Guvernul se afla in plina renegociere a contractelor cu "baietii destepti" din energie. Potrivit informatiilor HotNews.ro, saptamana trecuta au avut loc intalniri cu trei dintre acesti "baieti destepti", iar saptamana aceasta vor fi purtate discutii cu alti trei. In functie de aceste renegocieri, vor fi luate decizii care vor fi prezentate de premierul Mihai Razvan Ungureanu. Practic, concluziile ar putea fi prezentate in 2-3 saptamani. Inainte de demararea negocierilor, Ministerul Justitiei a facut o analiza a contractelor, rezultatele fiind inaintate premierului. O concluzie este ca prevederile contractuale nu sunt atat de solide din punct de vedere juridic precum se credea. Mai precis, aproape toate contractele ar putea fi reziliate fara probleme.

Si aceasta in conditiile in care la acordurile initiale au fost incheiate de-a lungul timpului o serie de acte aditionale.

​In functie de fiecare caz in parte, vor fi luate decizii de reziliere sau de crestere a preturilor la energia electrica furnizata "baietilor destepti".

Ministerul Justitiei a facut o "analiza foarte minutioasa" a contractelor cu "baietii destepti" din energie, iar concluziile au fost inaintate premierului, a afirmat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Potrivit acestuia, in baza acestor concluzii au avut loc discutii intre Ministerul Justitiei si Ministerul Economiei. "Solutiile finale vor fi prezentate de premier la momentul la care acesta va considera potrivit, in raport de strategia sau tactica Guvernului de a rezolva aceasta chestiune", a spus Predoiu adaugand ca in baza analizei "vom putea sa ne desfasuram interesele corespunzator".

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a afirmat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro ca nu poate sa anticipeze deznodamantul negocierilor legate de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Intrebat care este motivul pentru care intarzie rezultatul negocerilor, ministrul a raspuns ca "lucrurile care s-au facut temeinic trebuie analizate temeinic".

Ministrul spune ca "a fost o greseala" faptul ca pana acum negocierile au vizat doar pretul. "Aici vorbim si de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte aspecte", a precizat ministrul. Aceste contracte au fost trimise Ministerului Justitiei pentru a analiza posibilitatea rezilierii lor. Contractele au fost trimise la Ministerul Justitiei in conditiile in care "nu s-au obtinut rezultatele asteptate de catre actionar" in cadrul procedurilor de renegociere a acestora. Ministerul Justitiei urma sa faca aceasta analiza pana pe 23 februarie, insa termenul a fost prelungit. Pe 15 februarie a expirat si termenul limita impus de FMI pentru finalizarea procedurilor de renegociere a contractelor bilaterale.

Contractele cu "baietii destepti" ocupa aproape un sfert din piata energiei electrice, mai precis 22%, au afirmat surse din domeniu.