Ionel David, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, a discutat online cu cititorii: Acum, orice procent in plus de productie eoliana duce la o suplimentare a pretului de 1,1%, din 2015 cresterea va fi de 0,55%, iar din 2018 de 0,25%

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 30 ianuarie 2012, 14:34 Economie | Energie


Ionel David
Foto: AGERPRES
Romania este considerata una dintre cele mai tentante destinatii pentru investiile in energia regenerabila, mai ales in domeniul energiei eoliene. De altfel, producatorii de energie regenerabila din Romania beneficiaza de una dintre cele mai atractive scheme de sprijin din UE, schema aprobata de Guvern dupa aproape trei ani de tergiversari. Care este potentialul Romaniei in domeniul energiei eoliene? Care este ritmul anual de crestere a capacitatii de productie a energiei eoliene? Cat de mult ajuta acordarea de certificate verzi dezvoltarea "fermelor de vant"? Care sunt marile proiecte care ar putea fi finalizate in acest an? Care va fi impactul acordarii certificatelor verzi asupra pretului la energia electrica? Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Potrivit datelor RWEA, sectorul eolian are potentialul de a atrage investitii de peste 5 miliarde de euro, pana in 2013, pentru un total de 3.000 MW instalati.

Dupa amanari repetate, Guvernul a aprobat anul trecut in octombrie  legislatia care permite aplicarea schemei de sprijin pentru producatorii  de energie  regenerabila prin acordarea de certificate verzi. Investitorii au asteptat aproape trei ani intrarea in vigoare a schemei  de ajutor care a fost reglementata  initial in 2008.

Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Un investitor va putea obtine venituri din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le  cumpere in cote anuale.

 • Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele  acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste  certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea  energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta,  prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie. Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.
Asociatia Romana pentru energie Eoliana este membra European Wind Energy Association, Global Wind Energy Council, National Associations Network.

Nota Redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5527 vizualizari

 • Intrebari (Luni, 30 ianuarie 2012, 14:49)

  Florin Oprea [anonim]

  1. Care este raportul dintre energia produsa de o turbina si energia consumata la productia turbinei.
  2. Avind in vedere ca pentru o crestere a energiei produse in tara de 5% (adica cresterea datorata eolienelor) pretul a/va crescut/creste cu 5%, rezulta ca pretul energiei produse de eoliene este dublu fata de pretul mediu al energiei. Este aberant, oricite argumente eco mi-ati aduce. Este clar o pierdere de competivitate a industriei romanesti fata de altele care nu au eoliene. Politica asta se numeste ecologism nu ecologie.
  • capacity factor (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:12)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Oprea

   1 In functie de amplasamentul campului eolian acset raport este de 0,25-0,3 In Dobrogea sunt si campuri unde acest capacity factor este de 0,3

   2 In momentul de fata orice procent in plus de productoie eoliana se reflecta intr-o suplimentare a pretului de 1,1%; din 2015, atunci cand va exista un surplus de certificate verzi- cresterea va fi de 0,55%, iar din 2018 cand va se acorda un singur certificat verde si acela la o valoare redusa 1% spor de productie in eolian va fiinsotit de o crestere a pretului de 0,25%.
   Deci cresterea nu este de 1 la 1, cum ati spus dvs.
   Pe de alta parte schema de promovare este valabila pe 15 ani, in timp ce durata de viata a turbinei este de 20 de ani. In ultimii 5 ani, pretul energiei eoliene va fi mai mic decat al energiei hidro si va asigura un "confort" al stabilitatii preturilor. Daca procesul ar fi inceput in Romania de acum 15 ani , acum ne-am fi aflat in acesta situatie.
 • transport energie regenerabila eoliana (Luni, 30 ianuarie 2012, 15:55)

  mihai mateescu [anonim]

  Cum va fi transportata puterea de de 3-4 mii de MW
  eolieni din Dobrogea catre restul tarii ?

  Exista si proiecte eoliene offshore pentru litoralul romanesc ? Dar pentru zona montana a Romaniei exista proiecte ?

