VIDEO Victor Ponta, despre pachetul legislativ pentru sectorul energetic pregatit de guvern: Sa va traduc, pana in luna noiembrie trebuie sa dam tot ce mai avem ca dupa aceea vine un guvern care nu va mai vrea sa dea

de Corina Ionel     HotNews.ro
Miercuri, 14 martie 2012, 13:43 Economie | Energie


Presedintele social-democrat Victor Ponta a sustinut miercuri o conferinta de presa in care a transmis punctul de vedere USL cu privire la un pachet legislativ pentru sectorul energetic pe care premierul Mihai Razvan Ungureanu urmeaza sa il prezinte. Co-liderul USL a criticat decizia actualului guvern de a privatiza Hidroelectrica, "singura perla a coroanei in domeniul energiei romanesti". "Practic, pana in luna noiembrie trebuie sa dam tot ce mai avem ca dupa aceea vine un guvern care nu va mai vrea sa dea aceste lucruri, ca sa va traduc", a declarat Victor Ponta referindu-se la strategia energetica a guvernului.

Principalele declaratii ale presedintelui social-democrat Victor Ponta:
 • Guvernul Ungureanu pregateste un pachet legislativ care sa se refere la dezvoltarea, mai bine zis, la starea sectorului energetic in perioada urmatoare.
 • Am tinut sa prezint punctul de vedere si strategia USL si solicitarile care le avem de la acest guvern.
 • Agricultura si energia, in viziunea USL, sunt principalele domenii cu potential de crestere.
 • In domeniul energiei, situatia de astazi, asa cum se prezinta in realitate, arata o perspectiva extrem de negativa. Si cand spun "in realitate" vorbesc de adevaratele realitati din societatile energetice cu capital de stat. Ca o simpla precizare. Am verificat astazi. Prim ministrul nu stie, din pacate, nici cine se afla in consiliul de administratie. Am vazut aseara ca spunea ca domnul Hahaianu nu mai e in consiliul de administratie de la Hidroelectrica. El este acolo. Aceasta lipsa de cunoastere cred ca il impiedica si sa ia deciziile corecte intr-un domeniu esential.
 • In zona energiei termice, Compania Nationala a Huilei se afla intr-un proces, organizat de actualul guvern, de desfiintare. S-a cumparat din partea minerilor un pic de liniste zilele trecute dar perspectivele sunt negative.
 • In ceea ce priveste exploatarile de lignit din Oltenia, in continuare la conducerea tuturor societatilor cu capital de stat sunt membri de baza ai PDL care, in mod constant, fraudeaza interesele acestor societati in scopul ajutorarii Partidului Democrat Liberal, al clientelei si al familiilor.
 • In ceea ce priveste energia nucleara, proiectul dezvoltarii unitatilor 3 si 4 de la Navodari cat si o noua eventuala centrala in zona Tarnita sunt proiecte blocate in acest momnent din cauza coruptiei si birocratiei mostenite de la domnul ministru Videanu.
 • In ceea ce priveste energia regenerabila este blocat orice nou proiect in energie regenerabila.
 • In aceaste conditii in care termo e politizat si se inchide, nuclearul e blocat, energia regenerabila e blocata, singura perla a coroanei domeniului energiei romanesti o reprezinta Hidroelectrica, o societate care, in acest moment, din punctul de vedere a ceea ce mai detine statul roman, este cea mai valoroasa societate.
 • Hidroelectrica este o societate construita si pusa in forma actuala dupa zeci de ani de munca a diverselor generatii, si generatia care a construit Bicazul, si cea care a construit Portile de Fier, si care, in acest an, daca guvernul Ungureanu si guvernul PDL - UDMR - UNPR isi continua, pana in noiembrie, acest tip de strategie, se doreste a fi trecuta din avutia nationala catre interese private.
 • Vom solicita un set de masuri care au fost mult prea mult timp intarziate din motive pur politice si pur materiale:

  1. Guvernul Ungureanu are datoria, pana in noiembrie, cat se va mai afla in functie, sa opreasca contractele preferentiale la energie, in special la Hidroelectrica.

  2. De doi ani de zile, la propunerea PSD si ulterior USL, s-a cerut management nepolitic la societatil e de stat, in special la cele din energie. Acum, cand vorbim, acest management este, in continuare politic.

