Romania mizeaza pe gazele de sist pentru a-si asigura independenta energetica fata de Rusia, in ciuda controverselor
"Gazele de sist reprezinta viitorul", a declarat pentru AFP presedintele Agentiei romane pentru resurse minerale (ANMR), Alexandru Patruti.
Daca ANMR a lansat un studiu pentru a evalua rezervele potentiale, un raport al Agentiei americane de informatii asupra energiei estimeaza ca resursele Romaniei, Bulgariei si Ungariei insumeaza 538 miliarde de metri cubi.
Iar Bucurestiul viseaza deja sa scape de costisitoarele importuri de gaze rusesti.
Mai multi giganti energetici sunt interesati, printre care americanii de la Chevron, canadienii de la Sterling Resources si ungurii de la MOL.
Chevron, care a obtinut o concesiune de 600.000 de hectare in regiunea Barlad (est), vrea sa inceapa explorarea in semestrul II al anului, daca obtine autorizatiile necesare.
"Gazele de sist reprezinta o oportunitate majora pentru Romania", a afirmat directorul de tara al Chevron Upstream Europe, Thomas Holst, care a subliniat avantajele legate de securitatea energetica, investitii si locuri de munca.
Chevron urmeaza sa aleaga acum locul pentru primele foraje exploratorii. Sunt in studiu trei locatii, dar Holst prefera sa nu le faca publice, pentru a nu supune locuitorii la "presiuni inutile".
Aceasta metoda de extractie, fracturarea hidraulica, este acuzata de ecologisti ca polueaza panza freatica, fragilizeaza solul si favorizeaza cutremure de pamant.
Interzisa in tari precum Franta si Bulgaria, metoda consta in injectarea in roci, sub inalta presiune, a unor cantitati enorme de apa, aditionate cu nisip si aditivi chimici.
"Fracturarea implica riscuri majore precum contaminarea apei, pe langa dificultatea de eliminare a substantelor toxice", a explicat Miruna Ralea, de la asociatia ecologista Alma-Ro.
"Extractia nu este o activitate prietenoasa pentru mediul inconjurator (...) dar ne vom asigura ca legile in vigoare sunt respectate strict", a declarat Patruti.
Dar, desi promite ca se va alinia regulilor europene, Romania nu are in prezent o legislatie specifica pentru gazele de sist.
Chevron se declara decis sa respecte legile romanesti si europene.
"Activitatile care suscita polemici nu vor avea loc decat peste mai multi ani", a mentionat Holst, care a precizat ca "Chevron va utiliza tehnici conventionale pentru a determina daca rezervele exista".
Si, daca acesta va fi cazul, zeci de milioane de dolari vor fi investiti in dezvoltare si exploatare.
Primarul Barladului (69.000 de locuitori), Constantin Constantinescu (PSD), nu doreste ca grupul american sa foreze in zona orasului sau.
"In opinia mea, impactul negativ al acestei activitati este mai important decat pseudo-prosperitatea promisa", spune el, reprosand Chevron ca nu informeaza comunitatea locala despre proiectele sale.
"Oamenii se tem ca zona va fi devastata", adauga el.
Aproximativ 2.000 de locuitori sunt asteptati sa participe joi la un protest, la apelul primarului si al Partidului Social Democrat, din care face parte.
Holst sustine ca Chevron incurajeaza dezbaterea publica. "Atunci cand vom stii despre ce e vorba, cetatenii vor fi de acord ca, daca exista rezerve importante, beneficiile vor fi mult mai mari decat riscurile", spune acesta.
Dar Miruna Ralea se intraba: "Stiind ca mai multe tari au interzis aceasta tehnica controversata, de ce se incapataneaza Romania sa o adopte?"
Parlamentul bulgar a interzis exploatarea gazelor de sist prin tehnica fracturarii hidraulice
In Romania, compania Chevron poate incepe lucrarile de explorare a gazelor de sist. In Bulgaria a ramas fara licenta pe motive de mediu
Alexandru Patruti, seful ANRM: Redeventele pentru gazele de sist ar trebui sa fie mai mici decat pentru cele conventionale/UE va crea cu siguranta o legislatie speciala

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Fara apa potabila pe acolo nu stiu cine va mai trai pt ca este si o zona saraca, iar apa de baut costa.
