Pe piata centralizata a contractelor bilaterale, pretul mediu este 225 lei pe MWh.
- Reprezentantii acestor institutii au amintit autoritatilor romane ca un contract direct intre Nuclearelectrica si ArcelorMittal ar incalca acordul cu FMI potrivit caruia, toate contractele noi se incheie exclusiv pe OPCOM. In plus, un contract incheiat in afara pietelor de pe OPCOM ar putea duce la anularea unui proiect de 1 miliard de euro care se afla in pregatire cu Banca Mondiala. In prezent, Banca Mondiala lucreaza cu autoritatile la un aranjament Deferred Draw Down Option (DPL-DDO) de 1 miliard de euro ce va fi aprobat in luna iunie 2012, avand ca scop sustinerea rezervelor financiare.
- Asa s-a ajuns la oferta de cumparare facuta de ArcelorMittal. Energia ar urma sa fie livrata la o putere de 180 MWh/h, pentru 17.497 ore.
Contactat de HotNews.ro, un reprezentant al Nuclearelectrica a spus ca furnizarea de energie mai ieftina pentru un producator important ca ArcelorMittal este un lucru normal in alte state. "Pentru ArcelorMittal este esential sa poata cumpara astfel de energie, altfel existand riscul sa-si inchida portile si chiar sa plece din Romania", au spus sursele citate.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal trece printr-o perioada dificila din cauza faptului ca nu mai poate cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica. De altfel, actionarii de la ArcelorMittal ameninta chiar cu plecarea din Romania. In aceste conditii, reprezentantii Ministerului Economiei si cei ai Autoritatii Nationale de Reglementare din Domeniul Energiei au incercat sa gaseasca o solutie, aceasta fiind pana la urma un contract cu Nuclearelectrica.
Energia pe care ar urma sa o vanda Nuclearelectrica combinatului ArcelorMittal provine din cantitatea pe care compania o furnizeaza in cosul reglementat (adica 75% din productie). Potrivit surselor citate, o astfel de decizie incalca Ordinul 445/2009 care prevede ca energia disponibila in afara de costul reglementat si de cea cuprinsa in contractele bilaterale mai vechi trebuie vanduta competitiv pe OPCOM. De asemenea, ar incalca acordul cu FMI potrivit caruia, toate contractele noi se incheie exclusiv pe OPCOM. De altfel, este una dintre conditiile esentiale conventite cu FMI.
In 2011, ArcelorMittal a avut un contract cu Hidroelectrica pentru 1,7 TWh energie in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro). Insa, contractul a expirat la inceputul anului in curs.
Practic, ArcelorMittal a contractat 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM era de peste 170 lei/Mwh.
Acum Hidrolectrica nu mai poate incheia noi contracte deoarece a ajuns intr-o situatie critica.
Chiar astazi a decis sa prelungeasca situatia de forta majora din cauza reducerii productiei pe fondul debitelor scazute ale Dunarii.
Of of...
"Contactat de HotNews.ro, un reprezentant al Nuclearelectrica a spus ca furnizarea de energie mai ieftina pentru un producator important ca ArcelorMittal este un lucru normal in alte state. "Pentru ArcelorMittal este esential sa poata cumpara astfel de energie, altfel existand riscul sa-si inchida portile si chiar sa plece din Romania", au spus sursele citate."
Cata vreme reprezentantul companiei NE plange ca firma AM n-a putut cumpara energie mai ieftina de la NE, nu e cumva atat anti-economic, cat si penal?
Traiasca managementul de stat, eu zic ca e momentl sa apara analisti "independenti" care sa ne explice (dl. Voinea, cel proptit la Eximbank, de exemplu) cat de bun e managementul de stat si cat de nociv este cel privat...
Oare n-ar putea sa-i invete astia ce ne dadeau lectii pe-aici cu en-gros vs. butic oleaca de capitalism si pe aia de la FMI si BM?
adica Mittal face o cerere de energie pe piata OPCOM, la un pret f. mic, si Nuclearelectrica se repede sa ofere cantitatea solicitata la pretul stabilit.
pai daca Hidroelectrica are energie de vandut, de ce nu o ofera pe piata (OPCOM), sa poata sa cumpere si alti doritori, la un pret de concurenta.
evident, este pagubita Hidroelectrica, adica statul.
ce conteaza ca puteau obtine un pret mai bun, conteaza numai ce pica...
Ceea ce vrea Mittal sa cumpere cu discount, sub pretextul ca e o cantitate foarte mare, este comparabil cu consumul unui oras precum Bucurestiul.
250KW = 0,25MW consum mediu lunar
400.000 utilizatori in Bucuresti
100.000MW = 100GW consum mediu lunar
1200GW = 1.2 TW consum mediu anual
2,4 TW consum mediu bienal
un pret mediu al diverselor tipuri de abonamente ar fi de 300lei/MW.
subventia mascata acordata este (300-200)*3.15* 1.000.000.000 = 3150 miliarde lei!!!
ne imprumutam extern la dobanzi mari si facem un cadou de aproape 1 miliard de euro unei companii private.
trecand peste formulele complicate de calcul ale furnizorilor constatam ca majoritatea contractelor NU incurajeaza consumul de energie, platesti mai mult daca consumi mai mult. in cazul Mittal pretul scade pe masura ce consumul creste , iar pretul este 200 si respectiv 170 lei.
daca consumatorii din Bucuresti ar avea un reprezentant legal ar putea si ei sa negocieze un pret mai bun?
deci care e mega tranzactia? Nuclearelectrica poate vinde foarte bine aceasta cantitate catre consumatorii casnici. riscurile de neplata sau de nrespectare a contractului sunt mult mai mici decat in contractul cu Mittal. nu imi imaginez toata lumea din Bucuresti oprind simultan consumul de energie dar imi imaginez Mitallul inchizand brusc combinatul
Alti prosti compara pretul de pe factura de la ei de acasa, 360 lei/MWh cu pretul de productie 170 lei/MWh, pai aia 360 = 148 distributie (Enel)+ 8,3 transport(Transelectrica) + 18 servicii de sistem(Transelectrica)+ 28 cogenerate(Termistii care te incalzesc)+ producere ==> mai raman vreo 160 maxim adica statul subventioneaza consumul caznic cu 10 lei/MWh.
iar comentariul tau contine si el destule inexactitati, erori si omisiuni.
fluctuatie de 600-1000 pe euro/Mw pe piata franceza ??? ma faci sa rad . ar fi aruncat bursele in aer.
Mital nu plateste costuri de distributie si transport?
pe baza logicii tale sti si tu un prost de pe aici
Insa tb avut in vedere ca nu exista doar Arcelor Mital, Oltchim sau combinatele chimice detinute de IN. astfel de practici ar tb sa fie denuntate si sanctionate pentru ca altfel platim toti ceilalti diferenetele de facturi intre pretul normal si astfel de aranjamente.