Exclusiv UPDATE Proiect: Eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica se va face in 6 pasi pentru consumatorii industriali si in 10 pasi pentru consumatorii casnici

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 12 martie 2012, 13:57 Economie | Energie


Proiectul de lege privind eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica va fi aprobat de Guvern in aceasta luna urmand sa-l trimita in  Parlament in regim de urgenta. Tarifele reglementate la consumatorii industriali vor fi eliminate treptat din luna septembrie 2012 pana in ianuarie 2014, potrivit unui proiect de calendar obtinut de HotNews.ro. La consumatorii casnici, acest proces va incepe in iulie 2013 si va fi finalizat in decembrie 2017. Potrivit calendarului, la consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face in 6 pasi, iar la consumatorii casnici in 10 pasi.

Calendarul propus pentru eliminarea treptata a tarifelor reglementate la consumatorii industriali

 • 01 septembrie 2012: 15%
 • 01 ianuarie 2013: 30%
 • 01 aprilie 2013: 45%
 • 01 iulie 2013: 65%
 • 01 septembrie 2013: 85%
 • 01 ianuarie 2014: 100%

Calendarul propus pentru eliminarea treptata a tarifelor reglementate la consumatorii casnici

 • 01 iulie 2013: 10%
 • 01 ianuarie 2014: 20%
 • 01 iulie 2014: 30%
 • 01 ianuarie 2015: 40%
 • 01 iulie 2015: 50%
 • 01 ianuarie 2016: 60%
 • 01 iulie 2016: 70%
 • 01 ianuarie 2017: 80%
 • 01 iulie 2017: 90%
 • 31 decembrie 2017: 100%
NOTA Eliminarea treptata a tarifelor reglementate inseamna cresterea progresiva a cantitatii de energie livrate pe piata libera catre consumatori. Aceasta nu insemna ca si preturile vor creste cu acelasi nivel.

 • UPDATE Potrivit proiectului, calendarul urmeaza sa fie aprobat pana pe 31 martie printr-un memorandum al Guvernului. Acest calendar urmeaza sa fie mentionat in proiectul de lege a energiei electrice. De asemenea, eliminarea treptata a preturilor reglementate este insotita de un program de masuri suplimentare care sa duca la cresterea concurentei si a transparentei pietei. Una dintre acestea este identificarea consumatorilor vulnerabili. Acestia vor fi impartiti in trei categorii. Pentru acesti consumatori va fi eliminat in 3 trepte tariful social. Printre masuri se afla si organizarea unor campanii media de informare a publicului cu privire la noile conditii de piata
Contracte de furnizare online
 
Potrivit documentului, ANRE trebuie sa pregateasca anual studii privind liberalizarea pietei de retail. De asemenea, trebuie sa organizeze campanii aniale de sondare a opiniei publice cu privire la constientizarea consumatorilor asupra alegerii furnizorilor. In plus, din 2013 trebuie sa fie disponibila posibilitatea de a incheia contracte de furnizare online. Vor fi facute si evaluari privind impactul asupra consumatorilor casnici in urma eliminarii preturilor reglementate pentru identificarea punctelor slabe si pentru a fi luate masuri de corectie.

In acest an, va trebui revizuit Codul comercial al pietei angro de energie electrica si vor fi revizuite contractele-cadru de furnizare pentru clientii finali.

Autoritatile statului (Guvern, Parlament Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, ANRE) trebuie sa stabileasca pana in septembrie 2012 care sunt categoriile de consumatori vulnerabili si sa identifice metode de protejare a acestora.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat intr-un interviu acordat HotNews ca cele doua proiecte de lege privind eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica si gazele naturale (n.red. Legea energiei electrice si Legea Gazelor ) vor fi trimise in  Parlament in regim de urgenta in luna martie, respectiv aprilie-mai. Este vorba de transpunerea directivelor 72 si 73/2009 privind renuntarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali si dezvoltarea pietei concurentiale.

De asemenea, in proiectul de scrisoare de intentie catre FMI obtinut de HotNews se arata ca in scrisoare se mai arata ca pana in aprilie trebuie sa se intocmeasca un calendar pentru eliminarea treptata a preturilor reglementate la consumatorii industriali  si casnici si sa se stabileasca masurile de protectie a consumatorilor vulnerabili.

