"Ministerul Mediului a acordat aviz pentru acordurile petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare, exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron Romania Holding B.V., intrucat, asa cum este prevazut in Nota de Fundamentare a Hotararii de Guvern, acestea cuprind obligatii ce vizeaza protectia mediului", informeaza Ministerul Mediului. Pentru efectuarea de prospectiuni nu este necesara obtinerea unui acord de mediu. Acesta este necesar, insa, pentru explorari si exploatari.

Acesta precizeaza ca in cadrul acordurilor sunt stabilite conditii pentru respectarea legislatiei privind protectia mediului pe care Chevron Romania trebuie sa le respecte.

"De asemenea, sunt prevazute masuri de reducere a impactului asupra mediului, de remediere a daunelor in cazul producerii acestora, precum si obligatii pentru refacerea mediului dupa finalizarea exploatarii. Incheierea acordurilor petroliere intre ANRM si Chevron Romania, precum si aprobarea acestora de catre Guvern, nu reprezinta un cec in alb si nu dau unda verde explorarii si exploatarii resurselor, fara obtinerea, in prealabil, a avizelor care sa certifice respectarea conditiilor de mediu", mai arata Ministerul Mediului.

Acordurile prevad o faza initiala de explorare, care cuprinde o etapa obligatorie in care trebuie efectuate prospectiuni seismice si analize geochimice. Pentru efectuarea de prospectiuni nu este necesara obtinerea unui acord de mediu, cu parcurgerea procedurii de evaluare a impactului.

In functie de rezultatul prospectiunilor, se poate face explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic. Pentru realizarea explorarii, este necesar acordul din partea autoritatilor de mediu.

Dupa etapa de explorare, in cazul in care vor fi identificate resurse exploatabile economic, se va trece la fazele de dezvoltare si exploatare. Pentru a putea trece la faza de exploatare, este necesar acord de mediu care este emis dupa derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, luand in considerare directivele europene relevante in domeniu printre care:

  • Directiva privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC),
  • Directiva privind controlul asupra riscului de accidente majore care implica substante periculoase (SEVESO),
  • Directiva privind evaluarea si gestionarea calitatii aerului,
  • Directiva cadru privind apa,
  • Directiva privind epurarea apelor uzate urbane,
  • Directiva privind deseurilor periculoase,
  • Regulamentul privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice (REACH).

Dupa aprobarea acestor acorduri petroliere, Chevron Romania Holding BV trebuie sa realizeze mai intai prospectiunile seismice, apoi explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic si in final, poate trece la etapa de exploatare.

In ceea ce priveste acordul pentru zona Barlad, pana la aceasta data, "nici Ministerul Mediului si nici alta institutie de mediu din subordine nu au primit solicitare pentru emiterea acordului de mediu necesar explorarii si exploatarii gazelor de sist".

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara ca nu va da niciun acord de mediu pentru vreo companie petroliera care va dori sa exploateze gazele de sist decat daca va fi in totalitate convins ca nu dauneaza mediului, adaugand ca deocamdata nu are aceasta convingere, transmite Mediafax.

Intrebat joi, intr-o conferinta de presa la Oradea, in ce stadiu sunt exploatarile de gaze de sist, intrucat Agentia Nationala de Resurse Minerale a eliberat acorduri petroliere de explorare si exploatare a acestor gaze inclusiv in judetul Bihor, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a raspuns ca nu a dat nicio aprobare in acest sens.

"Eu n-am dat aprobare pentru niciun fel de incepere de lucrari. Ministerul Mediului nu are niciun document prin care cineva sa spuna ca vrea sa porneasca vreo lucrare pe gaze de sist", a declarat Borbely, sustinand ca, deocamdata, in Romania, nicio companie petroliera nu poate incepe sa foloseasca fractionarea hidraulica pentru a capta gazele de sist.

  • Compania americana Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gazele de sist pe inca trei perimetre, toate aflandu-se in judetul Constanta, potrivit unor hotarari de Guvern care au fost publicate miercuri, 28 martie, in Monitorul Oficial. Cele trei perimetre se afla in zonele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Potrivit hotararilor, Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Chevron Romania in calitate de concesionar. Anexele de la hotararile de Guvern nu se publica fiind considerate confidentiale. Chevron mai detine licente de explorare si exploatare si in zona Barladului.