  3. Trebuie prezentat intr-o dezbatere publica reala nu, din nou, decizii luata ca la serviciile secrete. Noi luam decizia, nu putem sa va spunem de ce. Domnul Ungureanu nu mai este sef de serviciu secret, domnul Ungureanu acum e prim-ministru, nu mai poate lucra in acelasi mod. Trebuie explicat cine ne cere, ce tara din Europa si din zona noastra geografica isi privatizeaza resursele energetice intr-un moment extrem de prost […]. Nu exista nici un fel de dezbatere publica. Nimic din ceea ce se afla public nu a fost prezentat: cat se vinde, cui se vinde si de ce se vinde. • Vreau sa cred ca scopul instalarii acestui guvern, pana in luna noiembrie, nu este de a da ultimele resurse care mai apartin in acest moment poporului roman si avutiei nationale. Vreau sa cred ca nu este asa si ca, orice decizie se va lua, se va face in urma unei dezbateri publice si a unei consultari cu noi, cei care vom fi la guvernare dupa luna noiembrie.
 • Se poate vorbi de tradarea interesului national daca semnalele pe care le dam noi, pe care le dau multi alti reprezentanti ai societatii, sunt ignorate.
 • Hidroelectrica este cazul cel mai grav si cel mai cunoscut. Dar exista si alte domenii, fie ca este vorba de Romgaz sau de Nuclear Electrica. Practic, pana in luna noiembrie trebuie sa dam tot ce mai avem ca dupa aceea vine un guvern care nu va mai vrea sa dea aceste lucruri, ca sa va traduc.
 • Domnul Ungureanu m-a sunat si mi-a spus ca va veni cu acest proiect. I-am transmis ca, din punctul nostru de vedere, fara un fel de dezbatere publica, in niciun caz nu va avea sprijin pentru asa ceva.
 • De aceea m-am grabit sa prezint si sa transmit oficial [n.r. pozitia USL], pentru ca inteleg ca este o mare graba din partea guvernului sa prezinte acest pachet.
 • Am unele dubii. Cine a facut pachetul legislativ? Nu cred ca putea sa il faca domnul Ungureanu pentru ca este doar de o luna. Daca l-au facut cei de dinainte l-au facut rau si l-au facut in detrimentul Romaniei.
 • N-am vazut ca actualul guvern si actualul prim-ministru sa ii demita si sa ii inlocuiasca pe actualii manageri PDL-isti cu manageri independenti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2095 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Hahaiahnu CA-Hidro_Niet (Miercuri, 14 martie 2012, 13:59)

  Gheorghe Basarab [anonim]

  Domnule Ponta, ai grija, ca nici matale nu stii.
  Hahaianu nu este in CA la Hidroelectrica.
 • +7 (7 voturi)    
  bai pontacule (Miercuri, 14 martie 2012, 14:07)

  george [anonim]

  nu mai minti cu nerusinare. Ungureanu a spus foate clar, de mai multe ori ca Hahianau nu mai este director PUNCT. Cand Gadea la intrebat in repetate randuri daca Hahaianu mai face parte din strucura de cinducere , Ungureanu a raspuns astfel: Hahaianu nu mai este director, a fost inlocuit cu un alt director care isi face treaba si asta e ceea ce il intereseaza pe el ca primministru. Nu a spus nici o secunda ca Hahaianu nu face parte din consiliul de administratie. Desigur ca a fost un raspuns diplomatic. Dar voi cacatii de la haznalelel tv puneti in gura oamenilor cuvinte pe care ei nu le rostesc
 • +2 (4 voturi)    
  Atentie Victoras (Miercuri, 14 martie 2012, 14:16)

  ze [anonim]

  MRU spunea ca Hahaianu nu mai este director....nicidecum ca nu mai este in CA,putina atentie domnu Victoras
 • +1 (7 voturi)    
  aiurea !!! (Miercuri, 14 martie 2012, 14:20)

  costica [anonim]

  "Prim ministrul nu stie nici cine se afla in consiliul de administratie al societatilor energetice cu capital de stat."

  Aiurea !!!
  Stie toata Romnia, cum sa nu stie MRU !!!
  In CA ale companiilor energetice si ale tuturor companiilor de stat se afla clientela portocalie incompetenta !!
  Rezultatul: pierderi uriase si restante la plata contributiilor sociale la bugetul Romaniei care s-au dublat in ultimii 3 ani !!!!
  Cum nu stie asta Dl MRU, toate informatia sunt publice !!!