 • In ceea ce priveste energia electrica, preturile la consumator trebuie sa se ajusteze cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10122 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  ok dar (Luni, 12 martie 2012, 14:06)

  demaGOGU [anonim]

  ce inseamna aceste procente, cu atat va creste pretul energiei in fiecare an, or what
  ///(editat de HotNews.ro)
  • +4 (6 voturi)    
   Pretul pietei (Luni, 12 martie 2012, 14:54)

   catalin [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   In teorie, pretul va fi autoreglat de piata. In practica, va fi exact ca in cazul pretului la carburanti. Monopol al furnizorilor si profituri uriase pentru acestia.
   • +2 (2 voturi)    
    pretul pietei fara piata? (Luni, 12 martie 2012, 17:51)

    Anonimus [anonim] i-a raspuns lui catalin

    Macar la carburanti exista, teoretic, o concurenta pe piata, care sa duca la o stabilire de catre piata a pretului. daca astia fac intelegeri intre ei ii arde (teoretic, dar uite ca si practic din cand in cand) Consiliul Concurentei.

    Acum la energie, cum naiba elimini preturile reglementare in conditii de monopol (pe bune, nu din asta pe baza de intelegere intre furnizori)? Ca eu nu pot sa schimb furnizorul de energie daca doresc, deci eu consumator am de a face cu un monopol. In conditii de monopol, daca elimini preturile reglementate ajungi la mega furaciuni, furnizorul face ce doreste el.

    E ceva ce nu inteleg eu ca simplu consumator? Eliminare preturilor reglementate se va face in paralel cu o reala liberalizare si daca mie nu-mi convin preturile Enel sa ma duc la altul? Lamuriti-ma va rog cei care va pricepeti.
   • +1 (1 vot)    
    PIATA LU' PESTE FIERT (Luni, 12 martie 2012, 19:30)

    STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui catalin

    Care piata? Matache?
  • +3 (5 voturi)    
   hilar (Luni, 12 martie 2012, 16:06)

   costin [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   nu-i intreba ca nici ei nu stiu.
 • +5 (11 voturi)    
  mega plan (Luni, 12 martie 2012, 14:15)

  zone [utilizator]

  Cum l-au facut? Au pus in Excel doua coloane (calendar, procent) apoi au tras de ele pana s-a implinit sorocul? Uau!
 • +4 (6 voturi)    
  a aparut un footnote... (Luni, 12 martie 2012, 14:24)

  demaGOGU [anonim]

  "cresterea cantitatii de energie livrata nu va conduce la cresterea in aceiasi proportie a preturilor": logica de fier!!!

  poate totusi unul dintre forumisti sa lamureasca ce inseamna defapt aceasta "liberalisare" a preturilor: mai concret care este nivelul unde vor trebui sa ajunga ptr ca nu se indoieste nimeni ca vai vorba de o crestere continua!
  • +4 (4 voturi)    
   simplu (Luni, 12 martie 2012, 16:15)

   costin [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   Liberarizare inseamna ca romanii nu vor mai putea beneficia de resursele lor de energie astfel incat sa plateasca relativ atat cat isi permit. Energia va intra in piata care se va alinia urgent la nivel european si vom plati gaze si energie electrica precum nemtii. Salariile insa vor ramane precum intr-o tara de sclavi. Astazi, romanii platesc pentru casnic un cos de energie electirca in care Hidroelectrica produce cu 8EURO/MWh iar Turceni cu 32 EURO/MWh. Acest cos va disparea si vom plati cam cat este acum pe PZU (circa 50 EURO/MWh).
   • +1 (1 vot)    
    Ar fi bine (Luni, 12 martie 2012, 16:42)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui costin

