Ministerul Mediului a acordat aviz pentru acordurile petroliere incheiate cu Chevron

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 30 martie 2012, 14:37 Economie | Energie


"Ministerul Mediului a acordat aviz pentru acordurile petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare, exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron Romania Holding B.V., intrucat, asa cum este prevazut in Nota de Fundamentare a Hotararii de Guvern, acestea cuprind obligatii ce vizeaza protectia mediului", informeaza Ministerul Mediului. Pentru efectuarea de prospectiuni nu este necesara obtinerea unui acord de mediu. Acesta este necesar, insa, pentru explorari si exploatari.

Acesta precizeaza ca in cadrul acordurilor sunt stabilite conditii pentru respectarea legislatiei privind protectia mediului pe care Chevron Romania trebuie sa le respecte.

"De asemenea, sunt prevazute masuri de reducere a impactului asupra mediului, de remediere a daunelor in cazul producerii acestora, precum si obligatii pentru refacerea mediului dupa finalizarea exploatarii. Incheierea acordurilor petroliere intre ANRM si Chevron Romania, precum si aprobarea acestora de catre Guvern, nu reprezinta un cec in alb si nu dau unda verde explorarii si exploatarii resurselor, fara obtinerea, in prealabil, a avizelor care sa certifice respectarea conditiilor de mediu", mai arata Ministerul Mediului.

Acordurile prevad o faza initiala de explorare, care cuprinde o etapa obligatorie in care trebuie efectuate prospectiuni seismice si analize geochimice. Pentru efectuarea de prospectiuni nu este necesara obtinerea unui acord de mediu, cu parcurgerea procedurii de evaluare a impactului.

In functie de rezultatul prospectiunilor, se poate face explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic. Pentru realizarea explorarii, este necesar acordul din partea autoritatilor de mediu.

Dupa etapa de explorare, in cazul in care vor fi identificate resurse exploatabile economic, se va trece la fazele de dezvoltare si exploatare. Pentru a putea trece la faza de exploatare, este necesar acord de mediu care este emis dupa derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, luand in considerare directivele europene relevante in domeniu printre care:
 • Directiva privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC),
 • Directiva privind controlul asupra riscului de accidente majore care implica substante periculoase (SEVESO),
 • Directiva privind evaluarea si gestionarea calitatii aerului,
 • Directiva cadru privind apa,
 • Directiva privind epurarea apelor uzate urbane,
 • Directiva privind deseurilor periculoase,
 • Regulamentul privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice (REACH).

Dupa aprobarea acestor acorduri petroliere, Chevron Romania Holding BV trebuie sa realizeze mai intai prospectiunile seismice, apoi explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic si in final, poate trece la etapa de exploatare.

In ceea ce priveste acordul pentru zona Barlad, pana la aceasta data, "nici Ministerul Mediului si nici alta institutie de mediu din subordine nu au primit solicitare pentru emiterea acordului de mediu necesar explorarii si exploatarii gazelor de sist".

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara ca nu va da niciun acord de mediu pentru vreo companie petroliera care va dori sa exploateze gazele de sist decat daca va fi in totalitate convins ca nu dauneaza mediului, adaugand ca deocamdata nu are aceasta convingere, transmite Mediafax.

Intrebat joi, intr-o conferinta de presa la Oradea, in ce stadiu sunt exploatarile de gaze de sist, intrucat Agentia Nationala de Resurse Minerale a eliberat acorduri petroliere de explorare si exploatare a acestor gaze inclusiv in judetul Bihor, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a raspuns ca nu a dat nicio aprobare in acest sens.

"Eu n-am dat aprobare pentru niciun fel de incepere de lucrari. Ministerul Mediului nu are niciun document prin care cineva sa spuna ca vrea sa porneasca vreo lucrare pe gaze de sist", a declarat Borbely, sustinand ca, deocamdata, in Romania, nicio companie petroliera nu poate incepe sa foloseasca fractionarea hidraulica pentru a capta gazele de sist.