  "Companiile de stat, datorii de 13,5 mld lei
  In plina criza, datoriile companiilor de stat aproape s-au dublat.
  Daca la sfarsitul lunii martie 2010 cei 154 operatori economici de stat aveau de achitat catre bugetul de stat 4,06 miliarde de lei, la 31 martie 2011 suma a ajuns la peste 7,8 miliarde de lei.
  In ceea ce priveste plata restantelor catre bugetele locale. Datoriile "gaurilor negre ale economiei" s-au majorat cu 85%, in raport cu sfarsitul anului 2008, ajungand la 55 milioane de lei.
  Nici la bugetul asigurarilor sociale situatia nu este mai buna.
  De la 3 miliarde de lei, in decembrie 2008, arieratele au ajuns la 31 martie 2011 la peste 5,5 miliarde de lei.
  Datoriile catre companii private si alti creditori a crescut, de asemenea, de la 2,5 miliarde de lei la 4,19 miliarde de lei la finele lunii ianuarie 2011.
  O crestere similara s-a raportat si la plata restantelor catre bugetele locale.
  De la 29,8 milioane de lei in decembrie 2008, datoriile "gaurilor negre ale economiei" s-au majorat cu 85%, ajungand la aproape 55 milioane de lei.
  Cei mai mari datornici sunt CNH, CFR si Termoelectrica, potrivit Capital."

  http://www.business24.ro/cfr/stiri-cfr/companiile-de-stat-datorii-de-13-5-mld-lei-1492026
 • +4 (4 voturi)    
  Ponta stie,de unde a furat. (Miercuri, 14 martie 2012, 14:24)

  mircea [anonim]

  Cand a facut contractul de asistenta juridica cu Turceni si Rovinari,de unde a sterpelit pe neve peste un milion de euro,fara sa faca ceva,a avut pile serioase in Consiliile de administratie.Cred ca la asta se referea Ponta.Ca are oamenii lui in societatile energetice,oameni cu care fura bani.
  • 0 (4 voturi)    
   Ai dovezi? (Miercuri, 14 martie 2012, 15:09)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Mergi cu ele la DNA...daca nu...atunci nu mai vorbi aiurea.
   • +1 (3 voturi)    
    Da ei au dovezi despre toti..... (Miercuri, 14 martie 2012, 15:29)

    Alius [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

    ...cei pe care ii tot acuza pe la antene? Sa mearga cu ele la DND. Daca, nu sa taca.
 • +7 (7 voturi)    
  Gindire cu premeditare. (Miercuri, 14 martie 2012, 14:29)

  bogdan [anonim]

  Pai to'ar'shu Ponta, Hahaianu asta a fost demis din functia de DIRECTOR GENERAL (si nu memebru in consiliul de administratie) al TRANS-ELECTRICA (si nu al Hidro-Electrica). Doua mici mari diferente.
  Asha ca inainte de a o face pe desteptul n-ar strica sa te informezi mai bine, ca altfel te cam faci de kko...
 • -1 (3 voturi)    
  Totul pe nimic (Miercuri, 14 martie 2012, 15:02)

  Ileana [anonim]

  Da , trebuie dat tot ce are valoare , dar repede si pe nimic.Ambasadorul Gittenstein a dat indicatiile pretioase.
 • +2 (2 voturi)    
  Sa traduc si eu... (Miercuri, 14 martie 2012, 15:56)

  Socrate Toma [anonim]

  Daca tot veni vorba de traduceri , eu traduc astfel traducerea lui Ponta : Prin galagia noastra , va facem sa nu mai dati voi nimic fiindca daca vom veni noi ( daca !!!!!) vom da totul noi , fiindca suntem priceputi la a da moca public dar cu profit ascuns pentru noi.
 • +1 (1 vot)    
  interesul poarta fesul (Miercuri, 14 martie 2012, 16:06)

  Anonimul [anonim]

  Interesul USLului esta ca toate companiile producatoare de energie sa fie in totalitate in mana statului in asa fel incat sa nu se stie ce afaceri desfasoara cu baietii destepti ( ca acum) Daca nu era Franklin Templeton sa demaste toate contractele directe ( caci un procent din actiunile acesto "perle" este al FP ) adica afacerile baietilor destepti nu se stia de pierderile acestor "perle" Numai privatizand aceste perle vor fi obligati de actionari sa fie tranparenti, si atunci va vedea Mr. Tonta ce profire va incasa statul .
  Asa ca oameni buni nu-l ascultati pe acest pui de comunist. Este timpul sa fim si noi in randul lumii si nu in randul comunistilor care au distrus tara.i


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by