- "Am studiat situatia si se pare ca sunt probleme privind legalitatea demisiei de onoare. Demisia de onoare este morala, nu produce efecte juridice. Mi-am dat demisia de onoare din functia de director general al Transelectrica pentru ca am considerat ca nu sunt vinovat cu nimic si am facut-o ca efect al reactiei Guvernului la anuntul privind resursele de energie", a declarat Hahaianu pentru Mediafax.
UPDATE 1 Contactat de HotNews, Horia Hahaianu a spus ca va reveni asupra deciziei de demisie in conditiile in care s-a dovedit ca i se "da dreptate" atat printr-un un aviz al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), cat si Hotararea de Guvern privind limitarea exporturilor de energie. Reamintim ca decizia de schimbare din functie a fost luata in urma unui anunt al Transelectrica de luni, care anunta ca "din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export". O decizie clara va fi luata pana luni, 20 februarie.
- Ulterior, Guvernul a aprobat un proiect de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea consumatorilor interni. "Acest lucru confirma ceea ce am spus", a precizat Hahaianu. Acesta considera ca schimbarea sa din functie "a bulversat investitorii", mai ales ca, in trei saptamani, statul urmeaza sa vanda pe bursa in luna martie un pachet de 15% din actiunile Transelectrica. "Consider ca mi-am facut datoria, fapt dovedit si de performantele mele manageriale", a mai adaugat Hahaianu.
UPDATE 2 Ministerul Economiei a transmis un punct de vedere la solicitarea HotNews in care arata ca Ministerul a cerut Consiliului de Administratie cererea de revocare in urma unei solicitari a lui Hahaianu de demitere din functia de director general.
- "Tinand cont de solicitarea domnului Horia Hahaianu, de renuntare la contractul de mandat, specificata prin cererea demiterii din functia de director general al CN Transelectrica SA, nr. 526/13.02.2012, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a emis Ordinul de imputernicire a membrilor Consiliului de Administratie cu nr. 255/14.02.2012 pentru revocarea din functie a acestuia.
- Consiliul de Administratie putea sa se prevaleze de termenul de preaviz de 30 de zile sau putea accepta de indata cererea de renuntare la contractul de mandat al domnului Horia Hahaianu, avand in vedere ca in solicitarea acestuia, nu a specificat nimic in acest sens, ceea ce s-a si intamplat.
- Consiliul de Administratie a decis revocarea domnului Horia Hahaianu din functia de director general al CN Transelectrica SA, in data de 14 februarie 2012", precizeaza Ministerul Economiei.
"Guvernul Romaniei este condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu, Ministerul Economiei este condus de ministrul Lucian Bode, restul sunt discutii", asa a explicat Lucian Bode modul in care a fost "revocat" Horia Hahaianu din functia de director general al Transelectrica.
- Mai mult, un comunicat al Transelectrica transmis BVB arata ca Ministerul Economiei vrea sa-l scoata pe Hahaianu si din Consiliul de Administratie. "Conform Ordinului MECMA nr. 255/14.02.2012, reprezentantii statului in AGA vor fi mandatati sa-l revoce pe domnul Horia Hahaianu din calitatea de membru al Consiliului de Administratie", se arata in comunicatul Transelectrica. Intrebat care este motivul pentru care a cerut revocarea si din functia de membru al CA, ministrul economiei a negat aceasta intentie. "Nu am cerut sa fie revocat din functia de membru al Consiliului de Administratie", a spus ministrul.
Hahaianu nu putea pleca de la Transelectrica decat printr-o decizie a Consiliului de Administratie sau prin propria demisie, mai ales in conditiile in care Transelectrica este o companie listata pe bursa.
De altfel, Transelectrica a transmis BVB o informare potrivit careia, Hahaianu si-a inaintat demisia de onoare. "Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informeaza publicul investitor ca domnul Horia Hahaianu si-a inaintat demisia de onoare, ca urmare a declaratiilor din sedinta de guvern din data de 13 februarie 2012 si a discutiilor ulterioare cu Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri", se arata in comunicatul Transelectrica.
- Reamintim ca un comunicat al Ministerului Economiei arata ca ministrul Lucian Nicolae Bode a dispus, luni seara, revocarea din functie a directorului general al CN Transelectrica SA, Horia Hahaianu, in urma solicitarii premierului.
In locul lui Horia Hahaianu a fost numit Octavian Lohan care detinea in acel moment functia de director general adjunct.
