Guvernul a aprobat proiectul de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea cu energie electrica a populatiei si consumatorilor industriali interni. Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut luni ministrului Economieisa-l demita pe directorul general al Transelectrica ca urmare a unui anunt al Transelectrica de luni, care anunta ca "din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export".

La scurt timp dupa anuntul companiei Transelectrica, a fost elaborat un proiect de hotarare privind limitarea sau sistarea exporturilor de energie in perioada 16 februarie-15 martie. Proiectul mai prevede limitarea consumului de energie la nivel national.

  • UPDATE Mihai Razvan Ungureanu a declarat dupa sedinta Guvernului ca nu exista nicio problema cu furnizarea de energie electrica pentru consumatori. Hotararea adoptata de Guvern are un scop preventiv, a adaugat premierul.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, se constata o lipsa substantiala de energie electrica pe piata. Aceasta in conditiile in care nivelul de apa din raurile si lacurile interioare a ajuns la valori sub 50%.

Cauzele deficitului de energie electrica

  • reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cu consecinta activarii clauzei de forta majora de catre S.C. Hidroelectrica S.A.;
  • cresterea consumului de gaze naturale in vederea asigurarii incalzirii populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute;
  • cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import;
  • dificultatea asigurarii livrarilor de carbune (atat huila cat si lignit) in conditii de ger si viscol;
  • dificultatea asigurarii resurselor de gaze naturale si a utilizarii pacurii in centrale in conditii de ger si viscol.

Efectele lipsei energiei electrice

  • aparitia unor dezechilibre majore intre contractele incheiate in cadrul pietei de energie electrica si consumul efectiv inregistrat (aceasta valoare a crescut continuu de la valori medii de 1000- 1500 MW in cursul trim. IV 2011 la valori de 2000- 2500MW in cursul celei de-a doua parti a lunii ianuarie 2012 si in prima decada a lunii februarie)
  • crestere necontrolata a preturilor pe pietele centralizate de energie electrica in lipsa unor oferte de vanzare suficiente pentru acoperirea cererii de energie electrica.