Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, referitor la "proiectele de exploatare si de transport al energiei in si prin Marea Neagra", ca Romania doreste o evaluare si o abordare solidara a acestora in cadrul UE, transmite Mediafax.

"In aceasta perioada se dezvolta o serie de proiecte de exploatare, ca de altfel si de transport al energiei in si prin Marea Neagra. Toate aceste proiecte presupun si participarea unor state membre ale UE. Din aceasta perspectiva dorim ca impreuna inauntrul UE sa facem o evaluare si sa avem o abordare solidara deoarece sunt proiecte de importanta economica majora, dar totodata si strategica atat in zona Marii Negre cat si in ceea ce priveste zona europeana in integralitatea sa", a spus Diaconescu la finalul intrevederii cu Maria Damanaki, comisar UE pentru Afaceri Maritime si Pescuit.

Oficialul european s-a declarat la randul sau interesata de cooperarea in domeniul energetic in Marea Neagra.

Diaconescu a spus ca Romania sprijina "ideea unei coeziuni in abordarea UE in ceea ce priveste securitatea energetica si din acest punct de vedere Romania spera in declaratiile politice de solidaritate ale liderilor europeni in ceea ce priveste securitatea energetica".

Ulterior, Diaconescu si oficialul european au participat la conferinta cu tema "Politici europene la Marea Neagra: Consolidarea cooperarii regionale".

Diaconescu a precizat ca "UE a sesizat rapid potentialul adus de acest bazin maritim", lansand, inca din 2007, Sinergia Marii Negre. "Constatam insa ca procesul nu si-a realizat pe deplin potentialul; au existat progrese, dar fragmentate, iar proiectele noastre au nevoie de mai multa vigoare", a spus el.

Diaconescu a mai spus ca "Marea Neagra nu este o granita care desparte statele din regiune, ci un spatiu de convergenta a intereselor specifice".

El a mai spus ca Romania, ca stat membru UE, isi doreste "dezvoltarea multidimensionala a zonei Marii Negre, in beneficiul statelor riverane, dar si in interesul pe termen lung al Uniunii Europene, in domenii precum transporturi, energie, protectia mediului, securitate maritima, schimburi culturale".

"Avem nevoie de o abordare regionala noua, insotita de o oferta clara si robusta a UE", a mai spus Diaconescu.