Un zacamant petrolifer estimat la un miliard de euro si situat in zona orasului Pancota din judetul Arad va intra in exploatare peste cateva luni, transmite Mediafax. Prospectiunile geologice efectuate in ultimii ani au confirmat existenta unor resurse petrolifere si de gaze naturale. Prospectiunile geologice au fost facute de compania Universal Premium, cu o finantare asigurata de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din Romania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia.

Zacamintele se afla la o adancime cuprinsa intre 450 si 2.100 de metri.

"Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele Universal Premium Fund, potrivitArad online.

Ioan Teodor Vostinaru a mai spus ca interesul societatii pe care o reprezinta este toata Campia de Vest, care a fost neglijata in ultimii ani de investitori. "In aceasta zona zacamintele se afla la o adancime mult mai mica decat in celelalte zone ale tarii, ceea ce reduce considerabil investitia in exploatare", mai spune Vostinaru.

Titeiul extras va fi transportat catre un terminal ce urmeaza sa fie construit in Gara Pancota.

Vostinaru a mai spus ca investitiile in judetul Arad vor continua in zona localitatii Paulis. "Am castigat licitatia organizata de Agentia Nationala de Resurse Minerale pentru cercetarea posibilelor zacaminte de la Paulis. Credem ca aici exista resurse si mai importante decat la Pancota", a mai spus Vostinaru.

  • UPDATE Universal Premium Fund are sediul social in Luxemburg. Actiunile sale sunt listate la bursa din Luxemburg si are activitate in domeniul petrolier, al gazelor naturale, energiei electrice si apelor. Managerii acestui fond de investitii sunt Teodor Ioan Vostinaru (presedinte), Vincent de Rycke (director) si Victor Rosu (director). Activele totale ale fondului erau in iunie 2011 evaluate la 400 milioane dolari.
  • Vostinaru este un om de afaceri controversat. In 1996, acesta a infiintat Societatea Nationala de Petrol si Gaze Petrogaz SA, cu 30 de membri fondatori, printre care societatile comerciale General Trade and Investment SA, holdingul General Consulting and Procurement al lui George Constantin Paunescu, Ana Electronic, rafinaria Rafo Onesti si Bancorex. Un an mai tarziu a fost acuzat de contrabanda si arestat.
  • De notorietate este "Afacerea Jimbolia" care a presupus incalcarea embargoului din anii ‘90, impus de ONU asupra Iugoslaviei. Trei dintre firmele implicate in contrabanda cu carburanti au beneficiat de credite astronomice de la Bancorex: Tracia International SA - 12.544.140 USD, Silvesta SRL - 21.109.369 USD si General Trading & Investments Co SA (GTI) - 22.148.708 USD. GTI a fost controlata de Teodor Vostinaru. Acesta a fost asociat in GTI cu Marian Ureche, fostul sef al SIPA, dovedit ca a facut politie politica.