Ministerul Economiei considera ca nu vor exista probleme deosebite in asigurarea cantitatilor necesare pentru aprovizionarea cu gaze naturale pe intreg teritoriul tarii, in ciuda conditiilor meteorologice nefavorabile. La randul sau, GDF SUEZ Energy Romania sustine ca pana in prezent nu s-au inregistrat probleme in alimentarea cu gaze a consumatorilor. Pe de alta parte, au fost suplimentate importurile.

Pentru ianuarie 2012, ponderea importurilor in structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii industriali a fost stabilita la 42%, iar pentru consumatorii casnici la 8%, potrivit datelor ANRE.

  • "La solicitarea ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, in ultima perioada au loc, zilnic, la sediul ministerului, analize referitoare la situatia sistemului national de transport gaze naturale si asigurarea cantitatii necesare pentru mentinerea presiunii in sistem", informeaza Ministerul Economiei.

La solicitarea HotNews.ro, GDF Suez informeaza ca Distrigaz Sud Retele monitorizeaza in permanenta evolutia presiunii gazelor naturale in principalele puncte de interconexiune cu reteaua nationala de transport a Transgaz. "Pana in prezent, nu s-au inregistrat probleme in alimentarea cu gaze naturale in judetele deservite de catre Distrigaz Sud Retele", sustine GDF Suez Energy.

"Obligatiile de inmagazinare au fost indeplinite prin contracte incheiate cu operatorii de inmagazinare si cu furnizorii care inmagazineaza gaze pentru GDF SUEZ Energy Romania. Aditional, compania a suplimentat cantitatile de gaze din import pentru a acoperi varfurile de consum din aceasta perioada", mai precizeaza GDF Suez Energy.

UPDATE "Cererea de gaze naturale este mai mare decât volumele disponibile din producţia internă curentă sau din import. Din acest motiv, furnizorii de gaze trebuie să procure în avans, atât din surse interne, cât şi din import, cantităţile necesare pentru acoperirea vârfurilor de consum şi, de asemenea, să le înmagazineze în depozitele subterane", informeaza E.On.

Reprezentantii companiei mai spun ca pentru sezonul 2011- 2012, E.ON a realizat planul de înmagazinare prin contracte încheiate cu operatorii depozitelor de înmagazinare. În plus faţă de cantităţile de gaze naturale proprii, stocate în depozitele menţionate, compania a asigurat restul cantităţii de gaze naturale din înmagazinare, conform cerintelor autorităţii de reglementare, prin contracte ferme încheiate cu diverşi furnizori.

E.ON mai precizeaza ca pentru a preveni apariţia unor dezechilibre generate de consumul crescut de gaze naturale pe fondul temperaturilor foarte scăzute din ultima perioadă, au fost suplimentate volumele de gaze naturale achiziţionate în mod curent din surse interne şi din import.

Potrivit E.ON, temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă nu au pus până în prezent probleme în asigurarea cantităţilor necesare clienţilor companiei.

"Prioritari sunt clienţii consumatori casnici, instituţiile care asigură asistenţă medicală, de învăţământ, de asistenţă socială, centrale termice precum şi celelalte instituţii publice de la nivel central şi local", mai arata E.ON.

  • GDF SUEZ Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,3 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business. Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie. Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 16.500 km. Judetele deservite de catre companie sunt: Arges, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Valcea, Vrancea.
  • E.ON Energie, membră a Grupului E.ON, este specializată în furnizarea gazelor naturale şi a electricităţii pentru clienţii din 20 de judeţe din partea
    de Nord a ţării, din Transilvania, Moldova şi Banat. Compania are peste 2,9 milioane de clienţi. E.ON Gaz Distribuţie, membră a Grupului E.ON, activează în domeniul industriei gazelor, fiind specializată în distribuţia gazelor naturale, operarea şi întreţinerea sistemului de distribuţie. Cu o tradiţie de peste 30 de ani în domeniu, E.ON Gaz Distribuţie se constituie într-unul dintre cei mai importanţi distribuitori de gaze naturale din România. Compania asigură servicii pentru consumatorii de gaze naturale din peste 1.000 de localităţi din judeţele Alba, Arad, Bacau, Botoşani, Bihor, Bistriţa Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Harghita, Hunedoara, Iaşi,Maramures, Mureş, Neamţ, Satu Mare,Sibiu, Suceava, Sălaj, Timiş, Vaslui, aceştia fiind deserviţi printr-o reţea de distribuţie de peste 19.800 de kilometri.