Iar acum semnaturile dumnealui nu mai sunt asa valoroase !
Cum draq sa am incredere in deciziile lui (la un asa nivel) daca nu este in stare sa inteleaga nici macar contractul sau de munca?
Concluzie: singurul gest inteligent al Hahaianu-lui a fost cererea de demisie ("de onoare").
Dar fiindca nu stie bine nici limba materna scrie in cerere: "solicit demiterea mea".
Se pare ca alti papusari l-au "desteptat".
Mă întreb cum pot indivizii aceştia care se dau "lideri" în ţara noastră să vină cu scuze gen: "am înţeles greşit", "m-am exprimat greşit", "am fost informat greşit", "nu am fost atent". Adică îşi vădesc incompetenţa şi tot trebuie să-i mai suportăm?
Dar, bag seama ca boala este cronica.... in 9 luni o sa constatam numai ca l-am schimbat pe Boc cu Ungureanu.
Atat.
hahaianu....zici ca-i porecla lui base.
Contractul sau prevede si cazul in care e lipsit de onoare ce santiuni se aplica?
De fapt cred ca a vrut sa spuna "Imi dau demisia din EROARE" iar noi am inteles gresit ...
Mari cunoscatori juristii guvernului!
Are si MRU reflexe de caporal.
Hahaianu luase o decizie buna sa se delimiteze de niste amatori, ca doar n-o fi crezand ca experienta lui va pune Sistemul National Energetic in siguranta.
Oricum stie presedintele si sa stam linistiti.
Acum contesta efectele juridice ale demisiei de onoare pentru ca nicidata nu a avut onoare.
Pentru informatii suplimentare recomand ca d-nul Hahaianu sa consulte DEX-ul.
Important e daca CA ii aproba demisia scrisa si catadicseste sa ia in discutie si razgandirea lui. In fond, CA-ul nu are in fisa postului si nici in contract dreptul de a se razgandi. :) Desigur, in cazul in care dl H a adresat demisia CA-ului si nu premierului, ministrului, domnului Obama sau lui Yoda.
Studiu de caz va deveni, in scolile de profil, cu privire la ”viteza de reactie dauneaza grav carierei” si la ”ce poti face, c-un yes man dibace”.
si inca nu l-ai cunoscut pe individ. te apuca, asa, un sentiment sa ii dai cu leuca in cap.
a inceput o facultate (l-a bagat unchiu'-la Petrosani), era rezerva rezervei la Stiinta, a revenit in Bucuresti dupa 90, a continuat (dar numai un piculetz) la instalatii (ca a dat probe la sportul si rapid), a facut dreprul la "fara prezenta" pe la Sibiu (era mai ieftina diploma) si uite cum a devenit mare inginer si advocat fara sa treaca pe la scoala. A, am uitat, are si un MBA (apropo, habar nu are ce inseamna asta) de 3 zile la Budapesta. daca imi aratatiun coleg din ultimii lui ani la drept si instalatii eu unul imi dau demisia (de onoare)!
elena
Ma intreb cum a fost posibil sa ocupati functia de director general la Transelectrica avand in vedere problemele de instabilitate psihica?
Este clar, a fost o eroare cand ministrul PDL -Ariton v-a numit intr-o functie de conducere fara un control medical.
deci, mai draga, dom menistru, cer, respctos, sa ma dai afara ! probabil c'a scris jos in stanga, o lozinca, ca pe vremuri: servesc patria ! traiasca pacea !
dumbovita, apa dulce,
cin'te be', nu s'ar mai duce !
Corect este " asa NE invata la management". Iar in tara unde boier declarat este MBA, iar scolile lor nu mai prididesc sa scoala minti luminate direct la 20 si putini ani, o sa vedeti o cestie de o sa va socheze: in zonele vitale natiunii sunt numai manageri cu foarte multa experienta in "specificul afacerii". Uitati un lucru esential: invatamantul in specializarea management este o afacere. O afacere foarte mare cu un marketing pe masura. Succesiunea actuala de crize arata ca numai cei competenti si cu multa experienta mai pot conduce barca. De ce e? Pen'ca viitorul este eminamente imprevizibil si pot intelege si decide rapid si corect in situatii noi numai cei care cunosc in amanunt afacerea. Din pacate pentru cei care gandesc ca dvs, viata nu este o suma de "case study".