​UPDATE Scrisoare deschisa catre premier si ministrul economiei: Opriti contractele preferentiale cu energie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 16 martie 2012, 17:37 Economie | Energie


Mai multi reprezentanti ai societatii civile au semnat o scrisoare deschisa catre premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrul economiei, Lucian Bode, prin care cer oprirea contractelor preferentiale cu energie care defavorizeaza companiile statului. Semnatarii scrisorii fac referire, in mod special, la contractul prin care ArcelorMittal ar urma sa obtina energie la un pret cu mult sub nivelul de piata (cca. 170 RON/MWh fata de preturile din piata azi, 210-225 RON/MWh), timp de 2 ani. "Va solicitam prin urmare ca, in calitate de proprietar (actionar majoritar) sa dispuneti ca reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliile de Administratie ale tuturor companiilor de stat (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Turceni, Rovinari, Craiova, ELCEN etc.) sa nu aprobe incheierea unui contract in defavoarea propriilor companii", se arata in scrisoare.

"Domnului Prim Ministru, Mihai Răzvan Ungureanu,
Domnului Ministru al Economiei Lucian Bode


 • E timpul sa opriti contractele preferentiale cu energie.
 • Incepeţi cu cel nou, pregătit pentru a fi aprobat marţi 20 martie.

Domnule Prim Ministru, domnule Ministru

Am privit cu mult optimism promisiunile dv. de a rezilia sau renegocia, in interesul statului, contractele bilaterale pe termen lung, incheiate de-a lungul vremii necompetitiv de Hidroelectrica (asa-numitele “contracte cu baietii destepti”). Am apreciat de asemenea mesajele transmise public imediat dupa investirea noului guvern ca veti continua angajamentele asumate de Minister si de Guvern fata de FMI şi UE.

Monica Macovei
Foto: Arhiva personala
De aceea, ne surprinde sa aflam acum ca, in ciuda angajamentelor de fatada, in realitate Ministerul Economiei acceptă ca un mare consumator de energie electrica, Arcelor Mittal, sa obtina energie la un pret cu mult sub nivelul de piata (cca. 170 RON/MWh fata de preturile din piata azi, 210-225 RON/MWh), timp de 2 ani. Care este logica declaraţiilor că ne străduim să găsim căi legale pentru rezilierea contractelor dezavantajoase vechi, dacă în acelaşi timp semnăm altele noi? Şi pe cine păcăleşte mutarea unor băieţi deştepţi de la sursa Hidroelectrica către sursa Nuclearelectrica?


Va solicitam prin urmare ca, in calitate de proprietar (actionar majoritar) sa dispuneti ca reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliile de Administratie ale tuturor companiilor de stat (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Turceni, Rovinari, Craiova, ELCEN etc.) sa nu aprobe incheierea unui contract in defavoarea propriilor companii, la preturi mult mai mici decat ar putea obtine actionand competitiv pe bursa deschisa de energie (OPCOM).  Aprobarea unui contract la preturi sub nivelul pietei este in defavoarea cetateanului-acţionar, afecteaza valoarea companiilor de stat si incalca angajamentele Romaniei fata de Fondul Monetar International.  

De pilda, Scrisoarea de Intentie cu FMI din 6 decembrie 2011 http://www.imf.org/external/np/loi/2011/rou/120211.pdf confirma angajamentul Romaniei de a rezilia sau a aduce la nivelul pretului de piata contractele existente si de a incheia noi contracte doar prin OPCOM in mod transparent si nediscriminatoriu. Altfel spus, companiile de stat scot la licitatie energia produsa, cumparatorii intra in concurenta si compania vinde cui da mai mult; iar nu, cum se încearcă acum, compania de stat raspunde unei

Cristian Ghinea
Foto: Arhiva personala
oferte de cumparare dezavantajoase, în urma unei înţelegeri informale cu clientul.

