Practic, Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu.
Patruti a mai spus ca la nivelul Uniunii Europene va fi constituit un grup de lucru format din experti care sa analizeze impactul exploatarii gazelor neconventionale asupra mediului.
Patruti a precizat ca in Europa exista tari, precum Polonia, care sustin exploatarea gazelor neconventionale si tari, precum Franta, care se opun.
In Europa, cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, anul trecut, Franta a deschis calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.
- In Bulgaria, decizia de retragere a licentei a fost luata in urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei. "Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica", se arata intr-un comunicat al guvernului bulgar.
Pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources.
Un raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration (EIA) arata ca Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de picioare cubice (aproximativ 550 miliarde de metri cubi), in vreme ce Polonia are 187 trilioane de picioare cubice.
Intr-un interviu acordat HotNews.ro anul trecut, Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti, a declarat ca inca nu au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist. Din experienta altor state, s-a constatat ca tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze "este destul de neprietenoasa cu mediul, a spus Batistatu.
Rezervele dovedite de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in 10-11 ani, potrivit celor mai noi estimari. In conditiile in care nu exista siguranta descoperirii unor noi mari resurse, riscul cresterii dependentei de gazele rusesti este foarte mare. De aceea autoritatile romane sunt obligate sa-si concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconventionale, mai exact a gazelor de sist.
Las-o balta si mergi sa te invete careva sa scrii corect, tu nu stii sa scrii corect in lb romana si faci teoria demararii...
Cam asa se pricep la toate cele si cei care ne guverneaza....
SUCCESURI !!!!!!!!!
Explorarea e doar prima faza, aceea a identificarii zacamintelor.
Abia apoi se poate discuta, de eventuala exploatare, daca erentabil economic, daca e strategic pt Romania, daca aduce bani la buget si loucri de munca pt romani, daca normele UE de mediu sunt respectate.
Trebuie sa ne ferim de talibanismul ecologist, e o ideologie la fel de criminala si periculoasa precum aceea a multinationalelor care cred ca pot scoate orice de oriunde fara sa le pese de consecinte.
Romania a explorat dupa gaze naturale in M.Neagra si a gasit, avem deja identificat un zacamant de zeci de miliarde de m3, suficient pt a elimina complet importurile rusesti in urmatorii ani.
Dar avem si consumul nostru (intre 70-80% din surse proprii) pe care in 10-15 ani nu-l vom putea acoperi, asa ca suntem obligati sa cautam gaze naturale pe fundul marii sau in sisturile bituminoase.
Totul e sa o facem in conditii de maxim profit pt Romania si minime pagube pt mediu.
Pentru ca alternativa e sa nu facem nimic, sa stam prosteste inactivi pana se termina gazele noastre si apoi sa ingenunchem pe la rusi (gaze din Siberia) sau chiar la turci (ca ei vor controla Nabucco).
In acest moment geopolitic, ecologismul est aliatul imperialismului rus, impotriva Romaniei.
Banuiesc ca stii cine va exploata acel gaz, nu? O multinationala din aia criminala care poate scoate orice de oriunde.
omul a vb, de explorare....nu exploatare, imp. e sa stim pe ce resurse ne bazam.
lasa rasul ca sunt treb. serioase,du-te la circ si razi cat poftesti.
Stie Marmureanu ce zice ;)
Extragerea prin fractura incepe sa fie interzisa si in US.
Mi se pare la fel de habarnist ca ala de dinaintea lui , Dl Ariton, parca...
La Cotroceni, acolo or sa ajunga, nu cred ca Basescu lasa asa subiect important pe mana acestui Ministru de 2 bani jumate....
peste 50 de ani, nu o sa mai aiba nimeni nevoie de aur, gaze, petrol? Trebuie toate consumate acuma, cat mai repede?
Avem inca un loc de unde putem lua spaga, ce dezvoltare durabila si alte prostii, ce conteaza ca altii sunt impotriva, ,,noua'' sa ne iasa banu'.
"http://www.imdb.com/title/tt1558250/
...