  Aveti studii de impact apropo de investitia de 5 miliarde de euro in energie eoliana mentionata in articol ? Despre suma de 1 miliard de euro anual
  cheltuiti de statul roman pentru certificatele verzi ce parere aveti ?
  Nu cumva statul roman plateste prea mult pentru
  energia eoliana in conditiile in care avem totusi energie suficienta deocamdata si avem si potential sa economisim aceasta energie ?
  • r (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:23)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai mateescu

   1 In prezent resursele Transelectricii sunt apte de a face acset transport. Oricum modernizarea retelei intra mai ales in sarcina producatorilor eolienei, care ulterior doneza aceste echipamente Transelectricii.
   Pentru viitor exista planuri de creare de smart grid, care vor rezolva inca si mai bine problemele de evacuare a energiei din Dobrogea.

   2 Nimeni nu face proiecte de offshore atata timp cat inca exista terenuri. Deci onshore. Banuiesc ca dupa 2020 vor exista si astfel de initiative.
   Pe vaarf de munte nu exista retele in care sa se faca injectia energiei produse in eolian. In plus si amenajarea parcurilor r fi foarte dificila, ca sa nu mai vorbim de ratiuni ecologice.

   3 Nu sunt consumate resurse ale bugetului de stat in sustinerea energiei eoline. Deci statul nu da nici un ban.
   Dimpotriva.
   Cat despre investiile in cauza ele genereaza locuri de munca, economisesc resurse naturale pe care Romania le mai are o perioada limitata: petrolul si gazele sunt exploatabile in ca 15 ani in Romania. Deci trebuie ca Romania sa se pregateasca de viitror.
   Energia nucleara este cam pusa la colt dupa episodul Fukushima. (noroc ca Romania are la Cernavoda sistemul cel mai performant din acset punct de vedere, al securitatii functionarii centralei nucleare)
   Nu va faceti griji pentru un surplus de energie in Romania. Exista suficiente cereri pentru ca ea sa fie exportata.
 • certificate verzi (Luni, 30 ianuarie 2012, 15:56)

  Ilie M. [anonim]

  1. Considerand ca toate capacitatile actuale de productie a energiei din surse regenerabile din tara (eolian, hidro, fotovoltaic) lucreaza in parametrii normali, cate certificate verzi vor obtine producatorii in acest an ?

  2. Cate certificate verzi vor trebui sa cumpere distribuitorii in 2012 conform cerintelor legale (considerand ca se va livra aceeasi cantitate de energie electrica precum in 2011) si ce se intampla cu certificatele produse dar necumparate de distribuitori pentru ca nu sunt necesare (cum sau cand se pot valorifica) ?
  • certificate verzi (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:26)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ilie M.

   Mi-e greu sa va spuns cate certificate verzi vor fi emise per total in 2012, mai ales ca eu reprezint doar indistria eoliana.
   Pot insa sa va spun insa ca furnizorii au obligatia de achizitiona in 2012 o,11 certificate verzi pentru fiecare MWh tranzactionat, fata de 0,037 in 2011.
 • Alte intrebari (Luni, 30 ianuarie 2012, 16:26)

  Cain [utilizator]

  Suplimentar la intrebarile d-lui Florin Oprea am urmatoarele intrebari:
  1. Care este raportul intre energia produsa de un generator eolian pe durata lui de viata si energia consumata de acest generator in aceiasi perioada, stiut fiind faptul ca un astfel de generator, odata pornit si adus la turatia de frecvanta, nu poate fi oprit cand vantul stagneaza, el devenind motor sincron care consuma energie din sistem. Aceasta deoarece nu se poate face "paralelul" la zeci de generatoare concomitent atunci cand vantul atinge din nou viteza necesara.
  2. Care este durata de utilizare a unui generator eolian? Din cate am citit este destul de scurta, astfel nefiind posibila amortizarea lui decat marind foarte mult pretul energiei (si nu doar cu 5% cum se vorbeste) ?
  • turbine (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:28)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cain

   1 Nu am astfel de date la momentul de fata, legate de consumul propriu al turbinei.
   Ma voi interesa.
   2 Am raspuns. O turbina este programata sa produice 20 de ani. Pt intrebarea legata de pret vedeti raspunsul dat dlui Oprea.
 • stocare (Luni, 30 ianuarie 2012, 16:58)

  AUREL COMANAC [anonim]

