Principalele cauze pentru penele de electricitate: uzura avansata a instalatiilor, lipsa de investitii si furtul de energie

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 18 februarie 2012, 17:21 Economie | Energie


Avariile la reteaua electrica care au cauzat, in ultimele saptamani, caderi de curent frecvente in mai multe zone ale tarii sunt cauzate de infrastructura deficitara, lipsita de investitiile necesare si afectata de furturile de energie si distrugerea elementelor din retea, relateaza Mediafax. Astfel, doua treimi din retele sunt intr-un grad avansat de uzura fizica si 30% din instalatii au tehnologie din anii 1960, iar investitiile au lipsit atat inainte de vanzarea Electrica, cat si dupa cedarea distributiei companiilor straine.

In ultimele saptamani, in contextul conditiilor meteorologice dificile, zeci de sate, in principal din sud-estul tarii, dar si orase, printre care si Capitala, au fost afectate de intreruperile cu energie. Explicatia frecventa data de companiile de distributie a energiei a fost vremea neprielnica, respectiv caderile substantiale de zapada, viscolul si gerul, din cauza caruia a crescut foarte mult consumul de electricitate.

In perioada de iarna consumul de electricitate creste, pe de o parte pentru ca multi consumatori folosesc dispozitive electrice de incalzire, cat si ca urmare a folosirii unei cantitati mai mari de energie pentru iluminat.

Potrivit reprezentantilor Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei:
 • intre anii 2001-2008 consumul de energie a crescut constant in Romania;
 • in 2009 a avut loc o scadere a consumului, ca efect al crizei economice mondiale;
 • la nivelul anului 2011, consumul de energie era apropiat de cel din 2008;
 • in intervalul 2001 - 2011 consumul de energie a crescut cu 14,3%.

* Retelele electrice sunt vechi

Surse din piata de energie au declarat pentru Mediafax ca retelele electrice nu ar fi fost afectate atat de grav de conditiile meteorologice daca ar fi fost modernizate si adaptate cererii actuale de electricitate. "Reteaua electrica, mai ales cea de distributie, este invechita si are mare nevoie de investitii. Reteaua de transport, operata de Transelectrica, sta mai bine. Cu toate acestea, nu exista riscul caderii sistemului national de transport", au precizat sursele.

Potrivit surselor citate, de peste trei ani se discuta despre un proiect, ajuns acum in faza studiului de fezabilitate, ce vizeaza reteaua electrica a Capitalei. Proiectul prevede constructia unei linii de transport care ar inchide inelul de distributie. Astfel, ar fi asigurata aprovizionarea Bucurestiului chiar daca in zonele invecinate retelele ar ceda.

* Extinderea retelei electrice nu a tinut pasul cu dezvoltarea sectorului rezidential

In unele zone, distribuitorii de energie nu au construit la timp noi retele, astfel incat sa poata prelua consumul noilor utilizatori. Drept consecinta, liniile existente sunt suprasolicitate.

In strategia energetica a Romaniei, elaborata de Ministerului Economiei, se mentioneaza ca aproximativ 65% din retelele electrice de distributie a electrictatii energie au un grad avansat de uzura fizica, iar 30% din instalatiile aferente sunt echipate cu tehnologie veche de aproape 50 de ani.

Potrivit Mediafax, aproape 70% din activitatea de distributie a energiei la nivel nationale este controlata de companii straine. Cinci din cele opt companii de distributie a energiei au fost privatizate in perioada 2005-2008, fiind cumparate de CEZ (Cehia), E.ON (Germania) si Enel (Italia).

* Reteaua din Bucuresti, veche de peste 50 de ani

Alimentarea Capitala si a judetelor Ilfov si Giurgiu, se face, incepand cu 2008, de catre Enel Muntenia Sud.  Potrivit Mediafax, compania Enel Romania a precizat ca reteaua de distributie a energiei electrice din Bucuresti are o vechime "considerabila", fiind construita, in mare parte, cu tehnologia anilor 1960-1970 astfel incat "nu face fata cerintelor actuale de consum".

Punctele cele mai vulnerabile ale retelei de distributie, dupa criteriul vechimii, sunt:    
 • Bucurestii Noi;
 • Chitila;
 • Piata Gorjului;
 • Rosia Montana (cartierul Militari);
 • stazile Sibiu si Brasov (cartierul Drumul Taberei);
 • Principatele Unite;
 • 11 Iunie;
 • Muzelor;
 • Rond Cosbuc;
 • Soseaua Alexandriei;
 • Teius;
 • Pucheni;
 • Calea Rahovei;
 • Soseaua Bucuresti-Magurele cu zonele adiacente;
 • strazile Vulturilor;
 • Romulus si Traian din cartierul Pantelimon.
* Probleme cauzat de furtul de energie

Problemele retelelor sunt agravate de furtul de energie. Astfel, potrivit Enel, furturile de electricitate din retele produc daune considerabile din doua cauze:  
 • consumul necontrolat si neautorizat;
 • distrugerii elementelor de retea, precum cabluri sau transformatoare.
In 2010, compania a derulat 1000.000 de verificari in cele trei zone mari de distributie, constatand 12.000 de cazuri de frauda, scrie Mediafax.