    Ar fi bine sa platim 50 Eur/MW, asta insemana o riducere cu 50% a facturii.
    1 MW = 1.000 KW
    KW-ul parca e 0.6 lei adica 138 Eur/MW.
    • +2 (2 voturi)    
     corect (Luni, 12 martie 2012, 17:41)

     costin [anonim] i-a raspuns lui Alex

     Corect. Trebuia sa mentionez ca preturile de mai sus sunt preturi la producator fara TVA. Se gasesc pe site-ul OPCOM. Consumatorul plateste in plus: tariful de transport, tariful de distributie, serviciul OPCOM, cota de cogenerare, cota de certificate verzi si in final TVA. Cu cosul de mai sus (8 hidro si 32 Turceni), adaugand tarifele mentionate rezulta cei 138 EURO. Cand vom avea 50EURO la Producator, vom avea cam 200-220EURO la consumator. Nu este usor de explicat prin comentarii. Trebuiesc urmate ceva cursuri prin scoli.
     • +2 (2 voturi)    
      in sfarsit (Luni, 12 martie 2012, 17:58)

      demaGOGU [anonim] i-a raspuns lui costin

      un raspuns coerent: cum era de asteptat, numita "liberalisare" va duce la DUBLAREA (130 vs. 240 eur) pretului final pe Mwh achitat de consumator, din acest motiv fiind nevoie de "indulcitorul" numit perioada de transitie de 5 ani!

      probabil se spera ca si salariile vor "transitiona" in acesti 5 ani catre media ioropeana...

      sanatate!
      • +1 (1 vot)    
       vise taica (Marţi, 13 martie 2012, 10:30)

       nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

       asta cu salariile.
       daca n-ar fi trist, chiar ar fi o poanta buna.
  • -3 (3 voturi)    
   liberalizare (Luni, 12 martie 2012, 16:18)

   gelu [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   Liberalizarea preturilor poate aduce si reducere de preturi din cauza concurentei dintre furnizori.
   Aceasta liberalizare n-a inceput acum . Marii consumatori practica preturi liberalizate de mai multi ani si au preturi mai mici decat piata consumatorilor captivi. Partea rea este ca liberalizarea a fost numai la furnizare nu si la transport si distributie care sunt inca reglementate de ANRE.
   Ce este scris in acest articol este destul de confuz si oricine care nu are direct de a face cu piata libera de energie nu intelege nimic.
 • +4 (6 voturi)    
  drumul spre sclavie a inceput (Luni, 12 martie 2012, 14:26)

  tyty [anonim]

  vom munci pe branci doar pentru a ne putea plati utilitatile, si probabil vom ajunge sa le platim si p-alea in rate...in timp ce smecherii vor trai raiul pe pamant iar bunicii nostri se vor rasuci in morminte intrebandu-se pentru cine au murit pe front ca sa intregeasca tara asta si sa le asigure urmasilor resursele acestei tari. vise...la viteza cu care se degradeaza invatamantul si sanatatea in tara asta (oare mai e tara?) nu mai exista notiunea de popor ci doar aceea de masa de manevra...
  • -3 (3 voturi)    
   Iti recomand.. (Luni, 12 martie 2012, 16:52)

   MalaEducacion [utilizator] i-a raspuns lui tyty

   ..sa incepi de pe-acuma sa muncesti.. in asteptarea viitoarelor facturi la utilitati
 • +3 (3 voturi)    
  pasi marunti, ca la teorie. (Luni, 12 martie 2012, 15:17)

  rica venturiano [anonim]

  unul pe luna. :-)
 • +4 (4 voturi)    
  afara cu vanzatorii de tara (Luni, 12 martie 2012, 16:09)

  costin [anonim]

  Niste nepriceputi in administratie se dovedesc foarte priceputi in talharie. Stop vanzarii resurselor de energie ale tarii (Romgaz, Hidroelectrica) si vom putea supravietui. In caz contrar vom deveni sclavii politicienilor talhari.
 • +3 (3 voturi)    
  Sunt curios (Luni, 12 martie 2012, 16:26)

  Andu [anonim]

  Daca acum cand nu sunt liberalizate, preturile sunt ceva mai mici decat in UE, atunci cand vor creste cu 100%, unde va fi mai scump decat la noi?
  Si la benzina e la fel, acum suntem un pic mai ieftini decat media UE, dar avem taxe mai mici decat acolo, care cresc anual.
 • +2 (2 voturi)    
  dont worry,be happy! (Luni, 12 martie 2012, 17:01)

  gigi n [anonim]

