In ultima perioada au aparut in presa mai multe stiri potrivit carora gigantul rus Gazprom ar fi interesat de Petrom. Au circulat informatii ca se duc tratative ba pentru cumpararea mai multor benzinarii Petrom, ba pentru preluarea rafinariei Arpechim. Recent, a fost lansata chiar si informatia ca rusii sunt interesati de preluarea a 51% din actiunile OMV Petrom. Intrebata de jurnalisti daca exista vreun dram de adevar in aceste informatii, Mariana Gheorghe, director general Petrom, a spus ca "nu este nicio substanta in astfel de discutii". De asemenea, a spus ca Petrom nu a primit nicio oferta pentru Arpechim din partea Gazprom. "Nu avem niciun fel de discutii cu Gazprom", a precizat Mariana Gheorghe.

In septembrie, anul trecut, s-a zvonit ca Petrom este in negocieri cu sarbii de la NIS, controlati de Gazprom, pentru vanzarea a 139 de unitati, aproape un sfert din intreaga sa retea de distributie a carburantilor. Stirea a aparut in Ziarul Financiar, dar nu a fost confirmata de Petrom. "Petrom dezminte informatiile aparute in Ziarul Financiar referitoare la o posibila tranzactie pentru vanzarea a 139 benzinarii catre compania petroliera NIS", informeaza Petrom.

Doua ziare rusesti, Kommersant si RBK Daily, au discutat cu analisti ai pietei energetice despre informatia lansata miercuri de ziarul Bursa privind o eventuala preluare a Petrom de catre o companie rusa. Analistii rusi cred insa ca Gazprom nu poate fi interesat de compania romaneasca.

Contactata de Kommersant, Gazprom neft (filiala Gazprom dedicat industriei petroliere) a declarat ca nici ea, nici filiala ei din Serbia, NIS, nu este in tratative privind preluarea a 51% din actiunile OMV Petrom, iar compania - mama Gazprom a refuzat orice comentarii.

Surse din interiorul companiei afirma insa ca Gazprom nu este interesat de actiunile OMV Petrom, pentru ca "inainte de toate, este vorba despre o companie petroliera", in timp ce Gazprom se concentreaza mai ales pe gazele naturale.

Expertul Vitali Kriuko, de la firma de consultanta IFD-Kapital, constata, printre altele, ca pe fondul zvonurilor privind preluarea OMV Petrom actiunile companiei au crescut de la inceputul anului cu 25%, pentru ca miercuri sa inregistreze un avans de 4%.

Analistul nu crede insa in speculatiile privind o posibila achizitie de catre Gazprom sau Gazprom neft. In primul rand, explica expertul, productia grupului din Romania scade: 63 milioane barili in 2010 fata de 66 cu un an inainte, in timp ce prelucrarea petrolului a devenit nerentabila in intreaga Europa. Spre exemplu, Petroplus, care detine cinci rafinarii in Europa, a fost nevoita sa inchida trei unitati in Elvetia, Franta si Belgia, dupa ce i-a fost refuzata acordarea unui credit de 1 miliard de dolari.

De unul dintre combinatele Petroplus din Germania s-a aratat interesat Rosneft, dar Kriukov crede ca, "deocamdata, in Europa exista un excedent de capacitati de prelucrare a petrolului, iar rentabilitatea ei este scazuta. Ca atare, nu are sens sa cumperi". In schimb, afirma expertul, partea rusa poate fi interesata de reteaua de benzinarii a OMV Petrom.

Denis Borisov de la Nomos-bank nu crede ca Gazprom ar putea fi interesat de activitatile din domeniul gazelor naturale ale OMV Petrom.