Peste 50% din chimicalele folosite in procesul de forare RAMAN in sol ! Pentru un singur put sunt necesare cateva sute de tone de chimicale pentru lubrifiere si inele pentru dizolvarea anumitor roci.
"
Consumul anual de gaze din Romania atinge 21 miliarde de mc de gaz. Cat credeti ca ne mai ajunge gazul extras din RO (pentru a avea un pret mic)?
Este critic ca energia sa fie ieftina. Fara energie ieftina nu exista progres industrial si economic. Totusi, haideti sa nu ne batem joc de ceea ce ne inconjoara pentru ca poate noi nu vom suferi, insa cei care ne vor urma vor avea mai putin spatiu de manevra.
Gazul poate fi inlocuit usor cu alte tipuri de combustibil, si chiar este indicat. In vestul EU (Germania, Austria, nordul Italiei), gazul este inlocuit de peleti (http://www.consumredus.ro/posts/peletii-avantaje-si-dezavantaje.011b2cbf4ccf3606dfb9308b76974199.html) pentru ca sunt ieftini, sunt neutri din punct de vedere CO2 si sunt din abundenta. In RO, sunt o groaza de producatori (in special cei care mai au si activitati conexe - procesarea masei lemnoase).
Haideti sa nu ne batem joc si sa cautam solutii alternative care pe termen lung sa permita celor ce ne vor urma sa aiba mai multe optiuni.
Peletii tai trebuie sa aiba o putere calorica de max 20MJ/kg, adica jumate cat un metru cub de gaz.
Ca sa inlocuiesti aia 20 de miliarde m3 de gaz cu peleti, iti trebuie 40 de milioane de tone de peleti. Pe an. Apoi, incearca sa injectezi peleti prin duzele de aragaz, prin alea de la cuptoarele de tratamente termice din fabrici, prin alea de la arzatoarele termocentralelor...
Ia-o si tu mai usor, ca nu-i chiar atat de simplu sa inlocuiesti o tehnologie matura cu una care de-abia se naste...
Si, apropos, cat de ieftini sunt peletii?
Asta vara, cand i-am luat lemne matusi-mii, m-au costat parca cca 50 de bani kilu' de lemn tare (fag si paltin din ce-am vazut eu), uscat. Deci cam tot atat cat gazu', ca nici astia cu lemnele nu-s atat de tampiti cum crede lumea.
La putere calorica tre' sa fie cam la fel, peletii si lemnul tare.
http://www.youtube.com/watch?v=9OGu2ylErNk&list=UURD-AdPqHEM3gtfs43AYuGg&index=1&feature=plcp
si dup-aia spuneti-mi ca vreti exploatarea gazelor de sist langa orasul/ satul vostru. Hai, va rog, spuneti-mica va doriti sa va ia foc apa de la robinet si ca e safe pentru sanatate...
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=12558draulice ...
Unde credeti ca se incadreaza Romania?
Panza freatica nu prea poate fi decontaminata, nu e ca atunci cand versi chimicale in balta, speli malurile, mor cativa pesti si curge apa la vale, nu se mai cunoaste. Panza freatica este una din cele mai greu regenerabile si delicate resurse naturale, mai ales pentru o tara ca romania care are un grad foarte mare de folosire, inclusiv in mediul urban.
Sa nu va imaginati ca o sa fie contaminate niste fantani pe la sat. Sunt orase intregi care nu au surse viabile de suprafata si asigura apa din pamant. E ca la rosia montana: nu zice nimeni sa nu exploateze gazele de sist, dar nu cu metoda cu care se face acuma, care e _dovedita_ ca e daunatoare. Pana cand nu vad o schimbare de paradigma la acest subiect refuz cu obstinatie orice sugestie in forma de acuma.