  Energia eoliana este rentabila numai daca exista posibilitati de stocare, asa cum ar trebui sa fie acumularea de la Tarnita Capacitatile eoliene ar trebui aprobate numai in masura in care sunt cuplate cu
  facilitati de stocare pentru ca productia eoliana nu poate fi ajustata corespunzator necesitatilor?
  • echilibrarea productiei (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:31)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui AUREL COMANAC

   Ea este rentabila si acum in conditiile schemei de promovare prevazite de legea romana si aprobate de EU.
   Ea functioneaza si fara Tarnita, desi existenta centralei de pompaj de care vorbiti ar fi dezirabila in cel mai ianlt grad. Exista si alte resurse de echilibrare a productiei eoliene (hidro, carbune, tehnologie pe gaz combinat)
 • Turbine (Luni, 30 ianuarie 2012, 17:33)

  Gh. Pop [anonim]

  Care este cea mai mare turbina eoliana de la noi din tara?

  Cum se acopera deficitul de energie in sistemul national atunci cand nu sufla vantul in Dobrogea?
  • R: (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:07)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gh. Pop

   Cele mai mari turbine eoliene au 3 MW
 • capacitati de compensare (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:02)

  calin [anonim]

  Care este politica autoritatilor in privinta managementului capacitatilor de compensare si cum se va asigura echilibrul SEN in conditiile in care vantul este slab. Care dintre unitatile conventionale isi vor dezvolta capacitati suplimentare ?

  Cum majoritatea investitiilor in regenerabile (eolian cu precadere) sunt facute de investitori privati, statul probabil ca va pierde in cazul in care va lasa capacitatile de rezerva tot in sarcina sectorului privat. Dimpotriva, ar trebui sa foloseasca targetul de 20-2020 ca pe o oportunitate, altfel tot efortul de reducere a poluarii va duce cu precadere la un transfer de bani de la consumatori pe de oparte si dintr-al statului pe de cealalta parte in buzunarele investitorilor privati (sau maiu rau, cel al "baietilor destepti").
  • compensare (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:35)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   1 Transelectrica asigura compensarea, prin dispeceratul national
   2 Eolianul gerneraza venituri importante bugetului de stat: mai ales taxa pe profit, dar si prin faptul ca la fiecare 1000 MW instalati se generaeaza 2000 de locuri de munca.
   Comunele in care astfel de capacitati se instaleaza sunt cele mai castigate.
   Astazi a fi primar intr-o comuna oarecare din Dobrogea este cu totul altcevea decat a fi primar intr-o comuna oarecare din Teleorman de ex.
 • Intrebari (Luni, 30 ianuarie 2012, 19:58)

  cosming [anonim]

  1. de ce este obligatoriu ca energia electrica foarte scumpa produsa de eoliene sa fie preluata in sistemul energetic national astfel impunandu-se populatie sa plateasca aceasta "investitie"?

  2. de ce energia electrica produsa de eoliene nu merge direct la export pana cand se va amortiza investitia ?

  3. eu , consumator de energie electrica, nu doresc sa platesc energia produsa de eoliene. cum imi asigura (legile, cand au intrat in vigoare) statul acest drept de a refuza un serviciu de care nu am nevoie ?
  • r (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:47)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosming

   1 Exista angajamente internationale ale Romaniei privind energia curata (Protocolul de la Kyoto si actele legate de aderarea Romaniei la UE). Toate aceste investii ar fi trebuit sa fie facute de statul roman, prin reduceri bugetare aferente in alte domenii (educatie, sanatate, transporturi). Din fericire vectori privati au preluat acesta initiativa, foarte scumpa de altfel.

   2 Cei care preiau energie eoliana (furnizorii) pot vinde la export aceasta energie. Investitia insa nu se poate amortiza fara existenta unei scheme de sprijin. Asa este pretutindeni in lume.

   3 Ceea ce primiti in casa este un mix de energie. Vine si din eolian si din nuclear si din carbune si din hidro.
   Banuiesc ca daca ar fi pe alese, ati opta doar pentru energia hidro intrucat este cea mai ieftina. Ce ar face "carbunarii" atunci? Si-ar opri si ei productia? Cum credeti ca se va face partajarea energiei intre consumatori?
 • Putere instalata diferit de putere generata (Luni, 30 ianuarie 2012, 20:04)

  Palade [anonim]

  Intrebare (1)
  Ce putere reala medie anuala genereaza un parc eolian din Romania de 1000 MW putere instalata?