* Investitii in retelele de distributie a energiei

Enel Romania opereaza in zonele Dobrogea (Constanta, Calarasi, Tulcea si Ialomita), Banat (Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin) si Muntenia (Bucuresti, Ilfov, Giurgiu). Compania preciza, in 2010, ca a modernizat complet 14 statii electrice dintre cele 40 de unitati aferente zonei Muntenia Sud, alte 19 statii erau aproape finalizate, iar 900 de transformatoare din Capitala urmeaza sa fie inlocuite cu altele care permit o reducere "considerabila" a pierderilor de energie electrica.

In luna martie a anului trecut, Enel Romania a anuntat ca va investi, intr-un interval de circa 5 ani, proximativ 800 milioane de euro in cele trei zone in care opereaza in Romania: Dobrogea (Constanta, Calarasi, Tulcea si Ialomita), Banat (Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin) si Muntenia, pentru a creste calitatea serviciilor si a securitatii retelelor.

Grupul german E.ON este prezent pe piata furnizarii energiei din Romania din 2005. E.ON Moldova Distributie acopera judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor E.ON Romania, compania a investit peste 600 de milioane de lei (140 milioabe de euro) in perioada 2005-2010 in reteaua de distributie, in special pentru modernizarea statiilor de transformare care alimenteaza cu energie electrica zone mari de consum.

CEZ Romania acopera judetele Arges, Dolj, Gorj, Oltenia, Mehedinti, Teleorman si Valcea. Directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna, afirma anul trecut ca grupul ceh are in plan investitii de 280-290 milioane lei (65 milioane de euro) anual pe partea de distributie a energiei in Romania.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3284 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Si privatul (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 17:34)

  saabo [anonim]

  care suge la castig..nu baga banu! Ia caimacul si va pleca atunci cand e momentul..iar romanul o va lua de la cap cu facutul muncii!
  • 0 (0 voturi)    
   corect.. foarte corect... (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 18:22)

   all [anonim] i-a raspuns lui saabo

   daca esti firma serioasa faci in asa fel incat sa-ti fie bine(sa-i mearga afacerea bine).. dar la noi.. unii au venit.. au luat companii mari gen electrica.. si.. cucu.. nu au investit nimic.. ce vrei sa faca sistemu cand creste consumu??????????????.... cu cateva zile in urma zicea un italian ca vina e a populatiei ca a crescut consumu... POFTIM!!!!!!!!!!!!!!!.. pai daca eu platesc???
  • +2 (2 voturi)    
   ESTE VINA LUI CEASCA (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 19:51)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui saabo

   El a sistat orice investitii pentru a plati datoriile alea nenorocite. El ne-a lasat mostenire gasca de putori ticaloase care au privatizat strict prin buzunarul propriu si care nici sa controleze si sa tina in mina rezultatele acestei actiuni nu vor si nu sint in stare.
 • +4 (6 voturi)    
  ENEL niste nesimtiti (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 17:49)

  Daniel [anonim]

  Stiu sa ia bani la fiecare bransare de curent, dar nu sunt in stare sa modernizeze nimic. Vreau sa vad si eu cele 33 de statii modernizate. Sa le prezinte pe site-ul lor. Sa faca instiintari lunare cu investitiile facute pentru cei care le platesc un serviciu de 2 lei. Majoritatea statiilor sunt sub dimensionate, datorita constructiilor noi aparute. Ar trebui sa se sesizeze cei de la ANERE si sa-i intrebe de sanatate dupa care sa le aplice niste amenzi sa-i usture in fund. Sa nu se mai intample ce s-a intamplat iarna asta.
  • 0 (0 voturi)    
   cica-n Fundeni ar fi (Duminică, 19 februarie 2012, 12:06)

   Dana [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   schimbat trafurile candva prin 2008-2009. De-atunci incolo penele de curent sunt la ordinea zilei si mai ales a noptii. Cred ca i-am plictisit pe aia de la Enel cate telefoane am dat in crucea noptii (3-4 dimineata) ca n-avem curent. Sa-mi explice si mie ce varf de consum e la 4 dimineata...
 • +2 (2 voturi)    
  probleme ee (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 18:20)

  electrocutatul [anonim]

