Presiunea gazelor in retea a scazut, dar e normal in aceasta perioada cand consumul a crescut foarte mult, a declarat Claudiu Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei. "Dar tinem situatia sub control", a adaugat el. Stafie a mai spus ca "pentru urmatoarele zile avem asigurate cantitatile de gaze necesare" si nu "este cazul sa declaram situatie de urgenta". Stafie a precizat ca in ultima vreme s-a ajuns la un consum istoric de gaze, fiind inregistrata o crestere de circa 20%.

  • Stafie a mai spus ca in aceasta perioada extrem de geroasa, consumul a ajuns la 70-71 de milioane de metri cubi pe zi, fata de 57,5 milioane de metri cubi cat a fost pe 16 ianuarie cand temperaturile minime au fost de minus 5 grade." In ultimele zile, consumul la nivel national a fost, in 29 ianuarie, de 65,6 milioane mc, iar in 30 ianuarie, de 69 milioane mc. Estimam un consum de aproximativ 70 milioane mc pentru azi si zilele urmatoare", a spus Stafie.

Despre limitarea cantitatilor furnizate catre marii consumatori industriali, Stafie a spus ca s-a facut in limita prevederilor contractuale.

Stafie a precizat ca au crescut importurile in conditiile in care capacitatea de extractie din depozite este limitata. "Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri", a afirmat Stafie.

Pentru marti, 31 ianuarie, cantitatea din import a ajuns la 17,5 milioane metri cubi, iar pentru miercuri, 1 februarie, importurile vor ajunge la 20 milioane metri cubi.

Comisia de Coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, constituita la nivelul Ministerului Economiei, s-a asigurat ca Romgaz SA, OMV Petrom si distribuitorii privati EON si GDF Suez au la dispozitie cantitatile necesare pentru a acoperi cresterea medie a consumului de gaze naturale, cu aproximativ 20% in aceste zile, a mai spus Stafie

"Nu suntem in situatie de urgenta in acest moment si consider ca pot fi asigurate cantitatile de gaze naturale necesare in perioada urmatoare pentru aprovizionarea populatiei si pentru functionarea capacitatilor industriale", a afirmat secretarul de stat.