa permita exporturile de gaze, a fost votata o lege care le interzice.

HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, in memorandumul de intelegere intre UE si Romania se arata ca trebuie eliminate pana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.
De asemenea, in conditiile in care zacamintele interne de gaze sunt pe cale de epuizare, "propunerea legislativa echivaleaza, practic, cu instituirea unei prevederi care sa interzica exportul de gaze", mai precizeaza Guvernul.

Potrivit Executivului, nu se tine cont de impedimentele de natura tehnica ce pot aparea ca urmare a opririi unor sonde de productie a gazelor naturale, ca urmare a consumului redus de gaze si a imposibilitatii de a mai inmagazina pe fondul lipsei de capacitati de inmagazinare. (Claudia Pirvoiu)

Vezi aici punctul de vedere integral al Guvernului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3479 vizualizari

 • -6 (20 voturi)    
  nu tine (Marţi, 10 ianuarie 2012, 22:36)

  Mazeta [utilizator]

  Basescu incearca sa faca uitat esecul monumental din confruntarea cu Arafat. Pana la urma, se pare ca cele cateva milioane de euro pe care presedintele le va castiga din comisioane o sa il coste mult mai mult la nivelul imaginii, dar deh... nu te pui cu boala....
  • +5 (5 voturi)    
   un tradator (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 10:57)

   sorinn [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Da statele europene cum de mentin interdictiile pentru muncitorii romani? Asta nu e in contradictie cu normele europene?
   • 0 (0 voturi)    
    Interes national (Vineri, 13 ianuarie 2012, 22:33)

    national [anonim] i-a raspuns lui sorinn

    Domnul Basescu sufera de SINDROMUL celui de-al DOILEA MANDAT si faca numai declaratii prostesti in ultima vreme:
    regele Mihai tradator de tara, Raed Arafat se opune privatizarii sanatatii, gazele interne nu trebuie vandute ieftin populatiei.

    Aveti de grija domnule Basescu!
    Va faceti de ras!
 • -4 (12 voturi)    
  Sa se faca dar sa nu se schimbe nimic (Marţi, 10 ianuarie 2012, 22:42)

  lucky luck [utilizator]

  Cam asta deduc. Sa liberlizam, ca tot nu avem cum sa le exportam. Dam liber din condei, asa, sa nu se zica ca nu avem bunavointa.
  Prea multe lucruri s-au facut doar din condei, din 2007 incoace!... Si mai ne miram ca UE uita sa ne mai dea buna ziua...
 • +2 (20 voturi)    
  Pina in 2015 mai e (Marţi, 10 ianuarie 2012, 22:55)

  x [anonim]

  Angajamentul de punere in aplicare a cerintei UE are ca termen 2015.
  Deci, pina in 2015, Base e tradator de popor.
 • 0 (16 voturi)    
  cand? (Marţi, 10 ianuarie 2012, 23:13)

  blu3s0ul [utilizator]

  cand nu a fost basescu tradator de popor?
 • +3 (19 voturi)    
  e uluitor! (Marţi, 10 ianuarie 2012, 23:34)

  Murphy [anonim]

  in doua zile, individul asta a comis doua grave gesturi antinationale! mai poate?
 • +2 (18 voturi)    
  Din nou ? (Marţi, 10 ianuarie 2012, 23:37)

  viorel [anonim]

  O noa dovada de banditism...Adica , sa nu se mai dea prioritate consumului intern din productia de gaze ...Mare nenorocit mai e omul asta ! Si-a propus sa distruga sistematic tara asat.. Serviciile nu vad lucrurile astea !?
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 17:42)

   anto [anonim] i-a raspuns lui viorel

   asa zici tu ??
   uite de exemplu nu sunt de acord cu tine...acesta este un lucru imp din prisma UE
 • +10 (16 voturi)    
  curata "liberalizare" (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 0:07)

  dax [anonim]