  Sunt informatii ca puterea medie nu depaseste 100 MW, adica este de 10 ori mai mica decit cea instalata.

  Daca intr-adevar este asa, atunci 3000 MW instalati cu pretul a 5 miliaded Euro vor produce o putere electrica reala de doar 300 MW adica cit jumatate din puterea medie generata de unul din cele doua reactoare de la Cernavoda. Ca o paranteza 300 MW este puterea necesara mentru a pune in miscare 100 trenuri trase de locomotive electrice.

  Intrebare (2)
  Se justifica instalarea si intretinerea a 3000 turbine eoliene de 1 MW fiecare pentru doar 300 MW putere medie anuala furnizata?
  • din nou despre factor de capacitate (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:52)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Palade

   1 1000 de MW eolieni genereaza intr0un an circa 2,1 TWh. Cei 1000 de MW sunt insumati din maimulte parcuri. Cel mai mare parc eolian din Europa se afla la Fantanel - Cogelac (capacitate finala de 600 MW la finele lui 2012).
   Altfel capaciatea medie a unui parc eolian este de 50 MW in Romania.
   Sunteti gresit informat: 3000 MW produc in medie circa 750 MWh.
   Deaja au fost momente cand cei 982 de MW din Romania au generat peste 750 MWh in unele momente
 • Finantare (Luni, 30 ianuarie 2012, 20:44)

  Maria [anonim]

  Legea 220 aduce o solutie de subventionare a energiei regenerabile insa fluctuatia certificatelor verzi intre valorile maxime si minime pun probleme investitorilor deoarece nu ofera o valoare fixa de calcul asa cum se intampla in tarile vecine unde legea prevede tariful de conectare valabil pe 20 de ani. In prezent certificatele verzi se tranzactioneaza pe bursa aproape de valoarea maxima insa situatia s-ar putea schimba radical in 4-5 ani, sub perioada de amortizare a investitiei. Cum vor rezolva dezvoltatorii parcurilor eoliene aceasta problema pentru a atrage investitorii?
  • pret CV (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:55)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Pretul CV va scadea in 2015, cand Romania va atinge cei 16% de E-RES din totalul de consumului brut de energie.
   Atunci vor parea probleme pentru producatori in sensul scaderii valorii CV.
   Si eu as fi preferat sa am sistem de feed-in- tarrif. Si bancile pentru ca asa ar fi putut calcula mai usor business planurile.
   Raman insa optimist.
 • Eolian vs. Solar (Luni, 30 ianuarie 2012, 21:13)

  robert [anonim]

  Buna ziua,

  Avand in vedere ca exista aprox. 8250 MW de eolian si aprox. 280 MW de solar in ATR-uri, exista cumva o analiza/prognoza realizata de RWEA care sa arate cat % din ATR-urile in eolian se vor schimba in ATR-uri in solar? Este absolut evidenta reorientarea dezvoltatorilor catre solar avand in vedere urmatoarele:

  -perioade mai mici necesare constructiei
  -schema de sprijin mai avantajoasa (6 CV/MWh)
  -piata de solar este in momentul de fata "descoperita"
  -zonele in care exista radiatie solara buna spre foarte buna nu sunt restranse la zona Dobrogea si Moldova
  • eolian/solar (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:57)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui robert

   Din pacate nu am o astfel de prognoza al gradului de convertire de la eolian la solar.
 • Certificate verzi (Marţi, 31 ianuarie 2012, 5:11)

  RaduBT [utilizator]

  Domnule David, de ce nu ati explicat in nici o conferinta faptul ca Certificatele Verzi nu au fost gandite sa fie puse pe spinarea consumatorilor finali ci in cea a poluatorilor, pentru ca scopul acestei scheme de sprijin este de a reduce poluarea, si nu de a imbogati anumite buzunare. Multumesc.
  • poluatorii si certificate verzi (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:01)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui RaduBT

   Stimate domnule Radu BT,
   Pai daca legea i-ar pune pe cei de la termocentrale sau pe cei de la Rovinari sa plateasca certificatele verzi sa plateasca cv, a doua zi ii vom vedea cu lacate la usa.
   Nu am explicat asa ceva pentru ca nu este posibil ca poluatorii sa plateasca certicatele verzi. Nicaieri in lume nu se face asa ceva.
   Oricum poluatorii vor plati din 2013 certficate de carbon, aferente gradului de poluare pe care il produc
 • Scheme finantare (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:42)

  titirica [utilizator]

