​Atributiile functiei de director general al Transelectrica vor fi exercitate de către directorul general adjunct, Octavian Lohan, se arata intr-o informare a companiei transmisa BVB. Potrivit acesteia, Lohan a fost mandatat sa conduca Transelectrica pana la "ocuparea în condiţiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă". Decizia a fost luata dupa ce Horia Hahaianu si-a dat demisia de onoare in urma unei solicitari a premierului Mihai Razvan Ungureanu. Transelectrica informeaza ca Ministerul Economiei a transmis si un ordin prin care mandateaza reprezentanţii statului în AGA să-l revoce pe Hăhăianu si din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie.

Octavian LohanFoto: AGERPRES

Hahaianu va ramane la dispozitia companiei, pentru a fi trecut pe un post corespunzător vechimii în muncă şi pregătirii profesionale, mai arata Transelectrica.

Informarea integrala a Transelectrica transmisa bursei

"Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează publicul investitor că, având în vedere cererea nr. 526/2012 a domnului Horia Hăhăianu (demisia de onoare) şi Ordinul MECMA nr. 255/14.02.2012, Consiliul de Administraţie al Companiei, întrunit în şedinţă în data de 14.02.2012, la ora 16.30, conform Deciziei nr. 3 (nr. 5239/14.02.2012), a decis:

- revocarea domnului Horia Hăhăianu din funcţia de director general, începând cu data de 14.02.2012 şi rămânerea acestuia la dispoziţia Companiei, pentru a fi trecut pe un post corespunzător vechimii în muncă şi pregătirii profesionale;

- atribuţiile funcţiei de director general al Companiei, până la ocuparea în condiţiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă, a funcţiei de conducere, vor fi exercitate de către directorul general adjunct conducere sistem, domnul Octavian Lohan;

- contractul de mandat nr. C337/11.05.2011 încheiat între Compania Transelectrica şi domnul Horia Hăhăianu îşi încetează aplicabilitatea la data de 14.02.2012.

De asemenea, conform Ordinului MECMA nr. 255/14.02.2012, reprezentanţii statului în AGA vor fi mandataţi să-l revoce pe domnul Horia Hăhăianu din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie".

Reamintim ca un comunicat al Ministerului Economiei arata ca ministrul Lucian Nicolae Bode a dispus revocarea din functie a directorului general al CN Transelectrica SA, Horia Hahaianu, in urma solicitarii premierului. Ulterior, Hahaianu a declarat pentru HotNews.ro ca nu a fost revocat din functie, ci si-a dat el "demisia de onoare".

Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut luni ministrului Economiei, Lucian Bode, sa-l demita pe directorul general al Transelectrica, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Cererea survine unui anunt al Transelectrica de luni, care anunta ca "din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export".

La scurt timp dupa anuntul companiei Transelectrica, a fost elaborat un proiect de hotarare privind limitarea sau sistarea exporturilor de energie in perioada 16 februarie-15 martie. Proiectul mai prevede limitarea consumului de energie la nivel national.

Guvernul a aprobat proiectul de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea cu energie electrica a populatiei si consumatorilor industriali interni.

Mihai Razvan Ungureanu a declarat dupa sedinta Guvernului ca nu exista nicio problema cu furnizarea de energie electrica pentru consumatori. Hotararea adoptata de Guvern are un scop preventiv, a adaugat premierul.

  • Octavian Lohan este licentiat al Facultarii de Electroenergetica din cadrul Universitatii “Politehnica” Bucuresti. Lohan a coordonat programul de teste si reglementari tehnice pentru admiterea Transelectrica, in anul 2003 ca membru cu drepturi depline in UCTE. A fost de asemenea responsabilul procesului de interconectare a sistemului electronergetic sud-est european cu sistemul vest-european, proces finalizat cu succes in 10 octombrie, 2004. Aceasta este data de la care Sistemul Electroenergetic din Romania functioneaza interconectat cu sistemul vesteuropean al UCTE, prin conectarea liniilor de interconexiune de 400 kV Arad (RO) -Sandorfalva (HU) si Rosiori (RO) – Mukacevo (UKR).