  Uzura instalaţiilor şi investiile sunt o singură problemă - o problemă a firmei private care ia şi profiturile de pe urma distribuţiei şi vânzării energiei electrice. Sau firma ia profitul şi populaţia, prin impozite, mai plăteşte încă odată investiţiile pe care le vor exploata tot firma privată?
  Cu furtul energiei este mai simplu: prin lege se pune piciorul în prag şi ştim foarte bine cine fură energie electrică dar nu vrem să vorbim de ei! Numai că noi nu avem atâta voinţă încât să fim fermi şi tot cel care e corect plăteşte şi furtul de energie că doar n-o ieşi în pagubă firma care distribuie...
 • 0 (0 voturi)    
  sigur (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 18:20)

  Pai cum [anonim]

  ce-or fi crezut cand le-au vandut strainilor? Ca or sa investeasca ei in ceva? Acum se culeg roadele vanzarii pe nimic. Noii proprietari nu urmaresc decat maximizarea profitului.
 • +6 (6 voturi)    
  Cit de prost... (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 18:31)

  samurai [anonim]

  si ticalos trebuie sa fii, ca tu ca STAT, sa-ti dai din mina domenii de importanta strategica pe mina companiilor straine.Adica tu produci energia electrica, romanii o platesc ca, deh, trebuie curent la toata lumea si partea de intermediere, de transport, o dai la altii ! ...si aproape sigur la cele romanesti ,"ramase", s-au bagat pe fir "baietii destepti" ! Asta-i la fel ca monopolul pe sare sau ceara:cite putin in fiecare zi DAR sigur si volum urias !
  Nu sunt un nostalgic comunist in nici un caz dar cind vad cum averea uriasa a unui stat a trecut incet si subtil in mina unei camarile rapace, imi vine sa dau jos sabia de pe perete. Doamne' ce-ar merita ticalosii care ne-au vindut !
 • 0 (0 voturi)    
  Neste smecheri, monser, neste smecheri (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 18:50)

  Mona mulge vaca [anonim]

  A venitara unii mestecand macaroni. Statu' Roman le-a dat Vaca Electrica. Si oamenii s-au apucat s-o mulga da' iarba nu prea i-au dat si vaca a inceput sa slabeasca. Astia, smecherii adeca, mulgeau vaca si-o mulgeau si-o tot mulgeau. Acuma saraca vaca nehranita sta sa crape, da' parca vad ca smecherii o s-o taie, o sa vinda carnea la Stat la suprapret de smecherie (smecherii stiu de ce) si oasele ramase...eh, oasele ramase o sa le dea statului inapoi si-o sa zica: statule, fa matale alta vaca si vinde-mi-o tot mie, ca yo-s privat, si stiu ce se face cu Vaca. Si-am incalecat pe-o sea, ia mai da-i in..........
 • 0 (2 voturi)    
  Interesant?!?! (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 19:10)

  Mihai [anonim]

  In pretul kw platit de consumator este inclusa o suma ce ar trebui folosita pentru modernizarea si dezvoltarea infrastructurii pt furnizarea de energie consumatorului la standarde normale. Cred ca nu ar strica cei afectati sa isi angajeze un avocat si sa le ceara si daune.
  In plus ar trebui sa vedem transparent ce investitii au facut aceste firme private care ne ofera energie....
  Sa auzim numai de bine
 • +1 (1 vot)    
  kapitalism (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 19:14)

  sile [anonim]

  Rezultatul maret al privatizarilor idioate se vede acum cu ochiul liber.
  Ce s-a construit pe vremea cealalta este fie distrus fie exploatat "la sange" de niste companii private.care fac profit de pe urma utilajelor pe care le-am platit noi pe vremea comunismului cu eforturi supraomenesti prin lipsa caldura,lipsa alimente,lipsa benzina,program de 2 ore la televizor samd.

  Desteapta natie,halal popor !
 • +3 (3 voturi)    
  motive... (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 19:35)

  resita31 [utilizator]

  cu prima ocazie, vor creste pretul KW pentru ca sunt necesare investitii in lucrari de modernizare...
 • +3 (3 voturi)    
  Administrator de casierii (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 19:52)

  Platitor la Enel [anonim]

  cred ca enel a investit sumele respective doar in casierii
 • +1 (1 vot)    
  Principalele cauze pentru penele de electricitate (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 21:10)

  Padureanu [anonim]