In urma cu o saptamana, presa a semnalat intentia Nuclearelectrica de a aproba in Consiliul de Administratie un contract de vanzare de energie catre Arcelor Mittal in afara OPCOM, in cantitate totala de 2,8 TWh, la un pret de 170 RON/MWh. Decizia a fost oprita ca urmare a presiunilor organismelor internationale si ale presei. Cu toate acestea, se pare ca s-a gasit o varianta prin care sa se obtina acelasi pret prin manipularea pietei OPCOM, pentru a parea ca angajamentele se respecta. Manipularea de preţ este evidentă şi a mai fost folosită în trecut (2008) în relaţia cu Hidroelectrica, producând pierderi masive în bugetul acestei companii, bugetul statului şi ducând la distorsionarea preţului de piaţă pentru doi ani de zile. Societatea civilă pregăteşte o documentare a acestor practici şi o sesizare către DG Competition în caz că această acţiune va fi continuată.

Pretul de piata azi si pretul pe care l-ar putea obtine fiecare companie de stat scotand la vanzare prin licitatie cantitatea de energie produsa este de cel putin 213 RON/MWh (pretul obtinut in medie anul trecut pe PCCB pentru livrare anul acesta).  Acesta e pretul minim la care trebuie sa vanda
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala
companiile de stat si pretul minim la care se pot renegocia contractele vechi ale Hidroelectrica cu baietii destepti. Cu alte cuvinte, daca una sau mai multe companii de stat decid sa vanda azi la 170 RON/MWh pentru a raspunde ofertei facute de Mittal, pierderea pe care o va inregistra statul vanzand sub piata va fi  3.4 mil MWh*(213-170) = 146,2 milioane RON. 

Domnule Prim Ministru, domnule Ministru, daca permiteti reprezentantilor statului sa aprobe un astfel de contract, veti fi responsabili pentru o pierdere de 146,2 milioane RON din profitul potential al acestor companii şi pentru semnalul extrem de prost dat în piaţă.Vă reamintim de asemenea că guvernul intentioneaza sa:
 • 1) reformeze managementul companiilor de stat din energie, inclusiv Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Complexul Oltenia; performanta managementului viitor va fi serios limitata de o decizie de vanzare a unei cantitati uriase de energie la pret sub piata, cu efecte negative timp de 2 ani;
 • 2) listeze pe Bursa de Valori Bucuresti un pachet minoritar de actiuni la Nuclearelectrica si Hidroelectrica; pretul la care Ministerul va putea vinde actiuni la aceste companii, ca si succesul vanzarii, depind critic de modul in care companiile de stat inteleg sa-si maximizeze profitul.

In consecinta, va solicitam sa dispuneti ca producătorii publici de energie aflaţi în subordinea dv. sa nu raspunda unei oferte sub pretul de piata ci, in schimb, sa ofere la licitatie transparentă intreaga cantitate disponibila de energie, in pachete / contracte standardizate, pentru a obtine cel mai bun pret. Aceasta e singura formula acceptabila de micul acţionar-cetăţean si de organismele financiare internationale fata de care ne-am angajat sa facem reforma in sectorul energiei".

Semnatari:


 • Monica Macovei, europarlamentar
 • Cristian Ghinea, director CRPE
 • Mircea Marian, editorialist
 • Sorin Ionita, presedinte Expert Forum
 • Jean Constantinescu, expert energie
 • Laura Stefan, expert anticoruptie
 • Gabriel Biris, avocat expert fiscalitate
 • Ionut Sibian, Director, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
 • Radu Filipescu, Grupul pentru Dialog Social
 • Ovidiu Voicu, Director departament politici publice, Fundatia Soros
 • Miron Damian, publicist
 • Radu Nicosevici, Academia de Advocacy
 • Madalina Doroftei, Societatea Academica din Romania
 • Rodica Culcer, analist politic
 • Nicusor Dan, Asociatia Salvati Bucurestiul
 • Costel Popa, Ecopolis
 • Calin Hera, jurnalist
 • Dan Perjovschi, artist plastic si jurnalist
 • Andrei Postelnicu, consultant independent
 • Matei Paun, analist economic
 • Razvan Orasanu, analist economic
 • Mircea Toma, presedintele ActiveWatch

