Boom-ul petrolului si al gazelor de sist aduce un avans important economiei americane, de care are nevoie pentru a-si accelera cresterea, chiar daca aceste noi surse de energie sunt controversate pentru riscul potential pe care il prezinta pentru mediul inconjurator, relateaza AFP.

"Este o industrie inca tanara", care se va dezvolta in anii urmatori, spune Raoul Leblanc, analist la cabinetul de consiliere speciala PFC Energy.

Forajul zacamintelor de sist, formatiuni stancoase poroase bogate in hidrocarburi, s-a dezvoltat puternic in ultimii trei-patru ani, gratie aparitiei de noi tehnologii: forajul pe orizontala si fracturarea hidraulica, sau "fracking".

Ea consta in injectarea sub inalta presiune a unor cantitati enorme de apa aditionata cu nisip si diferiti aditivi chimici (anticoroziune, gelifianti etc.).

O tehnologie acuzata de aparatorii mediului ca polueaza panza de apa freatica si secatuieste lacurile sau sursele de apa din regiune, si chiar ca ar fragiliza solului, favorizand astfel cutremure, din cauza numeroaselor explozii subterane.

Ca masura de precautie, anumite state, precum New York-ul, au suspendat autorizarea forajelor. Fracturarea este interzisa in Franta si in Bulgaria.

Dar, intr-o economie americana aflata inca in convalescenta, presiunea pentru a autoriza aceasta veritabila sursa de crestere este puternica. Presedintele Barack Obama s-a declarat partizanul "tuturor actiunilor posibile" pentru dezvoltarea extractiei de gaze.

In 2010, forajul de gaz de sist a adus venituri de 76 miliarde de dolari si a contribuit la crearea a 600.000 de locuri de munca in Statele Unite, potrivit unui studiu al cabinetului de cercetari IHS Global Insight.

Aceste cifre ar trebui sa urce la 118 miliarde dolari si 870.000 locuri de munca pana in 2015, potrivit IHS.

Cu efecte pozitive asupra industriei chimice, a exploatarilor de nisip, a echipamentului de foraj etc.

"Energia, la nivel, international, nu creeaza multe locuri de munca, este o industrie care functioneaza cu echipament greu", iar exploatarea zacamintelor de sist creeaza multe locuri de munca la nivel local, subliniaza Leblanc.

Reversul medaliei: stocurile de gaze naturale au crescut puternic in Statele Unite, reducand cotatiile.

Pentru a incerca sa inverseze tendinta, grupul energetic Chesapeake a anuntat o reducere de 50% a forajelor in America de Nord, pentru acest an. Si ConocoPhillips a anuntat o reducere a exploatarilor.

Limitata initial la societatile americane specializate, exploatarea gazelor de sist castiga acum teren in randul gigantilor internationali, precum francezii Total, japonezii Marubeni sau chinezii Sinopec.

"Pretul petrolului este ridicat iar societatile au multi bani lichizi de investit si sunt putine oportunitati", remarca Raoul Leblanc.

Cu atat mai mult cu cat, in comparatie cu tulburarile politice din numeroase regiuni petrolifere, "America de Nord ofera un mediu relativ sigur pentru investitii", adauga acesta.

Exista si un nor pe acest cer senin: mai amenintatoare decat riscurile politice sunt actiunile in justitie a localnicilor sau ale organizatiilor pentru protectia mediului, care pot "bloca productia", apreciaza Raoul Leblanc.