Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene cu un portofoliu de proiecte cu o capacitate totala de 2.400 MW, a anuntat demararea constructiei la Parcul eolian Pantelimon de 150 MW, situat in nordul judetului Constanta. "Cand constructia noului parc eolian va fi finalizata, cel mai probabil in vara anului 2012, acesta va produce electricitate pentru circa 100.000 de gospodarii", a declarat Andrei Muntmark, directorul comercial al Monsson Group. Pentru dezvoltarea parcului vor fi investite aproximativ 250 de milioane de euro.

Strategia grupului este de a dezvolta, construi si opera parcuri eoliene pentru diversi investitori interesati. Pe de alta parte, Monsson este producator de electricitate in nume propriu si are licenta de trader de energie.

Monsson va dezvolta Parcul Pantelimon in parteneriat cu Vestas.

"Ferma eoliana va fi echipata cu 50 de turbine Vestas V90- 3.0 MW, cu rezultate foarte bune in toate tarile unde au fost utilizate, avand deja o baza instalata de peste 7.100 MW.", a precizat Andrei Muntmark.

Vestas a instalat in total mai mult de 44.000 de turbine eoliene in 67 de state (inclusiv 119 turbine in Romania, reprezentand peste 320 MW, potrivit datelor din iunie 2011), care genereaza mai mult de 90 de milioane de MWh de electricitate pe an si alimenteaza milioane de gospodarii.

Monsson a dezvoltat pana in prezent 2.400 MW in eolian, din care proiecte de 750 MW au fost deja vandute catre Continental Wind Partners, CEZ, Petrom sau ButanGas. Monsson este dezvoltatorul celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa: Fantanele-Cogealac.