NOTA Lista de semnături rămâne deschisă tuturor cetăţenilor-acţionari cărora le pasă cum este gestionată proprietatea lor din sectorul energie"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4565 vizualizari

 • -11 (17 voturi)    
  demagogie (Vineri, 16 martie 2012, 17:49)

  demaGOGU [anonim]

  un discount de 10% (170 fata de 200) nu e ceva iesit din comun pentru cineva care cumpara o cantitate aproape egala cu consumul cumulat la populatiei Romaniei!

  sugeram expertilor "anticoruptie"(ce oximoron!) sa caute un alt os...de ros
  • +13 (13 voturi)    
   Nu se practica la energie . (Vineri, 16 martie 2012, 19:17)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Nu face discount rusul la gaz , nu face arabul la petrol , de ce facem noi la curent ? .
   E un cadou pentru ArcelorMittal care capata un avantaj concurential nemeritat in fata altor producatori de otel . Si e vorba de 20+% nu 10% .
   e 170 vs 210-225 nu 200 . Daca le e de muncitori atunci sa vanda in exterior curentul si sa le dea lor banii in plus . Cele 146 milioane de roni ajung pentru ca sa se plateasca 600 RON pt fiecare din cei 10000 angajati .Cred ca practic statul plateste jumate din salarii in cazul asta . Nice business ,lol privatizare . Good job UE !
 • -4 (8 voturi)    
  daca (Vineri, 16 martie 2012, 17:50)

  alin [anonim]

  Am doar doua intrebari:
  1.Ce se intampla daca Arcelor Mittal cumpara curentul din Bulgaria sau din alta parte din Europa?
  2.Ce se intampla daca Arcelor Mittal inchide portile la Galati?
 • +4 (6 voturi)    
  Ministrul Economiei depasit (Vineri, 16 martie 2012, 18:19)

  taranistu [utilizator]

  cred ca dl ministru al Economiei este complet depasit de situatie. Nu stiu ce calitati l-au recomandat pentru aceasta functie. Iata ce a declarat consilierul sau despre situatia din minister:
  Dumitru Chisalita nu a rezistat mai mult de 3 saptamani in functia de consilier al ministrului economiei, Lucian Bode. Chisalita a decis sa-si dea demisia invocand lipsa totala de interes pe care a constatat-o faţă de elaborarea unei strategii de securitate energetica. Pana sa fie numit consilier personal pe probleme de petrol si gaze naturale, a detinut timp de aproape o luna functia de director general al Romgaz. Potrivit informatiilor HotNews, a fost inlocuit de la conducerea companiei din cauza ca s-a opus unor decizii ale Guvernului defavorabile Romgaz.

  Inlocuitorul lui Dumitru Chisalita in functia de director general al Romgaz este Costel Totan. Costel Totan a ocupat pana acum functia de director al sucursalei Medias din cadrul companiei. Chisalita a preluat functia de consilier al ministrului Lucian Bode, fiind in opinia reprezentantilor ministerului de resort o "promovare" pentru fostul sef al Romgaz. Chisalita a fost inlocuit de la conducerea companiei pe motiv ca nu este inregimentat politic, in timp ce Costel Totan este membru PDL, potrivit mediasinfo.ro.

