Concernul de gaze naturale PGNiG, compania care controleaza productia, transportul si distributia de gaze in Polonia, a actionat in instanta Gazprom, in tribunalul intenational de la Stockholm, pentru modificarea pretului pentru gazele naturale livrate Poloniei pe termen lung, relateaza AP citat de Yahoo News.

Concernul de stat PGNiG a declarat marti ca motivul actionarii in instanta il reprezinta modificarea pretului negociat in contractul de lunga durata incheiat in septembrie 1996. Compania a refuzat sa dea alte detalii.

In luna ianuarie, Gazprom a diminuat pretul gazului pentru unii clienti din Europa vestica dar nu si pentru PGNiG, care a cerut, in ultima perioada, scaderea pretului.

Polonia a importat, sub contractul actual, mai mult de 9 miliarde de metri cubi de gaz rusesc in 2011 si ar urma sa creasca la peste 10 miliarde de metri cubi pana in 2022, dar preturile nu au fost puse la dispozitia publicului. Concernul polonez nu a dat publicitatii pretul gazelor naturale prevazute in contractul cu Gazprom.