Zacamintele se afla la o adancime cuprinsa intre 450 si 2.100 de metri.
"Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele Universal Premium Fund, potrivit Arad online.
Ioan Teodor Vostinaru a mai spus ca interesul societatii pe care o reprezinta este toata Campia de Vest, care a fost neglijata in ultimii ani de investitori. "In aceasta zona zacamintele se afla la o adancime mult mai mica decat in celelalte zone ale tarii, ceea ce reduce considerabil investitia in exploatare", mai spune Vostinaru.
Titeiul extras va fi transportat catre un terminal ce urmeaza sa fie construit in Gara Pancota.
Vostinaru a mai spus ca investitiile in judetul Arad vor continua in zona localitatii Paulis. "Am castigat licitatia organizata de Agentia Nationala de Resurse Minerale pentru cercetarea posibilelor zacaminte de la Paulis. Credem ca aici exista resurse si mai importante decat la Pancota", a mai spus Vostinaru.
- UPDATE Universal Premium Fund are sediul social in Luxemburg. Actiunile sale sunt listate la bursa din Luxemburg si are activitate in domeniul petrolier, al gazelor naturale, energiei electrice si apelor. Managerii acestui fond de investitii sunt Teodor Ioan Vostinaru (presedinte), Vincent de Rycke (director) si Victor Rosu (director). Activele totale ale fondului erau in iunie 2011 evaluate la 400 milioane dolari.
- Vostinaru este un om de afaceri controversat. In 1996, acesta a infiintat Societatea Nationala de Petrol si Gaze Petrogaz SA, cu 30 de membri fondatori, printre care societatile comerciale General Trade and Investment SA, holdingul General Consulting and Procurement al lui George Constantin Paunescu, Ana Electronic, rafinaria Rafo Onesti si Bancorex. Un an mai tarziu a fost acuzat de contrabanda si arestat.
- De notorietate este "Afacerea Jimbolia" care a presupus incalcarea embargoului din anii ‘90, impus de ONU asupra Iugoslaviei. Trei dintre firmele implicate in contrabanda cu carburanti au beneficiat de credite astronomice de la Bancorex: Tracia International SA - 12.544.140 USD, Silvesta SRL - 21.109.369 USD si General Trading & Investments Co SA (GTI) - 22.148.708 USD. GTI a fost controlata de Teodor Vostinaru. Acesta a fost asociat in GTI cu Marian Ureche, fostul sef al SIPA, dovedit ca a facut politie politica.
stai ca se liberalizeaza preturile si la curent... sa vezi atunci distractie...
lasand gluma la o parte, ma intreb daca oamenii de rand vor beneficia vreodata de rezervele naturale ale acestei tari.
Articolul e clar, s-a descoperit ceva, va fii exploatat de cel care il detine si asta e. Insa la tine in cap e cam varza, inclusiv la cei care te voteaza cu plus.
Omule, incearca sa iti organizezi informatia si sa gandesti putin pentru ca pe seama celor ca tine isi fac nestingeriti afacerile exact cei pe care ii critici!
Oricum, o vina o au si jurnalistii pentru lipsa ta de informate, atunci cand dau numai jumatati de masura in informarile lor si iti lasa mintea sa umble razna, dar ei au o scuza, poate aceeasi lipsa de informare sau poate pastreaza ceva pentru mai tarziu sa mai aibe ce scrie.
De fapt, n-ar trebui sa exploatam rezervele petroliere noi descoperite. Trebuie pastrate ca rezerve pentru vremuri foarte grele, care speram sa nu apara niciodata.
Petrolul este exploatat de cel care detine o concesiune de la stat (resursele subterane sunt ale statului). Nu de cel care detine terenul- care poate fi statul sau o persoana privata. Nu trebuie sa cumperi terenul pentru a explora. Plus ca zacamintele alea nu se intind doar sub o suprafata de teren pe care se face exploatarea, ci sunt pungi care se pot intinde pe kilometri intregi in subteran.
Practic terenul este fie al statului fie proprietate privata si este folosit pentru montarea echipamentelor de explorare si exploatare (sonde). Pentru asta proprietarul terenului primeste o suma de bani de la cel care exploreaza/exploateaza, la fel statul primeste redevente.
Noi cersim din poarta-n poarta.
Cat timp a fost acel camp as statului roman ai auzit vreo veste despre el? O alta intrebare si mai simpla pe care trebuie sa si-o puna toata lumea e: daca cineva nu face profit de ce anume ar mai investi?
OMV este o firma privata al carei scop e clar profitul pentru actionari.
Degeaba poarta muntii nostrii aur, si suna frumos intradevar replica, noi cersim din poarta in poarta nu din cauza aurului ci a prostiei si lipsei de gandire mai profunda.
Atitudinea asta de victime ale nu stiu cui e vinovata de saracie, cand de fapt suntem victimele propriilor noastre obiceiuri: sa dam plusuri la niste versuri care trezesc in noi sentimente stupide ce nu au nici o legatura cu realitatea.
Sper ca nu am fost prea offtopic, am vrut sa adus o alta perspectiva acestui comentariu patriotic si sentimental.
Dupa cum se stie ;anga Arad s-a construit un combinat chimic ultramodern si nu s-a inaugurat bine ca avenit revolutia..s-a inchis, s-a taiat...de la nou!! Era ptrochimic...deci eu cred ca geologii stiau de atunci de zacamant!!Astept oameni mai informati sa spuna cate ceva!
Faptul ca s-a gasit un astfel de zacamant nu incalzeste pe nimeni. Inca un miliar de furat. Inca un miliard de impartit intre leprele ce au stat la conducere tarii in ultimele 20 de ani.
Sunt curios daca cumva zacamantul respectiv a fost deja vandut inainte de descoperire.
Dar ce-ti veni cu pretul de 3 lei, nu-i mai bine 6 si in felul asta scapa si tinerii rusi de macel?!
Vorba unui concetatean "ma lasa rece " si are dreptate oricate bogatii naturale ar fi gasite poate toate din lume tot nu ar ajunge pentru cati pungasi avem .
Este timpul hotilor.