Cristian Petrescu, ministrul dezvoltarii regionale, s-a intalnit astazi cu reprezentantii companiei Chevron, pentru a discuta despre proiectele din domeniul energiei pe care compania vrea sa le dezvolte in Romania, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii. Cu o zi in urma, reprezentantii companiei americane s-au intalnit, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, cu ministrul economiei, Lucian Bode si cu ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein. Discutiile au fost pe tema explorarii gazelor de sist din Romania.

In cadrul intalnirii cu ministrul dezvoltarii, s-a discutat "despre importanta si avantajele pe care explorarea gazelor de sist le-ar avea pentru tara noastra", se arata in comunicatul Ministerul Dezvoltarii. "Ministrul Cristian Petrescu si-a afirmat sustinerea pentru acele proiecte care ajuta la dezvoltare si crearea de locuri de munca si care respecta in acelasi timp cele mai inalte standarde de securitate si protectie a mediului".

De asemenea, Guvernul informeaza ca reprezentantii Chevron au dat asigurari ca vor "respecta cele mai inalte standardele de securitate si de protectia mediului".

In ultima perioada, grupuri de activitisti ecologisti au inceput sa pledeze pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica.

De altfel, chiar marti, 6 martie, cateva persoane au protestat in fata Ministerului Economiei pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica. Protestatarii au fost ridicati de 3 ori intr-o zi de catre jandarmi si urcati in duba fiindca adunarea "nu era declarata conform legii".

Contactat recent de HotNews, Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile de explorare "deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica".

Practic, Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu.

In Europa,cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, anul trecut, Franta a deschis calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.

  • In Bulgaria, decizia de retragere a licentei a fost luata in urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei. "Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica", se arata intr-un comunicat al guvernului bulgar.

In Romania, Chevron detine un perimetru in zona Barladului unde lucrarile de explorare sunt programate sa inceapa chiar in aceasta vara. De asemenea, detine trei licente de explorare si exploatare (perimetrul EX-17 Costinesti, in perimetrul EX-18 Vama Veche si in perimetrul EX-19 Adamclisi). Gigantul energetica anuntat in luna octombrie a anului trecut ca va fora prima sonda de explorare a gazelor de sist pe teritoriul Romaniei in a doua parte a anului 2012.

Pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources.

Un raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration (EIA) arata ca Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de picioare cubice (aproximativ 550 miliarde de metri cubi), in vreme ce Polonia are 187 trilioane de picioare cubice.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro anul trecut, Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti, a declarat ca inca nu au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist. Din experienta altor state, s-a constatat ca tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze "este destul de neprietenoasa cu mediul, a spus Batistatu.

Rezervele dovedite de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in 10-11 ani, potrivit celor mai noi estimari. In conditiile in care nu exista siguranta descoperirii unor noi mari resurse, riscul cresterii dependentei de gazele rusesti este foarte mare. De aceea autoritatile romane sunt obligate sa-si concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconventionale, mai exact a gazelor de sist.