Gigantul rus Gazprom nu poate asigura livrarea unor canititati suplimentare de gaze cerute de tari din Europa occidentala pentru a face fata valului de frig, a declarat sambata directorul adjunct al companiei, Alexander Kruglov, citat de agentiile de presa din Rusia. Potrivit AFP, oficialul a dat insa asigurari ca volumele prevazute in contractele actuale au fost respectate.

"In prezent, Gazprom nu poate livra volumele suplimentare pe care partenerii nostri occidentali ni le-au solicitat", a afirmat Kruglov, in timpul unei intalniri avute cu premierul Vladimir Putin.

Kruglov a spus insa ca livrarea cantitatilor de gaze prevazute in contracte s-a facut fara probleme.

La randul sau, Vladimir Putin a solicitat oficialilor Gazprom sa asigure cererile statelor europene, dupa ce sunt acoperite nevoile pietii interne.

"Va cer sa faceti toate eforturile pentru a asigura nevoile partenerilor nostri externi, tinand insa cont de faptul ca scopul principal al companiilor energetice, in special Gazprom, este acela de a acoperi nevoile interne ale Rusiei", a afirmat seful Executivului de la Kremlin.

Uniunea Europeana a anuntat vineri ca Rusia si-a redus livrarile de gaze naturale din cauza valului de frig care a afectat, de asemenea, si teritoriul rus.

Potrivit AFP, Kruglov a admis sambata ca volumul gazelor livrate Europei a scazut cu 10% pentru cateva zile, insa a dat asigurari ca situatia a revenit la normal. Oficialul nu a oferit informatii suplimentare.

Europa se copnfrunta de cateva zile cu un val de frig, temperaturile scazute provocand moartea a peste 200 de persoane pe continent.

Romania importa gaze prin companii intermediare de la grupul rus Gazprom, si de la companii din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria).

Ce se intampla cu gazul rusesc in Europa?

Se intampla ciudatenii, a scris vineri cotidianul Vedomosti. Timp de doua zile Italia nu a primit cantitea ceruta de carburant, vesti similare venind din Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia. Gazprom asigura ca livrarile nu s-au redus.

Prima care a semnalat probleme in alimentarea cu gaze naturale a fost operatorul italian Snam, care publica date privind necesarul pietei, cererile consumatorilor, cat si de unde vine aceasta materie prima. Or, din Rusia s-a primit marti cu 8% mai putin decat se solicitase, iar miercuri cu 13%.

Cehia a avut, de asemenea probleme, la fel Slovacia, Polonia si Ungaria. Potrivit Comisiei Europene, citata de Bloomberg, in Italia, Polonia si Ungaria furnizarea de gaze rusesti a fost cu 8-10% sub norme.

Deocamdata, europenii sunt linistiti. Nu exista probleme, intreg necesarul este acoperit din depozitele subterane si din alte surse, afirma reprezentantii Snam. Nici pentru Cehia nu exista vreun pericol, asigura RWE Transgas: depozitele dispun de rezerve suplimentare, care nu au fost contractate, pentru ca inceputul iernii a fost bland.

„Suntem pregatiti sa facem fata unei crize a gazelor, fara ca beneficiarii nostri sa fie afectati in vreun fel”, afirma societatea slovaca SPP. Europa nu a uitat cum a inghetat in ianuarie 2009, in timp razboiului gazelor naturale dintre Rusia si Ucraina. De aceasta data insa, nimeni nu asteapta o criza similara”.

Gazprom sustine, la randul lui, ca nu exista nici un fel de nereguli in alimentarea cu gaze naturale. Doi reprezentanti ai companiilor occidentale de resort cred ca gazul rusesc a fost, probabil, preluat in cantitati mai mari de statele est-europene, care se confrunta cu temperaturi anormal de scazute. Este vorba de Ucraina, Polonia, Serbia, Romania, Bulgaria, Lituania si Cehia.

„Orice, dar Gazprom nu-si atarna singur streangul de gat, deteriorand si mai mult relatiile si asa destul de tensionate cu marii lui consumatori”, au comentat pentru Kommersant surse apropiate companiei ruse.

Cu unii dintre clienti, precum RWE sau E.ON Ruhrgas, se judeca, si nimeni nici macar nu indrazneste sa se gandeasca la o posibila reducere a livrarilor destinate Europei de dragul pietei interne. Mai simplu ar fi sa sisteze furnizarea de gaze consumatorilor rusi, care oricum nu-si achita facturile”, a adaugat respectiva sursa.