  Stau pe str. 11 Iunie. De ce ati privatizat Electrica fara a conditiona prin oferta de vanzare si efectuarea de investitii pentru modernizare? Abia acum in ianuarie au inceput niste lucrari (s-au spart trotuarele si s-au introdus niste cabluri) dar acestea s-au intrerupt din cauza vremii nefavorabile. Ce mama dracului au facut astia de cand s-au privatizat si nu i-a intrebat nimeni nimic? N-am auzit despre nici-o destituire, arestare, judecare etc. Pai noi am ajuns niste nimeni, sa-si bata joc de romani acesti nenorociti care au venit aici numai pentru profit? Cand au cumparat n-au stiut ce cumpara si ce investitii trebuie sa faca? Astea sunt explicatii penibile.
 • +2 (2 voturi)    
  retele electrice (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 21:11)

  mircea [anonim]

  Nu vad decit un singur vinovat.Statul.La data privatizarii cumparatorii stiau ce cumpara si au dorit propietatea cu orice pret;sint convins ca cel putin teoretic caietele de sarcini acopereau nevoile viitoare ale societatii romanesti cu obligatii ,si posibile sanctiunii pt.cumparator in cazul in care urmau sa ne aduca prejudicii. Acum aud doar povesti despre vechimea retelelor de parca altii trebuiau sa faca investitii,furturi de parca noi trebuie sa le asiguram propietea,promisiunii despre ce urmeaza sa faca de parca am avea obligatia sa suportam toate mizeriile astea pina atunci. Logic ar fii sa auzim ca sa inceput verificarea angajamentelor luate la data privatizarii si eventual posibilele sanctiuni,iar OPC sa isi aminteasca ca ne reprezinta interesele.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu chiar (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 22:54)

  stiuca [utilizator]

  A investit unde se putea cheltui masiv. In statiile de transformare. Aici se cheltuie usor, insa problema ramane la instalatiile de joasa tensiune unde nu prea a a facut nimic. Si aici se vede clar ca incep sa pice....
  E vina statului roman ca nu-i urmareste asa cum era precizat in contractul de privatizare. Cand pisica nu-i acasa......
 • +2 (2 voturi)    
  Investigatie jurnalistica (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 23:03)

  Ionel [anonim]

  Daca tot ati intrat in subiect incercati sa investigati clauzele de privatizare.Cat s-a investit din ce s-au angajat companiile cumparatoare, cum au facut investitiile, cum au vandut sediile si dupa aia si le-au inchiriat tot lor.Intrati in subiect ca e de scris.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari statului roman! (Duminică, 19 februarie 2012, 9:48)

  Alin_N [utilizator]

  Astept cu interes si privatizarea sanatatii. Sa vedeti ce-or sa investeasca privatii si acolo...(cosciuge, cruci) Ah, si in 5 ani mersul cu trenul o sa fie singura optiune rezonabila, combustibilul va ajunge un 20-25RON/litru. Astept deci cu interes si privatizara CFR. Statul asta este atat de "naiv". Exact la momentul inoportun, il "pacalesc" unii din strainatate. Parerea mea: cat timp vom sta ca vitele in staul ne meritam soarta. Pana nu dam foc la cateva institutii , pana nu tinem o demonstratie permanenta tip piata universitatii si la cea mai mica deraiere sa incendiem cate ceva, pradatorii (atentie, romani finuti, nu rromani, eleganti, modele vii, capitalisti nevoie mare) vor continua sa dea pe nimic totul. Ne vor vinde cu totul. Si in faza doi va urma exterminarea noastra. Sa ne uitam doar ca in 20 de ani suntem cu 4 milioane mai putini. Pai in 50 de ani in ritumul asta, nu vom mai exista. Este un razboi impotriva noastra (a romanilor).
 • 0 (0 voturi)    
  Puscarie! (Duminică, 19 februarie 2012, 17:02)

  Alexu [anonim]

  Ar trebui bagati la zdup! Au luat distributia pe 2 lei , si acum investesc 10 % din profit in modernizare , iar noi tb sa aplaudam ! De ce nu au venit cu 2 mld de euro de acasa ? Plus plan de investitii pe 10 ani cate 1 mld ?
  Pe ce iau diferenta de pret intre productie si distributie ? Pretul platit de populatie este de 3 -4 ori mai mare decat cel de productie!
  Cred ca a r trebui trimisi la ei acasa acesti impostori de la enel , ca si cei de la apa nova si gdf !
 • 0 (0 voturi)    
  Enel (Marţi, 21 februarie 2012, 19:56)

  Electrician [anonim]

  Au facut investitii si chiar neasteptat de mari.
  Trebuie sa lucrezi in cadrul companiei ca sa vezi asta.
  Este mult prea mare volumul lucrarilor si nu facem
  noi romanii fata acestor schimbari.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by