Daca ar fi destepti astia din cele 600.000 ha ar cere Chevron-ului sa ii relocheze in SUA :P.
poluarea panzei freatice este o problema majora, deoarece "raul subteran" duce cu el agentii poluatori la mari distante. Este o prostie sa crezi ca doar acele zone vor fi afectate.
in plus, ce vor face acei locuitori? cei care au cativa bani vor putea sa cumpere apa potabila necesara, insa ceilalti vor folosi apa contaminata, rezultand o epidemie de imbolnaviri care mai de care mai suspecte. si uite asa banii proveniti din exploatare se vor duce pe medicamente si tratamente medicale.
chiar se merita sa ne batem joc?
unii se chinuie sa eficientizeze consumul de apa potabila (vezi Israel), iar noi, care avem cat de cat apa de calitate, vrem sa ne batem joc de ea.
stiati ca anual mor aproximativ 3900 de copii pentru ca nu au acces la apa potabila? sau ca peste 1 miliarde de oameni nu au acces la apa potabila?
Vezi ca se polueaza mai mult cu nitratii rezultati din veceurile oamenilor si gropile de gunoi 100% neecologice.
eu plec de la premiza (probabil gresita), ca a introduce ceva in subsol pentru a scoate altceva este daunator zonei in care se face acest lucru.
cred ca exista un echilibru interior (in straturile respective) pe care ar fi bine sa nu il deranjam.
in loc sa ne gandim ca anual Soarele trimite catre Pamant de 20,000 de ori mai multa energie decat necesarul de electricitate omenirii, noi ne gandim cum ar fi mai bine: sa dam o gaura sau doua?
Gazul o fi el bun, dar nu este asa de ieftin (si aici ma refer la costurile pe termen lung, nu doar costuri directe - pret, ci si indirecte - sanatate, protectia mediului, biodiversitate, ...)
Cand o sa se ajunga la miniaturizarea reactoarelor, probabil ca si oil&gas-ul o sa fie la apus. Dar pana atunci mai e.
Deocamdata rezervele de shale gas ale lumii is uriase si se trece la exploatarea zacamintelor neconventionale de petrol. Cel putin 100 de ani o sa depindem de petrol si gaze.
DE UNDE or sa faca astia rost de apa pe care o vor baga in sondele alea? FIX in zona Barladului (care si asa e saraca in apa)? Ia zi, "specialistule": DE UNDE???
Vezi, ca e vorba uneori de zeci de mii de metri cubi - daca nu chiar milioane!
Mai bine raspunde la intrebare (sau sa raspunda "cadrili tehnice" >:) DE UNDE or sa faca astia rost de cantitatea de apa care necesara pentru ca "tehnologia" lor sa fie cat de cat rentabila? De UNDE, mai ales in zona Barladului, care e SARACA in apa, oricum?
Raspunde la intrebare...! n-o mai tot da cotita, cu "grija" fatza de mine sau de "poezelele" mele... postacule...! >:
Pai nu se poate si una si alta.
Adica sa nu sapi la tine in ograda "ca distrugi mediul" si totodata sa plangi ca gazele de import sunt scumpe.
Hai sa nu carcotim daca nu ne pricepem, lasa-i pe cei capabili sa discute.
Da sunt ecologisti care scandeaza si aici dar is pe langa si ei. Ecologistii de cariera si seriosi supervizeaza procesul de foraj si de exploatare si is foarte stricti. Mai mult poluezi tu de acasa decat se polueaza aici la o sonda.
Care suprafata mare afectata omule. Hai sa iti explic. Odata stabilite proprietatile mecanice ale rocilor rezervor si intervalul productiv, se fisureaza/fractureaza orizontala pe un radius egal cu grosimea stratului productiv. Imagineaza-ti un cilindru lung de 1-2 km cu o raza de 5-25m.
Fisurile alea sa nu iti imaginezi ca-s uriase, ca tot comenteaza lumea de cutremure, is microfisuri.
