In ultimele saptamani, in contextul conditiilor meteorologice dificile, zeci de sate, in principal din sud-estul tarii, dar si orase, printre care si Capitala, au fost afectate de intreruperile cu energie. Explicatia frecventa data de companiile de distributie a energiei a fost vremea neprielnica, respectiv caderile substantiale de zapada, viscolul si gerul, din cauza caruia a crescut foarte mult consumul de electricitate.
In perioada de iarna consumul de electricitate creste, pe de o parte pentru ca multi consumatori folosesc dispozitive electrice de incalzire, cat si ca urmare a folosirii unei cantitati mai mari de energie pentru iluminat.
Potrivit reprezentantilor Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei:
- intre anii 2001-2008 consumul de energie a crescut constant in Romania;
- in 2009 a avut loc o scadere a consumului, ca efect al crizei economice mondiale;
- la nivelul anului 2011, consumul de energie era apropiat de cel din 2008;
- in intervalul 2001 - 2011 consumul de energie a crescut cu 14,3%.
* Retelele electrice sunt vechi
Surse din piata de energie au declarat pentru Mediafax ca retelele electrice nu ar fi fost afectate atat de grav de conditiile meteorologice daca ar fi fost modernizate si adaptate cererii actuale de electricitate. "Reteaua electrica, mai ales cea de distributie, este invechita si are mare nevoie de investitii. Reteaua de transport, operata de Transelectrica, sta mai bine. Cu toate acestea, nu exista riscul caderii sistemului national de transport", au precizat sursele.
Potrivit surselor citate, de peste trei ani se discuta despre un proiect, ajuns acum in faza studiului de fezabilitate, ce vizeaza reteaua electrica a Capitalei. Proiectul prevede constructia unei linii de transport care ar inchide inelul de distributie. Astfel, ar fi asigurata aprovizionarea Bucurestiului chiar daca in zonele invecinate retelele ar ceda.
* Extinderea retelei electrice nu a tinut pasul cu dezvoltarea sectorului rezidential
In unele zone, distribuitorii de energie nu au construit la timp noi retele, astfel incat sa poata prelua consumul noilor utilizatori. Drept consecinta, liniile existente sunt suprasolicitate.
In strategia energetica a Romaniei, elaborata de Ministerului Economiei, se mentioneaza ca aproximativ 65% din retelele electrice de distributie a electrictatii energie au un grad avansat de uzura fizica, iar 30% din instalatiile aferente sunt echipate cu tehnologie veche de aproape 50 de ani.
Potrivit Mediafax, aproape 70% din activitatea de distributie a energiei la nivel nationale este controlata de companii straine. Cinci din cele opt companii de distributie a energiei au fost privatizate in perioada 2005-2008, fiind cumparate de CEZ (Cehia), E.ON (Germania) si Enel (Italia).
* Reteaua din Bucuresti, veche de peste 50 de ani
Alimentarea Capitala si a judetelor Ilfov si Giurgiu, se face, incepand cu 2008, de catre Enel Muntenia Sud. Potrivit Mediafax, compania Enel Romania a precizat ca reteaua de distributie a energiei electrice din Bucuresti are o vechime "considerabila", fiind construita, in mare parte, cu tehnologia anilor 1960-1970 astfel incat "nu face fata cerintelor actuale de consum".
Punctele cele mai vulnerabile ale retelei de distributie, dupa criteriul vechimii, sunt:
- Bucurestii Noi;
- Chitila;
- Piata Gorjului;
- Rosia Montana (cartierul Militari);
- stazile Sibiu si Brasov (cartierul Drumul Taberei);
- Principatele Unite;
- 11 Iunie;
- Muzelor;
- Rond Cosbuc;
- Soseaua Alexandriei;
- Teius;
- Pucheni;
- Calea Rahovei;
- Soseaua Bucuresti-Magurele cu zonele adiacente;
- strazile Vulturilor;
- Romulus si Traian din cartierul Pantelimon.
Problemele retelelor sunt agravate de furtul de energie. Astfel, potrivit Enel, furturile de electricitate din retele produc daune considerabile din doua cauze:
- consumul necontrolat si neautorizat;
- distrugerii elementelor de retea, precum cabluri sau transformatoare.
* Investitii in retelele de distributie a energiei
Enel Romania opereaza in zonele Dobrogea (Constanta, Calarasi, Tulcea si Ialomita), Banat (Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin) si Muntenia (Bucuresti, Ilfov, Giurgiu). Compania preciza, in 2010, ca a modernizat complet 14 statii electrice dintre cele 40 de unitati aferente zonei Muntenia Sud, alte 19 statii erau aproape finalizate, iar 900 de transformatoare din Capitala urmeaza sa fie inlocuite cu altele care permit o reducere "considerabila" a pierderilor de energie electrica.
In luna martie a anului trecut, Enel Romania a anuntat ca va investi, intr-un interval de circa 5 ani, proximativ 800 milioane de euro in cele trei zone in care opereaza in Romania: Dobrogea (Constanta, Calarasi, Tulcea si Ialomita), Banat (Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin) si Muntenia, pentru a creste calitatea serviciilor si a securitatii retelelor.
Grupul german E.ON este prezent pe piata furnizarii energiei din Romania din 2005. E.ON Moldova Distributie acopera judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor E.ON Romania, compania a investit peste 600 de milioane de lei (140 milioabe de euro) in perioada 2005-2010 in reteaua de distributie, in special pentru modernizarea statiilor de transformare care alimenteaza cu energie electrica zone mari de consum.
CEZ Romania acopera judetele Arges, Dolj, Gorj, Oltenia, Mehedinti, Teleorman si Valcea. Directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna, afirma anul trecut ca grupul ceh are in plan investitii de 280-290 milioane lei (65 milioane de euro) anual pe partea de distributie a energiei in Romania.
Cu furtul energiei este mai simplu: prin lege se pune piciorul în prag şi ştim foarte bine cine fură energie electrică dar nu vrem să vorbim de ei! Numai că noi nu avem atâta voinţă încât să fim fermi şi tot cel care e corect plăteşte şi furtul de energie că doar n-o ieşi în pagubă firma care distribuie...
Nu sunt un nostalgic comunist in nici un caz dar cind vad cum averea uriasa a unui stat a trecut incet si subtil in mina unei camarile rapace, imi vine sa dau jos sabia de pe perete. Doamne' ce-ar merita ticalosii care ne-au vindut !
In plus ar trebui sa vedem transparent ce investitii au facut aceste firme private care ne ofera energie....
Sa auzim numai de bine
Ce s-a construit pe vremea cealalta este fie distrus fie exploatat "la sange" de niste companii private.care fac profit de pe urma utilajelor pe care le-am platit noi pe vremea comunismului cu eforturi supraomenesti prin lipsa caldura,lipsa alimente,lipsa benzina,program de 2 ore la televizor samd.
Desteapta natie,halal popor !
E vina statului roman ca nu-i urmareste asa cum era precizat in contractul de privatizare. Cand pisica nu-i acasa......
Pe ce iau diferenta de pret intre productie si distributie ? Pretul platit de populatie este de 3 -4 ori mai mare decat cel de productie!
Cred ca a r trebui trimisi la ei acasa acesti impostori de la enel , ca si cei de la apa nova si gdf !
Trebuie sa lucrezi in cadrul companiei ca sa vezi asta.
Este mult prea mare volumul lucrarilor si nu facem
noi romanii fata acestor schimbari.