Petrom si ExxonMobil au confirmat astazi, 22 februarie, ca ar putea exista cantitati semnificative de gaze naturale in Marea Neagra. Intr-o zona explorata de Petrom impreuna cu ExxonMobil ar putea exista intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit estimarilor preliminare anuntate de grupul OMV. Un astfel de zacamant inseamna consumul Romaniei pe o perioada de 3-6 ani. Pe masura ce explorarile vor continua, ar putea fi gasite si alte cantitati de gaze. Prima productie ar putea fi obtinuta la sfarsitul acestui deceniu, cel mai devreme.

Vasul Deepwater ChampionFoto: Petrom

"Sonda de explorare a intalnit un rezervor de gaze cu o grosime de 70,7 metri, rezultand o estimare preliminara privind acumularea de gaze intre 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv intre 42 si 84 miliarde metri cubi)", informeaza Petrom.

Petrom impreuna cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei ExxonMobil, au anuntat la inceputul lunii ca Domino -1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, indica prezenta gazelor naturale. Pe masura ce explorarile vor continua, ar putea fi gasite si alte cantitati de gaze.

  • "Este prea devreme in procesul de explorare si evaluare a datelor pentru a stabili daca se vor dovedi comerciale sau nu", mai arata Petrom. Potrivit acestuia, investitiile in explorare si in dezvoltare ar putea ajunge la mai multe miliarde de dolari, cu potential de productie spre sfarsitul deceniului, cel mai devreme", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

ExxonMobil si OMV Petrom au in plan un nou program de achizitie seismica 3D in 2012. In urma evaluarii rezultatelor sondei Domino-1 si a noilor date seismice vor fi stabiliti urmatorii pasi.

Sonda Domino -1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri si este forata cu tehnologie de ultima generatie. Operaţiunile de foraj a început la sfârşitul anului 2011 şi sunt în curs de finalizare. Se estimeaza ca adancimea totala a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul marii.

Perimetrul Neptun are aproximativ 9.900 km2 in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 m. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. In perioada 2009-2010 Petrom si ExxonMobil au achizitionat date pentru peste 3.000 km2 din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D.

Deepwater Champion a fost construit in Coreea de Sud si a fost proiectat special pentru un acces facil in si din Marea Neagra. Deepwater Champion este o nava de foraj marin cu coca dubla care poate opera in medii moderate si pana la adancimi de 3.000 de metri. Nava a fost construita in 2011 de catre Hyundai Heavy Industries, Coreea de Sud.

Nava Deepwater Champion este capabila sa sa opereze pana la adancimi de 3.000 de metri (adancime ce poate fi extinsa pana la 3.600 m) si poate fora pana la adancimi de 12.191 m.

Nava masoara 229 metri in lungime si 36 de metri in latime si este propulsata de un motor principal de 60.346 Cai Putere (45 MW).