Si DA "bai dasteptilor" eu vreu sa vina Chevronul la mine in oras/sat sa sape dupa gaz. Stiti de ce ? pt ca zacamintele in romania sunt la adincimi considerabile 2-3000 m,daca se respecta normele de sapare/ exploatare a puturilor , fracturarile stratelor la acele adincimi is foarte putin probabile sa afecteze in vreun fel mediu ( balivernele cu seisme lasatile babelor de la biserica). Si inca citeva motive pt DA : nu mai stam capra la rusi, avem gaze mai ieftine sa putem sta la caldurica( gazul exploatat in tara ajunge pe piata interna in primul rand), avem locuri de munca( salarile in industria de profil is mult peste ce capsunam/camion-am prin spania, aviz amatorilor). Vreti energie ieftina? trebuie sa riscam undeva, Nucleara e periculoasa, cele regenerabile gen Hidro-Eolian is limiate, plus ca in caz de inghet/seceta ai nevoie de back-up. Decideti-va!!
Bai dorel, ai stat prea mult la caldurica si ti s-a prajit creierul.
SUA si Canada sunt otravite, mor oamenii pe capete de la vaporii de chimicale si de la apa otravita.
Acolo a inceput iadul fracturarilor hidraulice.
Nu mai infesta cu idei aiurite. Vezi bursa de la NY, 2.39$ pe mmbtu e gazul pe aici, adica e de pomana.
Care iad al fracturarilopr mai omule? Fracturarile se fac pe la 2-3km adancime...departe de acvifere.
Ecologic nu zic ca-s sfinti dar comparativ cu Romania is demni de razboiul stelelor pe aici.
In plus, hai sa fim rezonabili, situatia este extrem de diferita. Canada este o tara uriasa cu o populatie comparativ mica si masata pe granita de sud. Nu stau acum sa caut, insa inclin sa cred (si chiar te rog sa ma corectezi daca gresesc) ca imensa majoritate a acestor foraje se executa in zone foarte slab populate.
Nu mai vorbesc de cum se aplica legea (mediului) in Romania si, presupun, in Canada. Pai, la Vaslui si Barlad cu 10 milioane de euro ai cumparat toate notabilitatile locale, astia iau cashu' si se cara si-n urma lor poa' sa dea si cu bomba atomica... Iar in alte parti din Ro e la fel, doar ca o sa te coste ceva mai mult ca, deh, variaza cotatiile spagii.
Apoi, alta diferenta foarte semnificativa (ma refer la acest prim bloc unde foreaza Chevron) se refera exact la resursele de apa. Asta a fost exact chestia care m-a fascinat cand am fost in Canada -- cat de multa apa este, peste tot, nenumarate rauri si lacuri. Pe o singura garla de-aia, una din 50 pe 100 km de autostrada, garla care nici nu stii cum se numeste, curge mai multa apa decat in tot judetul Vaslui.
Daca se intampla ceva nashpa in Canada cu niste foraje de-asta, OK, da prost la opinia publica si-n media, da' in ultima instanta afectezi trei ferme si cinci case de vacanta, ii cumperi cu 2-3 milioane si-i muti la 10km mai incolo. In Vaslui faci aceeasi chestie si lasi 200000 de oameni (oricum printre cei mai saraci din tara) fara apa si depopulezi jumatate de judet.
Eu nu ma vad cu baioneta verde-n dinti, dar, mai ales avand in vedere povestea deplorabila de la Rosia, as zice ca macar acum sa facem treaba ca la carte...
Cat despre resurse, Alberta e cam de 3 ori Romania. Cam 2/3 din Alberta is zone petroliere sau gazeifere.
Cat despre afectat acviferele, sansele is aproape 0. In prealabil se caroteaza perimetrul, se fac studii de laborator in rezistentei mecanice a rocilor. Rocile rezervor sunt la adancimi destul de mari, 2-3 km. Fracturarea se face cam pe un radius de 25m, uzual in jurul gaurii de zonda (orizontale). Pana la zona acviferelor mai ai destul, plus ca tre sa iei in calcul si nenumaratele strate de roci impermeabile.
Apa in Romania poate fi obtinuta prin foraje pt apa. Are platforma Moldoveneasca destule acvifere puternice. Si aici in Canada, sursa principala e tot forajul pt apa.
Miscarile alea impotriva fracturarii is evident frectie la picior de lemn, multi dintre demonstranti fiind ignoranti care habar n-au cu ce se mananca forajul in primul rand.
Totusi se vrea independenta fata de Rusia la gaze? Se pare ca nu. Buni sunt banii bolsevici bag seama pt ca nici Europa nu vrea.