  Chisalita a ocupat functia de director general la Romgaz doar o luna, inainte fiind director de comercializare in cadrul companiei. El a fost numit in aceasta functie dupa cererea facuta de Marcel Piteiu pentru suspendarea din functiile de director general si administrator al Romgaz pe perioada unor cercetari facute de DIICOT.
 • 0 (2 voturi)    
  curent (Vineri, 16 martie 2012, 18:29)

  dorin valeriu [anonim]

  Arcelor Mittal a incheiat anul trecut in pierdere ! Ati vrea sa inchida fabrica si sa plece ? S-au mai intamplat astfel de cazuri la noi, nemediatizate ( Alumina Oradea este unul, 1000 someri la fabrica si alrii imprejur) Decizia nu e doar economica ci si politica. E de ales si de cantarit cu mare atentie !
  • -3 (3 voturi)    
   toti pafaristii societatii civile la un loc ,nu (Vineri, 16 martie 2012, 19:10)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui dorin valeriu

   nu pot face diferenta dintre producatori de talia Arcelor sau Slatina,a caror produse sunt 99% energie electrica si trebuie sa rezista concurentei mondiale si altceva sunt niste furnizori escroci de tipul Energy Holding,Pinalti care au cumparat jumate din guvernul si serviciile secrete romane etc
   pana cand nu va disparea Hidroelectrica ,hotiile nu vor lua sfarsit, amintiti-va ca s-a incercat dar si presedintele s-a opus ca Hidroelectrica sa dispara intro companie care sa produca pe un mixt de combustibili !oare de ce?
  • +3 (3 voturi)    
   Cu manevra asta (Vineri, 16 martie 2012, 19:24)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui dorin valeriu

   Statul plateste indirect jumate din salarii . Nu e un pic cam mult ... hmm ? Sunt de acord cu mici ajutoare,dar nu magarii de genul asta . Sa nu crezi chestia cu pierderile , in nici un caz fara dovezi pentru ca intr-un grup banii circula foarte usor dintr-o entitate in alta ...ultima aflata intr-un paradis fiscal .
 • +1 (3 voturi)    
  Nu orice contract este rau (Vineri, 16 martie 2012, 19:00)

  Adrian [anonim]

  Stimati semnatari,
  Aici nu este vorba de "baietii destepti", termen care avea in vedere, intermediarii care cumpara energie mai ieftin de la Hidroelectrica si o revand pe piata, la preturi mai mari. Acestia fac bani fara a investi in productie.
  Cumparatori cum sunt Alro si Sidex au o alta situatie - acestia sunt utilizatori finali, mari consumatori si justifica - comercial - conditii mai bune.
  Problema acestor contracte mai era si faptul ca erau incheiate pe termen foarte lung, in afara pietei transparente si cu blocarea unor mari cantitati de energie in aceste contracte.
  Pretul pe bursa de energie este in prezent in jur de 210 lei/Mw dar nu este nimic anormal in a acorda un discount de pret unei companii care cumpara cantitati mari, precum Sidex. Cata vreme achizitia se face pe bursa, totul este in regula.
  Pretul pe bursa era acum 1 an de circa 170 lei /Mw si a crecut doar in conditiile dificultatilor cu care s-a confruntat Hidroelectrica - productia a scazut, cererea a ramas la fel. Nu poti face un contract pe 2 ani la un pret care este, poate conjunctural.
  Ar trebui evitata paranoia cum ca orice contracte incheiate de producatorii de stat ar fi preferentiale.
  Problema reala este ca nu exista producatori privati de talia celor de stat.
  • +2 (2 voturi)    
   contracte (Sâmbătă, 17 martie 2012, 10:41)

   ghebuhac [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Daca toata energia se vinde pe bursa si functie de cantitati , nu este nici-o problema sa faci un discont unui foarte mare consumator ( care iti tine sistemul energetic national) dar sa faca plata la semnarea contractului - asta il va ajuta si pe producator sa produca mai ieftin nelund credit din banca . Asta se face si la LME .
   Banii jos acum la semnarea contractului .
   Cu stima
   Gheorghe Buhac
 • +4 (6 voturi)    
  Bravooo (Vineri, 16 martie 2012, 19:01)

  adi [anonim]

