Nuclearelectrica si ArcelorMittal au gasit, pana la urma, o formula mai putin controversata in vederea incheierii unui contract pe doi ani pentru furnizarea unei cantitati uriase de energie. Contractul va fi incheiat pe OPCOM, in acest sens fiind depusa din partea ArcelorMittal o cerere de oferta pentru cumpararea a 3.149.460 MWh (3,15 TWh). Conform solicitarii, ofertele de vanzare pot fi transmise la Operatorul Pietei de Energie Electrica "OPCOM" pana miercuri, 21 martie 2012, ora 15:30. Pretul nu este fix. Pentru prima luna de livrare pretul va fi de 200 lei/Mwh, dupa care va fi utilizata o formula de calcul care poate sa-l scada si la 170 lei/MWh. Initial, Nuclearelectrica si ArcelorMittal au discutat posibilitatea incheierii unui contract bilateral direct, insa acest lucru a starnit o reactie negativa din partea organismelor internationale (FMI, BM), potrivit surselor HotNews.ro.

Pe piata centralizata a contractelor bilaterale, pretul mediu este 225 lei pe MWh.

  • Reprezentantii acestor institutii au amintit autoritatilor romane ca un contract direct intre Nuclearelectrica si ArcelorMittal ar incalca acordul cu FMI potrivit caruia, toate contractele noi se incheie exclusiv pe OPCOM. In plus, un contract incheiat in afara pietelor de pe OPCOM ar putea duce la anularea unui proiect de 1 miliard de euro care se afla in pregatire cu Banca Mondiala. In prezent, Banca Mondiala lucreaza cu autoritatile la un aranjament Deferred Draw Down Option (DPL-DDO) de 1 miliard de euro ce va fi aprobat in luna iunie 2012, avand ca scop sustinerea rezervelor financiare.

HotNews.ro a aratat la sfarsitul saptamanii trecute ca vineri, 9 martie, trebuia sa aiba loco sedinta a Consiliului de Administratie Nuclearelectrica in care sa aprobe tranzactia. In urma interventiei FMI si BM, sedinta nu a mai avut loc, ulterior fiind luata decizia tranzactionarii pe bursa.

  • Asa s-a ajuns la oferta de cumparare facuta de ArcelorMittal. Energia ar urma sa fie livrata la o putere de 180 MWh/h, pentru 17.497 ore.

Contactat de HotNews.ro, un reprezentant al Nuclearelectrica a spus ca furnizarea de energie mai ieftina pentru un producator important ca ArcelorMittal este un lucru normal in alte state. "Pentru ArcelorMittal este esential sa poata cumpara astfel de energie, altfel existand riscul sa-si inchida portile si chiar sa plece din Romania", au spus sursele citate.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal trece printr-o perioada dificila din cauza faptului ca nu mai poate cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica. De altfel, actionarii de la ArcelorMittal ameninta chiar cu plecarea din Romania. In aceste conditii, reprezentantii Ministerului Economiei si cei ai Autoritatii Nationale de Reglementare din Domeniul Energiei au incercat sa gaseasca o solutie, aceasta fiind pana la urma un contract cu Nuclearelectrica.

Energia pe care ar urma sa o vanda Nuclearelectrica combinatului ArcelorMittal provine din cantitatea pe care compania o furnizeaza in cosul reglementat (adica 75% din productie). Potrivit surselor citate, o astfel de decizie incalca Ordinul 445/2009 care prevede ca energia disponibila in afara de costul reglementat si de cea cuprinsa in contractele bilaterale mai vechi trebuie vanduta competitiv pe OPCOM. De asemenea, ar incalca acordul cu FMI potrivit caruia, toate contractele noi se incheie exclusiv pe OPCOM. De altfel, este una dintre conditiile esentiale conventite cu FMI.

In 2011, ArcelorMittal a avut un contract cu Hidroelectrica pentru 1,7 TWh energie in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro). Insa, contractul a expirat la inceputul anului in curs.

Practic, ArcelorMittal a contractat 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM era de peste 170 lei/Mwh.

Acum Hidrolectrica nu mai poate incheia noi contracte deoarece a ajuns intr-o situatie critica.

Chiar astazi a decis saprelungeasca situatia de forta majora din cauza reducerii productiei pe fondul debitelor scazute ale Dunarii.