Nu trebuie sa caut pe Google, tu insa DA, iti recomand sa cauti sa vezi exact ce inseamna foraj orizontal cumulat cu fracturare.
>:
terenurile la care te referi sunt f. bune pt. vita de vie......si nu sunt radiactive.
se vede ca esti o tata de la coltul pietii, sau protestezi pe la grivco-felix.
Iar din cum mi te adresezi, as inclina spre varianta 1 - si chiar as crede ca esti chiar TU printre cei care au aruncat ape de sonda RADIOACTIVE pe terenuri agricole!!! Si asta, FARA sa avertizezi populatia!!!
Doare RAU adevarul - neh...? >:
Fracturarea are loc la adancimi de 2-3 km, deci departe de panzele freatice. Procesul de foraj este cel conventional, izolarea gaurii de sonda de stratele inconjuratoare facandu-se clasic, prin coloane de tubaj cimentate cu ciment special.
E o propaganda acerba impotriva care sustine interesele rusesti in zona.
Romanii ar trebui sa isi aduca aminte ce inseamna ciuma rosie si sa stea departe de ea.
Pe scurt vreti sa traiti mai bine sau vreti sa fiti sclavii rusilor.
PS: Metoda este utilizata cu succes in Canada de cel putin 10 ani. Se dau mii de sonde anual, mai nou se fractureaza si zacaminte de petrol.
Alegeti-va oameni politici care sa va reprezinte cu adevarat. Eliminati pomanagii politici si birocratia care sufoca tara, nu mergeti ca oile luate de val, ca poate o fi ceva bun la capatul drumului.
Si da, Rusia isi baga coada, pt ca altfel isi pierde puterea in Europa daca aceasta ajunge independenta energetic.
Americanii au ajuns, gazul e de pomana aici.
Vrei sa ai un pret mai mic? Uneori trebuie sa faci astfel de concesii precum extragerea gazelor de sist. Nu suntem o tara ca Franta care isi permite sa inerzica astfel de practici.
Canta mata mai bine la alta masa - ca poate gasesti acolo unii mai fraieri! >:
Cumulat cu faptul ca se genereaza conex foarte multe locuri de munca si plus valoare ar trebui sa fie imbucurator pt Romania.
Nu poti compara bechtelul lui nastase-7 case, carese stie ce contracte PAGUBITOARE pt tara a incheiat (vezi si OMV), cu contractele energetice ce se vor stabili prin guvernarea MRU-
Acum daca este sa luam in calcul cifrele enuntate mai sus:
"un raport al Agentiei americane de informatii asupra energiei estimeaza ca resursele Romaniei, Bulgariei si Ungariei insumeaza 538 miliarde de metri cubi" coroboram cu o informatie lansata dupa vizita lui basescu pe "star trek-exxon" in care se spune ca romania consuma 14 miliarde metri cubi/an.
Rezultat: 38,4285 ani.
Si pe urma ce facem?????
Fara sa mai adaugam ca aici sunt cuprinse si rezervele ungariei si bulgariei, fara sa mai adaugam contracte de export cu baietii destepti.
In concluzie melodiile lui basescu nu au murit insa piesa asta inca nu a deveni hit.
Daca ai sti sa citesti sau cel putin ai avea un dram de creier ai fi inteles ca "intrebarea" mea era ce faci peste 35-40 de ani cand se termina.
Unde este atunci independenta energetica cantata de basescu? Cum scapa basescu un gaz cum sunteti in extaz, insa dincolo de acest lucru nu vedeti nimic.
Romania moderna,cind incercam sa scapam de dependenta ruseasca, apar niste indivizi care sub diferite pretexte pun bete in roatele statului.
Daca in America au inchis ochii ce mai conteaza pt ei bananiera Rominica. Astia care acuza de kgb-ism aveti impresia ca americanii va vor pupa pe frunte?
Daca Rominia nu are alta sansa energetica decit gazele de sist de ce pt soarta locuitorilor din zonele vizate este o durere in cot cronica de orice culoare politica? De ce nu le vindem pamintul si ne relocam. Sa stea ei pe bogati, sa -i bata leucemiile.