Resursele sunt uriase in toata Europa, dar se pare ca si coruptia e mare.
Cum facem?
In schimb, intr-a doua incepi sa suni ca postac Rosia Montana.
In ce te (si ne) priveste, gazele alea o sa fie exact la fel de scumpe ca oricare altele, extrase din pamant, din Marea Neagra, aduse de la rusi etc. Exact ca aurul, n-o sa ti-l vanda tie mai ieftin ca e de la Rosia. Deci, las-o pe-asta cu ieftinatatea.
Gazul va ajunge la cine-l plateste, nu la cine va dori sa stea la caldurica.
Exact ca la RM, locurile de munca pentru Dorei (vb in general, nu stiu cine esti, poate esti vreun inginer petrolist super-specialist si se schimba treaba) vor fi in general de sofer -- pe zecile si sutele de cisterne carand apa si chimicalele cu pricina... apropos, exact prin centrul Barladului, si distrugand soselele pe care le platim toti, ca, deh, sunt drumuri publice -- paza, intretinere si da, ceva mecanici.
Dar n-are rost sa ne certam, atata vreme cat nu stim niste date cat de cat precise despre 1) ce rezerve vorbim, 2) ce riscuri de mediu exista "pe bune", nu a la dl. Marin Anton de la Mediu (!), cel degraba iubitoriu de cianura, 3) cum e cu riscul de cutremure de suprafata, si 4) altele. De ex., forajele astea sunt foarte dese si fiecare are nevoie de mari cantitati de apa. Zona aia, de Barlad vorbesc, este una destul de arida, fara practic niciun curs de apa semnificativ, fara lacuri, ploi putine etc. De unde-o sa ia zecile ale de milioane de metri cubi de apa? De drumuri am spus, etc.
Marti, 6 martie, ora 13.00, vis-a-vis de sediul Min Economiei.
Pagina event; http://www.facebook.com/events/190006537769392/
Barladenii nu-s ca ceilalti de prin alte locuri, mai ales cand vine vorba de "otravire in numele bunastarii". Astea sunt povesti cu zana maseluta si mos craciun.
In primul rand, aia de vin sa foreze, nu sunt romani, ci AMERICANI, asta ca sa nu pierdeti din vedere cine va lua grosul banilor. Americanii nu vin la Barlad sa ii imbogateasca pe barladeni, nici pe statul roman. Ei vin cu un singur scop: sa se imbogateasca. Altfel, nu ar mai veni, nu-i asa?
In al doilea rand, barladenii nu au de gand sa se lase otraviti, doar ca pentru x sau y sau nu mai stiu ce american, are de gand sa se umple de bani, in timp ce lasa in urma prapad. Hai sa fim seriosi, tehnica de forare POLUEAZA. Mica adancime, mare adancime, barladenilor nu le pasa. NU VOR ASTA !
In al treilea rand, daca Chevron reuseste sa ajunga la etapa de forare, barladenii vor avea grija ca in fiecare noapte instalatiile lor sa fie sabotate si/sau vandalizate, iar muncitorii (barladeni ori ba) vor fi fugariti pe camp. Nu vor reusi sa faca mare lucru nici cu politia sau cu firme de paza. Va fi RAZBOI, efectiv!
La Barlad nu e ca la Rosia Montana, sa va intre bine in cap asta! Afara cu Chevron! Cei care sustin forarile astea, sa si le ia la ei acasa, in orasul lor!
Da, o fi Barladul mai sarac, o fi plin de gropi si edili care fura, insa toate au o limita. Totul pana la otravuri. Suntem satui de jecmaneala!
Deci hai, fii serios.
sunt cu tine frate, gandim la fel.
acuma vor sa ne omoare de-a binelea si asta in mod democratic sub chipul salvarii noastre.
un lucru e clar, o sa le rupem ficatii in ei de o sa le iasa gaz si pe urechi.
nu ne intereseaza sondele de nici un fel, nici pt. explorari, nici pentru gaz, nici pentru petrol, nici pentru exploatari. nu ne intereseaza...
Tin sa informez ca Romania detine deja o tehnologie de exploatare a acestui gaz.