In Romania, preturile la gazele din import s-au redus la 460-480 de dolari mia de metri cubi in luna februarie, in conditiile in care acestea atinsesera in ianuarie un maxim de 540-560 de dolari, au declarat pentru HotNews.ro surse din sectorul energetic. Potrivit acestora, reducerea preturilor este consecinta schimbarii din partea Gazprom a formulei de calcul. Gazprom a revizuit formula de calcul in urma presiunilor puternice venite din partea clientilor sai europeni. De altfel, chiar astazi Gazprom a anuntat ca a redus cu circa 10% pretul contractual la livrarile de gaze pentru unii consumatori europeni. Pe de alta parte, Romania a importat masiv gaze in luna februarie. Romgaz a anuntat ca a suplimentat importurile cu 40%.

Conducta de transport gazeFoto: Hotnews

Din cauza cresterii cererii de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute din luna februarie, Romgaz a crescut continuu importul de gaze.

Potrivit companiei, in perioada 10-12 februarie s-a importat cu 5 milioane metri cubi mai mult, iar incepand cu 17 februarie, pana la finele lunii, Romgaz urmeaza sa importe inca 22 milioane metri cubi suplimentar. Practic, fata de programul lunii februarie, Romgaz va importa cu 27 milioane metri cubi mai mult decat programarea initiala.

"Daca la inceputul lunii ROMGAZ avea planificata pentru clientii sai, livrarea unei cantitati de 71 mil. mc, ca urmare a temperaturilor scazute s-a procedat la suplimentarea cantitatilor de gaze din import cu circa 40%", informeaza Romgaz.

  • Problema revizuirii formulei de calcul a fost pusa in discutie inca din vara anului trecut. In acea perioada, principalii clienti ai Gazprom din Europa au depus plangere in justitie impotriva companiei ruse, cerand revizuirea formulei de calcul a pretului.