  Oamenii astia ar trebui sa ne conduca si sa ne guverneze pe noi nu slida de hoti din partide care se tot succed intre ei. In sfarsit o mana de oameni se coalizeaza si apara interesele poporului, ale celor multi. Pai nu se plangea toata lumea ca nu exista bani pt marirea salariilor bugetarilor ca sa stimulam consumul. Pai 146 de mil. de Ron inseamna aproape 40 mil. de euro. E mult? E putin? Nu stiu. Dar e ceva. De ce sa-i aruncan in portofelul cu profit a lui Mittal? Si in spagile celor corupti de la min Economiei si Nuclearelectrica care au negociat acest contract. Ca fiti siguri ca aia nu-si puneau semnatura pe contract fara niste spagi groase.
 • +5 (5 voturi)    
  Jos palaria! (Vineri, 16 martie 2012, 19:08)

  Cetatean [anonim]

  Felicit semnatarii scrisorii deschise pentru spiritul civic de care dau dovada. Ar fi timpul ca tot mai multi cetateni ai Romaniei sa le urmeze exemplul.
 • 0 (0 voturi)    
  pretul energiei ? pentru cine? (Vineri, 16 martie 2012, 19:45)

  consumator casnic [anonim]

  Au uitat sa scrie in aceasta scrisoare si care este pretul platit de mine, consumatorul casnic, aparat doar de STAT impotriva abuzurilor companiilor profitoare. Acum platesc dublu fata de pretul cerut de la aceste companii, adica peste 400 RON / MWh, plus taxa de cogenerare, urmand ca in anii urmatori sa platesc dublul acestui pret, asa cum a fost lansata noua lege a energiei. Dar ce conteaza un amarat ca mine, alaturi de ceilalti cateva milioane de consumatori casnici din tara asta, cand exista interese nationale mult mai importante, Arcelor Mital sau Alro Slatina!
  • 0 (2 voturi)    
   gresit (Vineri, 16 martie 2012, 20:26)

   lexe [anonim] i-a raspuns lui consumator casnic

   Pretul de 400 include tarifele de retea (includere in retea, trasport, extractie din retea, etc), pretul pe care il plateste consumatorul casnic pentru energia consumata este similar cu cel ofertat la Galati (tine cont ca Galatiul cumparand o cantitate fixa se obliga sa plateasca energia si daca nu o consuma, acest lucru facand o diferenta esentiala). Tarifele de retea le care le plateste consumatorul le plateste si Sidex-ul fiind reglementate, ferme si nenegociabile.
   De asemenea contributia de cogenerare ca si pentru energie verde o plateste si Sidex-ul
 • +3 (3 voturi)    
  habarnamisti (Vineri, 16 martie 2012, 20:14)

  lexe [anonim]

  Acum pretul mediu este 210, dar mai acum un an a fost si 160 (pret livrare in retea nu pret extractie din retea).
  Avand in vedere ca dupa terminarea secetei pretul garantat o sa scada bine sub 185 de lei ca urmare a creterii energiei hidro mi se pare o afacere rezonabila pentru ambele parti acest contract.
  Nuclearelectrica isi asigura un pret care ii acopera pretul de cost (pentru ca in perioadele cand hidro merge din plin nucleara se vinde de multe ori si sub 170), iar Galatiul isi procura utilitati la un cost care sa ii asigure ramanerea pe rentabilitate.
  • 0 (0 voturi)    
   da sigur (Marţi, 20 martie 2012, 15:00)

   albastru de romania [anonim] i-a raspuns lui lexe

   mr lexe, arcelor mital in belgia, franta si pe unde mai are fabrici in UE, i-a energie la 50-55 euro/MWH ( adica 230-250 lei) si nu mai inchide nimeni nici o fabrica , si nu i-a nimeni nici un discount pt cantit mari.
   plus ca angajatii au salarii de 2-3000 euro / luna, iar la galati doar top managementul are asa ceva.

   deci arcelor mital este din categoria baeti destepti
 • 0 (0 voturi)    
  Pretul energiei (Vineri, 16 martie 2012, 21:41)

