In cadrul intalnirii cu ministrul dezvoltarii, s-a discutat "despre importanta si avantajele pe care explorarea gazelor de sist le-ar avea pentru tara noastra", se arata in comunicatul Ministerul Dezvoltarii. "Ministrul Cristian Petrescu si-a afirmat sustinerea pentru acele proiecte care ajuta la dezvoltare si crearea de locuri de munca si care respecta in acelasi timp cele mai inalte standarde de securitate si protectie a mediului".
De asemenea, Guvernul informeaza ca reprezentantii Chevron au dat asigurari ca vor "respecta cele mai inalte standardele de securitate si de protectia mediului".
In ultima perioada, grupuri de activitisti ecologisti au inceput sa pledeze pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica.
De altfel, chiar marti, 6 martie, cateva persoane au protestat in fata Ministerului Economiei pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica. Protestatarii au fost ridicati de 3 ori intr-o zi de catre jandarmi si urcati in duba fiindca adunarea "nu era declarata conform legii".
Contactat recent de HotNews, Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile de explorare "deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica".
Practic, Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu.
In Europa, cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, anul trecut, Franta a deschis calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.
- In Bulgaria, decizia de retragere a licentei a fost luata in urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei. "Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica", se arata intr-un comunicat al guvernului bulgar.
Pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources.
Un raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration (EIA) arata ca Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de picioare cubice (aproximativ 550 miliarde de metri cubi), in vreme ce Polonia are 187 trilioane de picioare cubice.
Intr-un interviu acordat HotNews.ro anul trecut, Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti, a declarat ca inca nu au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist. Din experienta altor state, s-a constatat ca tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze "este destul de neprietenoasa cu mediul, a spus Batistatu.
Rezervele dovedite de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in 10-11 ani, potrivit celor mai noi estimari. In conditiile in care nu exista siguranta descoperirii unor noi mari resurse, riscul cresterii dependentei de gazele rusesti este foarte mare. De aceea autoritatile romane sunt obligate sa-si concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconventionale, mai exact a gazelor de sist.
Ce poate discuta politrucul asta portocaliu cu Chevron ? Ma si gandesc ce gandire economica, macro-economica-strategica are asta dupa Facultatea de Educatie fizica !!!!
O sa modernizam Romania cu analfabetii astia peste 100 de ani !!!
Cazul cunoscut sub numele “Aguinda contra Chevron” a inceput in 1993 dupa ce s-a descoperit ca Chevron a deversat mii de tone de materiale toxice in fluviul Amazon, a abandonat 900 de fose de deseuri toxice, a ars milioane de metri cub de gaz fara nici un fel de control si alte nenorociri care au distrus aria respectiva si au afectat peste 30.000 de oameni.
http://chevrontoxico.com/
Ce mistoux! Acum au gasit alta vaca de muls, Romania cea virgina si neprihanita.
Actioneaza in tandem, dupa un plan diabolic, cu divizia celor de la Rosia Montana Gold Corporation, care si ei trag tare si-si freaca deja mainile ranjind, caci stiu ca au obladuirea lui Basescu si a clicii de tradatori de tara de pe malurile Dambovitei.
Panza freatica este compromisa, apar multe cazuri de cancer, foarte multe afectiuni la copii.
Un reportaj f interesant pe aceasta tema a fost publicat in presa germana, in F.A.Z.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9OGu2ylErNk
Poate unii s-ar bucura acum sa scoatem ceva bani din asta insa, pe termen lung va fi ceva iremediabil.
Trebuie sa ne opunem foarte ferm, precum bulgarii, astfel incat si copiii nostri sa poata trai in aceasta tara frumoasa.
Natura ne ofera surse inimaginabile de energie curata: geotermala, solara, eoliana etc.
Va rog sa tratam cu seriozitate aceasta problema.
M-am saturat de nenorocirile astea, de Rosia Montana, de Chevron si altii ca astia care vin sa distruga mediul, sa ne otraveasca 'ecologic' apele.
Vreau sa traiesc intr-o tara normala, unde natura si oamenii traiesc in simbioza.Nu vreau otrava, cancer, gaze, distrugeri mecanice.
Avem un salariu minim de 165 de euro pe luna, suficient cat sa atragem investitori straini in toate domeniile.Sintem ca si cost cu forta de munca putin peste China dar avem avantajul calitatii resursei umane.