"Perioada de valabilitate a contractului incheiat cu Sindicatul de intermediere, format din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities si SC Romcapital SA este pana in data de 6 aprilie 2012", a precizat Ministerul Economiei in urma solicitarii HotNews.ro de a explica motivul pentru care nu va mai fi scos la vanzare in acest an pachetul de actiuni de 9,84% de la Petrom. Anul trecut in vara, acest consortiu a intermediat oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom, actiune care s-a soldat cu un esec.

  • Potrivit contractului, consortiul ar fi putut primi, la o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, un comision de succes de aproximativ 1,6 milioane de euro. Insa comisionul nu putea fi acordat decat in conditii de succes.

Dupa expirarea contractului, "se va analiza oportunitatea declansarii procedurii pentru selectarea consultantului juridic care sa asiste Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie in derularea procesului de selectare a intermediarului autorizat, in vederea derularii unei noi oferte de vanzare a pachetului de actiuni reprezentand 9,84% din capitalul social al SC OMV Petrom", mai arata Ministerul Economiei.

Petrom nu se mai afla pe pe lista societatilor care vor fi supuse, in acest an, procesului de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare detinute de stat.

"E o intreaga discutie legata de oportunitatea listarii, in continuare, a Petrom. Nu e o idee care a disparut propriu-zis. Nu este in acel pachet de companii pe care il stiti, agreat cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europeana, dar este, in continuare, o optiune valida pentru minister", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Compania Petrom a fost scoasa de pe lista societatilor care vor fi supuse, in acest an, procesului de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare detinute de stat. Cel putin asa reiese din proiectul de scrisoare de intentie care urmeaza sa fie transmisa FMI,document obtinut de HotNews.

Potrivit acestuia, sunt mai multe grupuri de companii care vor fi privatizate. In niciunul nu se afla Petrom.

Prima companie supusa procesului de vanzare a pachetelor minoritare de actiuni pe bursa, conform angajamentelor luate in fata FMI, a fost Petrom. Insa, actiunea s-a soldat cu un esec in luna iulie, anul trecut, in conditiile in care gradul de subscriere la pachetul de 9,84% din actiunile OMV PETROM a fost sub nivelul necesar de 80%.