  Laur [anonim]

  am citit comentariile de mai sus si am observat ca exista, ca de obicei, doua tabere: pro si contra. Eu vreau sa atrag atentia asupra altui aspect, modul cum se formeaza pretul( cerere si oferta). Statul este un ofertant nepriceput intrucat nu urmareste profitul, insa marii consumatori de energie au nevoie de reduceri de pret. O alta chestiune mai importanta este ca vedem primele semne ale unei societati civile in Romania, lucru de apreciat dupa 20 de ani de democratie in care a fost redusa la tacere. Este normal ca reprezentantii societatii civile sa aiba un cuvant de spus in astfel de chestiuni. Pentru initiativa hotnews, tot respectul din partea mea.
 • 0 (2 voturi)    
  ajutor de stat (Vineri, 16 martie 2012, 22:05)

  alexandrina [anonim]

  In primul rand, felicitari autorilor scrisorii! cred ca asta este adevarata expresie a societatii civile.
  In al doilea rand, ar fi bine sa stiti ca acest contract este foarte probabil un ajutor de stat, ilegal (neautorizat de UE). Contractul cu Hidroelectrica este investigat din acelasi punct de vedere de CE. Ce ma mira este ca baietii astia "destepti" nu stiu ca un ajutor de stat dovedit ilegal se recupereaza cu dobanda. Si daca statul respectiv nu impune recuperarea, Comisia cere la Curtea Europeana de Justitie amendarea statului. Cred ca ar trebui pusa putin burta pe carte, Arcelor@co! Consiliul Concurentei, care ar trebui sa supravegheze ajutoarele de stat, este, din pacate, un strut cu capul in nisip, care se ocupa doar de oua!
  • +1 (1 vot)    
   bravo (Sâmbătă, 17 martie 2012, 8:02)

   stamate [anonim] i-a raspuns lui alexandrina

   ma bucura ca feliciti, dar iti recomand mai intai sa studiezi un pic domeniul, ca sa intelegi ce se intampla
  • 0 (0 voturi)    
   excelent (Sâmbătă, 17 martie 2012, 19:24)

   anke [anonim] i-a raspuns lui alexandrina

   Asa este, si asta ar fi trebuit sa fie argumentul statului roman / Ministerul Economiei + Hidroelectrica in discutiile pt rezilierea contractelor vechi cu baietii destepti. Vorba ceea - e aberant sa vii si sa spui ca nu se pot renegocia ca-s contracte comerciale. Au fost contracte incheiate intre prieteni, se pot rezilia intre prieteni, tocmai de spaima ca poate se enerveaza Comisia si chiar ii pune pe unii dintre ei sa plateasca inapoi ce au primit, iar cei care vor fi obligati sa plateasca (baietii destepti) isi vor cere spaga inapoi de la ceilalti.

   Problema e ca nici Comisia nu misca, sta de mai bine de un an de zile pe acea investigatie. Eu as propune sa punem un pic presiune pe ei. Se poate face plangere aici, dureaza 5 minute, cat ia sa completezi un argument ca pe un forum Hotnews:

   http://ec.europa.eu/competition/forms/sa_complaint_en.html

   Poate se misca daca primesc multe sesizari si simt ca lumea se asteapta sa raspunda mai repede.
 • 0 (0 voturi)    
  Contract energie preferential Arcelor Mittal (Sâmbătă, 17 martie 2012, 5:26)

  ionita manea [anonim]

  Domnule Prim Ministru,
  NU DEZAMAGITI ROMANII ,am fost furati de baietii destepti ,cumparam gaze scumpe,Nastase le-a facut cadou combinatul Galati ,ei ce au facut??,au dat afara mai mult de jumatate din personal,au inchis ceea ce nu era rentabil si au stors tot ce era de stors .Ce au investit???
  Vor energie ieftina sa construiasca grupul 3-4 la Cernavoda,sa puna cu adevarat banul jos sau sa-si construiasca alt baraj pe Dunare cu bulgarii ca tot vorbim de el dar nu-l mai incepem .Asa inteleg eu un
  investitor strategic,cu respect Ing Ionita Manea.
 • +1 (1 vot)    
  Mital (Sâmbătă, 17 martie 2012, 10:57)

