In a doua parte a anului, tariful la energia electrica ar putea creste cu 5%, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. "Eforturile pentru a mentine aceste tarife sunt consistente si estimam ca acest tarif (de 5%-n.red) sa devina operabil din 2013. In niciun caz insa nu va creste cu 15% tariful in 2013, asa cum unele mijloace media incearca sa crediteze", au explicat sursele citate. Potrivit noii scrisori de intentie catre FMI, va exista o crestere progresiva a cantitatii livrate pe piata libera catre consumatorii industriali, incepand cu 15% in septembrie 2012 si ajungand la 100% pana la sfarsitul anului 2013. Aceasta nu insemna ca si preturile vor creste cu acelasi nivel, au mai spus sursele guvernamentale.

Ministrul economiei, Lucian Bode, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca proiectul de lege privind eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica va fi trimis in Parlament in regim de urgenta in luna martie.

  • "Toata lumea are ochii atintiti asupra datei cand vor fi eliminate tarifele reglementate. Acestea sunt 31 dec 2013 pentru consumatorii non-casnici si 31 dec 2017 pentru  cei casnici (...)Renuntarea la tarifele reglementate se va face etapizat astfel incat sa asiguram suportabilitatea pentru consumatorii finali", a precizat ministrul.

Comisia Europeana tocmai a trimis Romaniei avize motivate pentru netranspunerea a doua directive (72/2009 si 73/2009) privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale.Directivele privind energia electrica si gazele din cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei trebuiau transpuse de catre statele membre pana la 3 martie 2011.