Producatorul israelian de electricitate Israel Electric Corporation (IEC) s-a angajat sa cumpere gaze naturale provenite din imensul zacamant offshore de la Tamar, a anuntat una dintre companiile care vor exploata acest zacamant, Noble Energy, care a vorbit despre un contract de cel putin 18 miliarde de dolari pe 15 ani, relateaza AFP.

IEC intentioneaza sa cumpere in total 76,5 miliarde metri cubi de gaze si dispune de o optiune de majorare a achizitiilor pana la 99 miliarde, a precizat Noble Energy, intr-un comunicat.

"Desi veniturile efective vor depinde de cantitatile cumparate si de pretul la momentul vanzarii, veniturile totale estimate pe o perioada de 15 ani sunt de 18 miliarde de dolari, daca IEC nu isi exercita optiunea, si de 23 de miliarde daca optiunea este exercitata", estimeaza compania.

Tamar face parte dintre zacamintele gazeifere foarte promitatoare descoperite in ultimii ani in largul Israelului, dar a caror apartenenta este contestata de tarile vecine, precum Libanul.

Situat la 130 km in larg de Haïfa (nordul Israelului) si la o adancime de 1.600 metri, acest zacamant ar contine circa 238 miliarde metri cubi de gaze.

Exploatarea ar urma sa inceapa in acest an, cu primele livrari in aprilie 2013.

Grupul american detine 36% din drepturile de exploatare pentru Tamar, urmat de companiile Isramco Negev (28,75%), Delek Driling si Avner Oil Exploration (15,625% fiecare) si Dor Gas Exploration (4%).