  Mda, legislatia europeana prevede liberalizarea exporturilor de gaze ca doar Romania e singura tara cu zacaminte din UE si cu gaze de exportat.
  Liberalizarea exportului de gaze ca sa poata si saracii de OMV sa-si "recupereze" investitia in zacamintele Romaniei primite aproape gratis de la Bombonel.
  Sa dam si gazele odata macar sa ramanem fara niciun zacamant si sa stim o treaba.
 • +1 (7 voturi)    
  Nemernicie tip Iulian Iancu! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 0:32)

  IoncelSarac [anonim]

  Consumul anual: 13.000.000.000 m³
  Doi ani consecutivi: 26.000.000.000 m³

  Capacitate productie Romgaz: 5.500.000.000 m³
  Capacitate productie Petrom: 4.500.000.000 m³

  ...prin urmare niciodata nu va exista posibilitatea ca productia interna sa depaseasca consumul intern de gaze pe o perioada de minim doi ani.

  Dar din dorinta de a tulbura apele, acest Iulian Iancu a tulburat continutul articolului de lege. Apoi din dorinta de a castiga capital politic Iulian Iancu a promvat acest "ciot normativ" constient de faptul ca oricum Romania nu dispune si nici nu va dispune cel putin in urmatorii 5 ani de capacitate de export a gazelor naturale pe conducte de transport gaz. Ce mai stie dl. Iancu ? Stie ca in sertarele inchise ale ANRE si MINISTERULUI ECONOMIEI exista alte proiecte de lege care odata adoptate (inclusiv modificari ale actualei Legii Gazelor) care adoptate ar tulbura strategia unor BAIETI DESTEPTI alungati din zona energiei electrice si care acum incearca sa se reorienteze catre o energie mai curata...inca "nepoluata", cea a gazelor naturale.
  • +2 (4 voturi)    
   bravo, bine ca ne-ai desteptat (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 9:27)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui IoncelSarac

   si ne-ai deschis ochii. De fapt, scumpirea cosului gazelor pe piata interna si exportul nestingherit al corporatiilor petroliere, inseamna de fapt, inca o palma peste botul baietilor destepti, care de fapt, pierzand afacerile cu curent, si-ar fi facut planul sa treaca pe gaze. Si-acum , nu mai au pe ce trece. Ion cel sarac, acum inteleg acronimul numelui tau, cred ca esti sarac cu mintea.
 • +9 (9 voturi)    
  mai amanati! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 0:38)

  I [utilizator]

  asa cum amana si ei liberalizarea pietei muncii. Spuneti ca e nasol si la noi acum ca e criza si nu putem face dar ne mai gandim.
 • +2 (4 voturi)    
  Corect! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 7:29)

  vic [anonim]

  Mai amanam pana si ei ne trataeaza ca partenei.Oricum ne lasa la funsul gol/Bancile sunt ale lor(UE),petrolul al lor,in curand astia vand si asigurarile de sanatate si mai ramane gazul metan ceva paman si panduri poate sare si gata romani am intrat in UE.VREM O REACTIE INTELIGENTA A OPOZITIEI(USL).CE VOR FACE EI CU NOUA LEGE A SANATATII DACA VOR VENI LA PUTERE?
 • +7 (9 voturi)    
  Legea este buna (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 8:14)

  Emil GIonea [anonim]

  Basescu cam greseste aici. Adica UE de ani de zile ne obliga sa aliniem preturile la acelasi nivel ca in vest, dar salariile date de multinationalele din vest venite in RO sunt la nivel de Europa de est. Asa ca acestei UE ar trebui sa ii raspundem elegant ca ce cer ei se va putea face cind si puterea de cumparare si suportare de taxe si impozite va fi similara cu cea din vest. Pina atunci, gaze ma ieftine sa pot lua numai diversificind sursele de alimentare gasind altele noi.
 • +4 (10 voturi)    
  specific pentru Basescu (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 9:04)

  ploiesteanu [anonim]

  interesele tarii sunt pe planul 3, interesele europene, pe 2. Interesul personal, ia sa vedem... Cine stie ?. Omul care incurajeaza emigratia, spre binele tarii.
 • 0 (4 voturi)    
  schimbarea schimbarii... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 9:36)

  costica [anonim]

