Cantitatile de gaze descoperite in Marea Neagra cresc de la o zi la alta. Cel putin asa reiese din declaratiile presedintelui Traian Basescu. In cadrul discursului sau din Parlament, Basescu a facut referire si la zacamintele de gaze depistate de Petrom si ExxonMobil in Marea Neagra. A spus ca desi se anuntasera initial "35-89 de miliarde de metri cubi, in primul depozit cantitatea calculata este de 100-110 mld mc de gaze". Mai mult, in acelasi perimetru se afla inca "cinci depozite cu aceleasi caracteristice", sustine Basescu. Acesta sustine ca "sunt foarte multe interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic". Basescu a mai spus ca trebuie acordata mai multa importanta si altor resurse in afara de energia eoliana, deoarece "nu putem sa impanzim tara cu morile acestea de vant".

Basescu a mai spus in Parlament ca zacamintele din Marea Neagra vor putea ajuta si "cativa vecini". "Romania are o resursa consistenta in Marea Neagra, putem asigura cel putin necesarul nostru si al catorva vecini, cu o singura conditie: liberalizarea preturilor pentru industrie, nu pentru populatie (...) Costurile de extragere nu sunt deloc mici, dar pretul pietei face rentrabila exploatarea lor. Putem mentine preturi mici pentru populatie, dar econopmia trebuie sa primeasca inputul corect", a precizat Basescu.

Prospectiunile vor continua anul viitor, a mai afirmat presedintele in Parlament. La inceputul saptamanaii, spusese ca nu trebuie sa ne asteptam ca exploatarea zacamantului sa inceapa imediat, punctand ca acest lucru va fi posibil dupa ce se vor face toate prospectiunile. "Sa nu va asteptati ca maine incepe exploatarea zacamantului. Exploatarea zacamantului ar putea incepe dupa ce se fac toate prospectiunile. Din pacate, Deepwater Champion trebuie sa plece in Golful Mexic, va reveni cand isi termina programul de explorari acolo. Deci, este o chestiune cam pe la orizontul anului 2015, 2016, 2017, dar astazi avem o certitudine. In acest orizont de timp, 2015-2016, Romania va putea sa fie independenta deplin din punct de vedere energetic", a completat Basescu.

In cadrul discursului, presedintele a precizat ca trebuie acordata o atentie deosebita energiei. In acest context, mesajul sau a fost ca trebuie acordata mai multa importanta si altor resurse in afara de energia eoliana, deoarece "nu putem sa impanzim tara cu morile acestea de vant". "In perspectiva urmatorilor zece ani, una din marile probleme ale Romaniei, dincolo de forta de munca, natalitate, este legata de asigurarea energiei. Imaginati-va o Romanie care isi dubleaza PIB-ul in 10 ani, cu ce energie va face acest lucru? Raspunsul e fara echivoc si fara demagogie. Energiile curate sunt o solutie, foarte bine, e energie curata, desi foarte scumpa, dar o avem. Aceasta nu va fi insa suficienta si nici nu putem sa impanzim tara cu morile acestea de vant, pentru ca au si ele efectul lor asupra mediului. Nu ne-ar place la Predeal sau pe plaja cu o moara din aceia care sa produca energie".

  • Daca energia eoliana nu poate fi singura solutie, alte surse pot fi energia nucleara de la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist.

"In opinia mea, in momentul de fata sunt foarte multe interese - nu spun ale politicului, doamne fereste, sau ale Guvernului - dar se manifesta interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic. Eu va cer dumneavoastra, ca Parlament, sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romaniei de a-si creste consistent capacitatea de a produce energie, atat nucleara, din Marea Neagra si din gaz de sist, daca intr-adevar avem resurse", a spus Basescu.