Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a avizat pentru luna februarie o pondere record a importurilor in structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii industriali. Initial, a fost calculata o pondere de 55,1%, insa pe parcursul lunii februarie a fost modificata ajungand la 67,2%. Pentru consumatorii casnici si termocentralele care livrează căldură pentru populaţie, ponderea este stabila: 8%. Romgaz a anuntat vineri ca importurile au fost suplimentate in februarie cu 40% din cauza cresterii cererii de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute din luna februarie.

Pe de alta parte, preturile la gazele din import s-au redus la 460-480 de dolari mia de metri cubi in luna februarie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sectorul energetic.

Potrivit acestora, reducerea preturilor este consecinta schimbarii din partea Gazprom a formulei de calcul. Gazprom a revizuit formula de calcul in urma presiunilor puternice venite din partea clientilor sai europeni. De altfel, chiar astazi Gazprom a anuntat ca a redus cu circa 10% pretul contractual la livrarile de gaze pentru unii consumatori europeni. Pe de alta parte, Romania a importat masiv gaze in luna februarie. Romgaz a anuntat ca a suplimentat importurile cu 40%.