  Are cumva RWEA un rol de "lobby" pe langa bancile din Romania pentru a sustine finantarea proiectelor eoliene?
  Din cate cunosc la acest moment, bancile prezente in Romania ofera aproape 0 suport pentru investitorii romani ce vor sa dezvolte parcuri eoliene. De aici si aglomeratia de investitori straini ce vin cu solutii de finantare si cumpara munca de ani de zile a dezvoltatorilor romani.

  Nu considerati ca ar fi mai util sa existe cat mai multi investitori romani in acest domeniu? Eventual sa va atribuiti un rol de a convinge bancile sa fie mai deschise spre acest domeniu?

  Multumesc
  • banci (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:15)

   Ionel David [hotnews.ro] i-a raspuns lui titirica

   Noi avem 4 banci in asociatie. Deci nu trebuie sa facem lobby pe langa ele, fiind parte a asociatie.
   Am intrebat pot sa va spun ca exista interes de a finanta proiectele cu adevarat bune.
   Nici uninvestitor starin nu cumpara munca de ani de zile a investitorului raman decat daca acesta din urma ii vinde proiectul. Cum sa-il ia altfel?
   Problema este ca multi vor sa-si vanda proiectele (indiferent de nationalitatea cumparatorui), dar numarul de cumparatori inca nu este asa de ridicat.
 • Persoane fizice (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:34)

  DanielS [anonim]

  Sunt si producatorii individuali (persoane fizice) incluse in circuitul certificatelor verzi?
  Multumesc
 • Clarificari (Marţi, 31 ianuarie 2012, 19:42)

  Florin Pintilie [anonim]

  Am citit cu mare, foarte mare interes raspunsurile domnului David. Dar mai ales intrebarile. Multe dintre ele sunt dovada unei proaste informari sua chiar dezinformari.
  Fiind consultant pe probleme de energie eoliana as dori sa aduc o contributie cu cateva precizari:
  O turbina eoliana consuma maxim 10-15 kWh in momentul in care este oprita si are nevoie sa se orienteze spre directia vantului sau sa raceasca anumite componente. Cu 6 - 7 m/s deja produce intre 350 si 600 KWh depinzand de model si capacitate. 6 - 7 m/s este viteza medie anuala cea mai intalnita in Dobrogea si chiar mai mult de atat. Viteza medie anuala inseamna ca aceasta valoare este cea mai des intalnita dea lungul anului si reprezinta o buna aproximare pentru comportamentul vantului dea lungul anului. Desi se vor intalni viteze de 0 m/s ori de 25 m/s este ca si cum vantul are bate tot anul cu 8 sau 7 m/s.
  La momentul inceperii discutiei Dlui David turbinele din Romania produceau 593MWh. 1009 MW instalati produceau aprox 600MWh ceea ce inseamna ca fiecare turbina producea in medie 600KWh. Se poate verifica aici: http://www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php?ofc=date.php
  Ganduri bune!
 • certificate verzi (Miercuri, 1 februarie 2012, 10:48)

  anonim [anonim]

  Buna ziua domnule David,
  Am inteles ca in 2015 va fi un excedent de CV pe piata, asta inseamana ca pretul CV-urilor se va apropia de pragul minim de 27 euro/CV?
  Ce credeti ca se va intampla totusi cu CV-urile pentru care nu exista obligatie de cumpare? Va fi posibil un transfer statistic?
 • aspecte economice (Sâmbătă, 15 septembrie 2012, 11:55)

  puritan [anonim]

  Pentru calcule de eficenta, pentru o eoliana amplasata in Marea Neagra, sunt aproximativ corecte umatoarele valori?

  Puterea instalata a eolienei 5MW
  Pretul de achizitie a eolienei: cca 6 mil Eur
  Viteza vantului 6-7 m/s (55% din an)
  Durata de viata 20 ani.
  Numarul de ore anual, de functionare: cca 8000 ore
  Tariful de livrare a unui MWh furnizat in retea: 48 Eur sau 120 Eur? Sau o valoare medie?
  Certificate verzi ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by