  Radu [anonim]

  Doua lucruri mi se par esentiale :
  1.Mentinerea personalului in serviciu la Mital
  2.Lasati ca cei care sunt investiti sa-si faca treaba tinand cont de toti factorii economici implicati.Doamna Laura Stefan te rog f.f.f.f.frumos sa-ti retragi semnatura ,in caz contrar lumea crede intr-o implicare guvernamentala la activitati de coruptie ceeeace nu poate fi adevarat.
 • 0 (0 voturi)    
  Semnatarii (Sâmbătă, 17 martie 2012, 11:01)

  Radu [anonim]

  Hallo Radu,te stim cu totii ca fiind un bun economist si mai ales un bun analist economic.Suna-ma sa-ti spun unde ai gresit.Radu Pop.
 • +1 (1 vot)    
  sa-si produca singuri energie electrica (Sâmbătă, 17 martie 2012, 13:30)

  adrian [anonim]

  ArcelorMittal poate sa cumpere si sa finalizeze reactorul 3 sau 4 si sa-si produca singuri energie electrica; mu vad de ce sa dam noi toti pomana !
 • -2 (2 voturi)    
  Energia electrica va fi exportata pe alte piete. (Sâmbătă, 17 martie 2012, 16:18)

  alin [anonim]

  SE PRIVATIZEAZA ENERGIA ELECTRICA pe ultima 100 de m a guvernului PDL-SIE.
  Preturile explodeaza, iar energia electrica va fi exportata pe alte piete.
  Se vor privatiza: Transelectrica S.A. , complexele energetice turceni, rovinari
  si hidrocentrala "Portile de Fier", adica compania nationala strategica
  Hidroelectrica S.A.

  Dupa care urmeaza dereglementarea ceruta de CE/UE si FMI - adica liberalizarea
  preturilor la gaze si energie electrica.
  Profiturile vor fi uriase, iar saracia extrema.
 • 0 (2 voturi)    
  bine! (Sâmbătă, 17 martie 2012, 18:50)

  mary_ [utilizator]

  Scrisoarea deschisa este bine venita!

  Cred ca este pe de plin justificata cererea de a nu semna contractele de furnizare de energie la preturi preferentiale in conformitate cu angajamentele pe care RO si le-a luat fata de comunitatea internationala.

  Cred ca Ro este pe deplin responsabila cand semneaza angajamente si de aceea ceea ce faci astazi nu poate sa contravina cu ceea ce faci maine.

  Numai asa RO isi poate mentine credibilitatea.

  Consider ca pot exista politici economice de stimulare a unor sectoare economice de interes, dar conform unor bune practici, aceste ar trebui sa fie publice si regasite in acestea.

  Desigur statul poate apela la anumite interventii si aici ar trebui sa explice modul in care isi aplica politicile.Poate exista argumente, dar ele nu au fost comunicate. Tacerea de pana acum ma indeamna sa cred ca nu exista.
 • -1 (1 vot)    
  energie (Sâmbătă, 17 martie 2012, 19:54)

  zorica [anonim]

  cine cordoneaza lantul energiei nuclear la ministerul economiei de l a exploatari miniere pana la fascicol combustibil in centrala nucleara?
  Se ocupa cineva, intereseaza pe cineva pe termen scurt si mediu?Care sunt politicile ministeruui la zi?
 • -1 (3 voturi)    
  Business is business! (Sâmbătă, 17 martie 2012, 21:12)

  Val [anonim]