  Nu va ingrijotrati-este vorba despre pasi romanesti,asta insemnand doi pasi inainte si trei inapoi,termenul de finalizare fiind ...ad calendas grecas.
  • +3 (3 voturi)    
   nu m'asi baza pe asta (Luni, 12 martie 2012, 18:25)

   rica venturiano [anonim] i-a raspuns lui gigi n

   cand e de luat, se misca repede.
 • +2 (2 voturi)    
  as plati si io (Luni, 12 martie 2012, 17:42)

  coor [utilizator]

  ca mittal 170 lei / MWh , si-atunci mi-as face si incalzire electrica , mi-as lua masina electrica , si , in cele din urma , scaunul electric !
 • +3 (3 voturi)    
  BULIBASEALA GENERALIZATA (Luni, 12 martie 2012, 19:29)

  STAN PATITU [anonim]

  Asa ii zice acum la scumpiri? Bataie de joc. Asta este economie capitalista?!? Ce eu pot sa aleg de la cine sa-mi iau curentul? De ce sa nu fie piata energiei reglementata? Ca sa ajunga o bataie de joc? O sa se exporte tot pentru ca romanii nu or sa mai aiba bani pentru curent si gaze.
 • +1 (1 vot)    
  Grija mare (Marţi, 13 martie 2012, 0:20)

  Baltaretu [utilizator]

  Noroc cu Europa, care are grija de preturi, ca la benzina, banane, fasoane si alte mii de preturi
  Ce ne faceam fara directivele Europei? Traiam mai bine sau mai rau? Acum sigur mai rau.Se pregateste un razboi la preturilor? Noi nu prea avem avioane si tancuri dar putem sapa transee
 • +1 (1 vot)    
  In Franta traieste (Marţi, 13 martie 2012, 12:24)

  tt [anonim]

  bine mersi un consiliu de reglare a preturilor, atat la gaze cat si la electricitate, iar o aprobare de marire de 5% se discuta si se analizeaza un an cel putin.
 • 0 (0 voturi)    
  pret energie electrica per kWh (Sâmbătă, 30 iunie 2012, 22:10)

  mircea [anonim]

  Consumption: 3,500 kWh/year (± 25%)
  Country € per kWh Electricity Country € per kWh Electricity
  Austria € 0.2128 Austria € 0.1930
  Belgium € 0.2215 Belgium € 0.1980
  Bulgaria € 0.0934 Bulgaria € 0.0936
  Cyprus € 0.2131 Cyprus € 0.2116
  Czech Republic€ 0.1541Czech Republic € 0.1279
  Denmark € 0.3078 Denmark € 0.2666
  Estonia € 0.1130 Estonia € 0.1101
  Finland € 0.1574 Finland € 0.1377
  France € 0.1478 France € 0.1328
  Germany € 0.2781 Germany € 0.2614
  Greece € 0.1403 Greece € 0.1623
  Hungary € 0.1787 Hungary € 0.1701
  Ireland € 0.2162 Ireland € 0.1941
  Italy € 0.2164 Italy € 0.2722
  Latvia € 0.1174 Latvia € 0.1176
  Lithuania € 0.1378 Lithuania € 0.1336
  Luxembourg € 0.2013 Luxembourg € 0.1877
  Malta € 0.1822 Malta € 0.1929
  Netherlands € 0.2202 Netherlands € 0.2464
  Poland € 0.1600 Poland € 0.1545
  Portugal € 0.1925 Portugal € 0.1753
  Romania € 0.1207 Romania € 0.1190
  Slovakia € 0.1815 Slovakia € 0.1616
  Slovenia € 0.1649 Slovenia € 0.1506
  Spain € 0.2154 Spain € 0.1969
  Sweden € 0.2066 Sweden € 0.1794
  United Kingdom€ 0.1676 United Kingdom€ 0.1513
  Notes:
  - End-user price, includes all taxes.
 • 0 (0 voturi)    
  unde este concurenta lui Enel ? (Joi, 21 martie 2013, 13:04)

  un Roman [anonim]

  unde dracu este vestita piatza concurentziala , adica daca nu imi place Enel la cine sa ma duc ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by