  Si urmeaza suceala parlamentarilor dupa voia Presedintelui...
  Sa-i mai auzi acum pe PDListi si UNPRisti si UDMRisti cum vor vota intr-o veselie impotriva a ceea ce au votat data trecuta si cum vor apara opinia unica a Presedintelui a-toate-stiutor......
  Faca-se voia Presedintelui unic purtator de opinii in tara lu' peste....
  Ce naiba ne mai trebuie Prim Ministru, ce ne mai trebuie atatia parlamentari cand Presedintele vrea mereu sa se faca voia lui??!!!!!!!!!!!
 • +4 (6 voturi)    
  Politici anti-romanesti (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 10:33)

  Cetatean [anonim]

  Sa facem o comparatie cu ce s-a intamplat in cazul Petrom, care acum are politici anti-romanesti: "Consiliul Concurentei a sanctionat grupul Petrom cu o amenda totala de 503,8 milioane de lei pentru ca s-a inteles cu alte companii petroliere pentru a scoate de pe piata un sortiment de bezina. Chiritoiu a anuntat ca Petrom a luat cea mai mare amenda pentru ca a avut circumstante agravante".

  1. In anul 2004 Petrom a avut pierderi de 240 milioane de euro.
  2. In 2004 statul a obtinut 670 milioane de euro pentru 33% din actiuni.
  3. In anul 2005 profitul Petrom a fost de 391 milioane de euro.
  4. In anul 2006 profitul Petrom a fost de 648 milioane de euro.
  In anul 2007 profitul Petrom a fost de 533 milioane de euro.
  etc.
  http://www.zf.ro/infografice/evolutia-profitului-net-al-petrom-in-perioada-2004-2009-5718024

  Ce investitii formidabile a facut Petrom in anul 2004 astfel incat in 2005 a ajuns la un asemenea profit ?
  Rezervele mondiale de hidrocarburi sunt pe terminate (pe termen mediu) si in cazul unor crize energetice catastrofale ne vom trezi ca nemtii vor plati mai mult decat romanii pe energia romaneasca (care va fi exportata) iar noi vom ramane cu locuintele neincalzite iarna.
 • +2 (2 voturi)    
  Mare-i ticalosia lui... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:21)

  evra [anonim]

  De ce nu ma mai mira aceste pozitii antiromanesti ale presedintelui nostru? E absolut penibil acest individ.
 • -1 (1 vot)    
  . (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:41)

  mihaela [anonim]

  Este o solicitare corecta din partea presedintelui.
 • 0 (0 voturi)    
  da! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:43)

  elena18 [anonim]

  se urmareste ca piata sa fie in favoarea cetateanului si din aceasta cauza aceasta lege trebuie examinata cat mai curand.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:45)

  marinela [anonim]

  Uniunea Europeana pune mult accent de acest subiect si trebuie redus exportul de gaze.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 17:44)

   eu [anonim] i-a raspuns lui marinela

   este o decizi luata in favoarea cetateanului
 • 0 (0 voturi)    
  sperante (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 16:18)

  ovidiu [anonim]

  Dupa ce ca suntem intr-o criza financiara mare si ne paste una si mai mare la anul, ne bucuram la asemenea vesti.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 16:56)

  alina [anonim]

  in fata unui lucru atat de important, administratia prezidentiala nu poate fi pasiva
 • 0 (0 voturi)    
  trebuie sa intervina cineva (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 18:34)

  jonny [anonim]

  Uniunea Europeana face ce vrea ea in Romania ca doar na nou stam si ne rugam de ei dupa bani, logic ca Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea actului normativ care modifica Legea gazelor in sensul valorificarii productiei interne exclusiv pe piata interna,nu poate sa stea pasiv la un lucru atat de important.
 • 0 (0 voturi)    
  Basescu (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 19:38)

  tavi [anonim]

  Nici-un politician nu ajunge in functii importante in stat fara ca el sa promita a servi interesele celor din culisele puterii. Dar chiar daca unii nu vor sa recunoasca Basescu nu a promis ci a facut.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by