Proiectul are autorizatiile necesare, inclusiv contractul tehnic de racordare la reteaua nationala de distributie a energiei electrice. Productia de energie electrica ar putea incepe inainte de sfarsitul anului 2012.
"Prin achizitionarea acestui proiect, GDF SUEZ Energy Romania a finalizat o noua etapa privind dezvoltarea sa in Romania. Constructia acestui prim parc eolian exprima increderea noastra in potentialul Romaniei in sectorul energiilor regenerabile si va consolida pozitia noastra pe piata energiei", a declarat Eric Stab, Presedinte executiv al GDF SUEZ Energy Romania.
- GDF SUEZ Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,3 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business. Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie. Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 16.500 km. Judetele deservite de catre companie sunt: Arges, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Valcea, Vrancea.
Pretul certificatelor verzi pe care le cumpara furnizorii se transfera la consumatorul final, care plateste mai mult decat in cazul energiei produse de surse clasice.
Castiga doar baietii destepti care si-au facut eoliene.
E adevarat ca profitul de pe ele se duce in alta parte, dar, ca si stat, cu fiecare centrala eoliana montata scade dependenta de importuri de resursele fosile. Si mai bine, se scapa de dependenta de resursele nucleare.
Si mai putini realizeaza alt lucru: dupa ce se amortizeaza investitia intr-o centrala eoliana, aceasta aduce profit pur. Practic, in afara de costurile de mentenanta, restul incasarilor e profit. Asa se poate scadea de fapt costul curentului, dar numai dupa perioada de amortizare.
Dezavantajul este al faunei aviare, care este lovita dramatic de elicile in miscare. Vizitati un astfel de parc, vezi vedea o gramada de pasari moarte in jurul lor.
Cand seceta a fost extrema, cu ele Romania s-a salvat importurile excesive de energie.
As dori ca pe fiecare zona cu vant favorabil sa fie astfel de centrale, chiar si in paduri pot fi instalate daca sunt suficient de inalte sa nu atinga pomii.
Cu centralele eoliene si cu hidrocentralele, Romania are o sansa sa scape de dependenta de combustibili fosili. Vantul e liber, de ce sa nu-l folosim?
Vorba ceea` Prosti dar multi` iar prostul plateste!