  O companie f. mare precum Mittal poate solicita, datorita consumului deosebit de mare de energie, avand o cifra semnificativa de afaceri, un pret negociabil mai avantajos intr-un domeniu recunoscut ca energointensiv. Se practica peste tot in lume, mai ales ca se discuta de preturi fluctuante, cu prognostic de scadere.
  Alternativ, simplificand, Mittal poate anunta sec....ca dezinveste din Ro. Acelasi lucru il pot face si rusii de la Mechel si, de ce nu, si altii. Romania, prin infectia purulenta numita "clasa politica", cancerul istoric al acestei tari, nu isi poate permite sa ignore sau conditioneze investitorii strategici, fara a risca major.
  Si, daca veni vorba, ce cauta alde Radu Filipescu, Nicusor Dan, Perjovschi, Mircea Toma etc. ca semnatari in scrisoarea -protest?. Intelege ceva saraca Macovei,cea care cerea acum vreo 5 ani ca sa nu mai existe ofiteri sub acoperire in SRI si sa terminam cu spionajul?. Mai lipsesc Liiceanu, Patapievici, Doru Maries, Catavencii si alti "experti de larga recunoastere internationala" sa-si dea cu parerea de specialisti.....
 • 0 (2 voturi)    
  Noua Lege a Energiei va fi un dezastru (Sâmbătă, 17 martie 2012, 23:17)

  alin [anonim]

  Guvernul Ungureanu vrea sa introduca in Parlament, in regim de urgenta, “Noua Lege a Energiei” care va fi un dezastru exact ca “Legea Sanatatii” amendata de dr. RAED ARAFAT.

  Ce prevede aceast “proiect de lege”, noua lege a guvernului Ungureanu:

  - Privatizarea Productie de Energie Electrica:

  Marile HIDROCENTRALE – “Portile de Fier”, Bicaz, Vidraru, Lotru si Complexe Energetice Turceni si Rovinari, care au profit foarte mare, toate aceste companii nationale strategice vor deveni private dupa modelul companiei PETROM ajunsa sub controlul companiei austriece OMV.

  - Prin legea viitoare se va permite Exportul de Gaze romanesti ieftine de catre companiile straine OMV PETROM, alaturi de GDF SUEZ si E.ON care controleaza pachetul majoritar de la fostele Distrigaz, fapt ce este interzis prin legea actuala in vigoare.

  - Dereglementarea sistemului energetic dupa principiul “FIECARE PRODUCATOR PUNE CE PRET VREA LA MARFA SA, o poate exporta pe ce piete externe doreste, iar piata/consumul se va regla de la sine”, exact ca la benzinarii.
  • -1 (3 voturi)    
   dezastru pentru baietii destepti (Duminică, 18 martie 2012, 11:27)

   michela [utilizator] i-a raspuns lui alin

   Pentru baietii destepti sigur va fi un dezastru, raman fara obiectul muncii, desi numai munca nu e ce fac ei.
   Pentru noi ceilalti, depinde de cum se va face privatizarea. Deocamdata suntem furati prin intermediul baietilor destepti care au adus aproape de faliment hidroelectrica. Va produce privatizarea o gaura si mai mare? Depinde cine o face si cum o face. Daca o face Nastase, s-ar putea sa ajungem sa-i regretam pe baietii astia destepti.
 • 0 (0 voturi)    
  Nimic de comentat (Marţi, 20 martie 2012, 22:17)

  alex [anonim]

  Caini latra.......caravana trece
 • 0 (0 voturi)    
  regula (Miercuri, 21 martie 2012, 14:55)

  cosion [utilizator]

  Domnilor semnatari de scrisoare deschisa,
  Sunteti in mare parte oameni educati si care de obicei va bazati pe ratiune cand comentati. Va rog cititi mai intai regulile prin care se fac contractele pe PCCB si apoi sa veniti cu idei. Contractele se incheie pe baza de "intalnire" a cererii cu oferta. Nu puteti impune un pret minim de 210 sau oricat altcatva. Pretul acesta depinde de foarte multi factori. Dupa filozofia dvs, trebuie sa sanctionati toate utilitatile care ofera preturi mai bune atunci cand vand angro.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by