 • Compania americana Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gazele de sist pe inca trei perimetre, toate aflandu-se in judetul Constanta, potrivit unor hotarari de Guvern care au fost publicate miercuri, 28 martie, in Monitorul Oficial. Cele trei perimetre se afla in zonele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Potrivit hotararilor, Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Chevron Romania in calitate de concesionar. Anexele de la hotararile de Guvern nu se publica fiind considerate confidentiale. Chevron mai detine licente de explorare si exploatare si in zona Barladului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2677 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Multumim (Vineri, 30 martie 2012, 14:43)

  -2peu- [anonim]

  ca ne otraviti cu atata usurinta!
  • +6 (8 voturi)    
   există şi RISC DE EXPLOZIE! (Vineri, 30 martie 2012, 16:58)

   doina [anonim] i-a raspuns lui -2peu-

   Ca să înţelegem ŞI MAI BINE ce RISCURI CATASTROFALE comportă exploatarea gazului din străfundurile mărilor, să vedem ce scria ieri în "Der Spiegel"

   http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,824635,00.html

   03/29/2012 - "North Sea Gas Leak: 'Total' Weighs Options As Explosion Fears Mount"

   Gigantul energetic francez 'Total' încearcă frenetic să găsească soluţii la o scurgere de gaze naturale ce a fost descoperită în această săptămână la una dintre platformele sale din largul coastei de est a Scoţiei. În timp ce se evaluează opţiunile pentru oprirea scurgerii, ameninţarea unei explozii majore, ca şi o catastrofă ecologică nu sunt excluse.
 • +11 (13 voturi)    
  Otravire ape +cutremure (Vineri, 30 martie 2012, 14:48)

  Nicolae [anonim]

  Criminali
  • +6 (8 voturi)    
   Centrala nucleara Cernavoda la mai putin de 100 km (Vineri, 30 martie 2012, 17:26)

   doina [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   Este crima cu premeditare fapta de a concesiona perimetre uriase (Chevron a primit in total 300.000 hectare!) pentru explorare-exploatare gaze de sist prin metoda fractarii la mai putin de 100 km distanta de reactoarele nucleare de la Cernavoda - avand in vedere riscul seismic, un risc clar si dovedit!

   Nici macar dezastrul petrecut acum 1 an la centrala nucleara de la Fukushima nu le poate deschide ochii tradatorilor iresponsabili din fruntea acestei tari nenorocite de fapta criminala pe care o comit in aceste zile!
   Iar "societatea civila" care sa ia atitudine, sa se opuna, sa protesteze impotriva acestui plan diabolic de autodistrugere NU EXISTA, de aceea Romania este tara nenorocita.
   • -1 (1 vot)    
    vax (Sâmbătă, 31 martie 2012, 0:46)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui doina

    SUA tocmai ce-a aprobat construcţia unei noi centrale nucleare în Carolina de Sud.
 • +11 (13 voturi)    
  Incep experimentele pe Romania! (Vineri, 30 martie 2012, 14:58)

  ION [anonim]

  Si uite asa suntem primii (alaturi de Polonia) care isi dau acordul pentru aceste exploatari de gaze despre care nu se stie ce impact au asupra mediului inconjurator. Franta, Bulgaria si alte state se opun, dar cum la noi clasa politica este sclava FMI/ UE/ BM nu avem nici un cuvant de spus. Pacat...
  • +6 (8 voturi)    
   Incep experimentele pe Romania! (Vineri, 30 martie 2012, 16:29)

   Mihaela [anonim] i-a raspuns lui ION

   Ai zis "exploatari de gaze despre care nu se stie ce impact au asupra mediului inconjurator. " - permite-mi sa te contrazic, efectele asupra mediului se cunosc deja:

   - contaminarea panzei freatice cu cele 500 de substante chimice, din care majoritatea sunt cancerigene, neurotoxice si mutagene (benzen, cadmiu, toluen, mercur, sbstante radioactive, etc ) provocand cancere, boli de piele, leziuni cerebrale, leucemii, etc,.

   In cazul Constantei (Eforie, Vama Veche, Costinesti), problema contaminarii apei freatice se extinde: pânza freatică nu e la o adâncime mare. În zona Limanu – 2 Mai este o zonă de echilibru între apa dulce şi apa de mare, iar această zonă va fi afectată în totalitate. Vor fi afectate puţurile de apă din Limanu până în Mangalia. Efectul va fi devastator şi asupra apelor marine şi a plajelor.

   - poluarea aerului datorita emisiilor de gaze toxice, care echivaleaza cu gazele de esapament emise intr-un oras mare
  • 0 (0 voturi)    
   vanzare si experimentare pe cobai (Duminică, 1 aprilie 2012, 13:35)

   Niculae Radulescu-Dobrogea [anonim] i-a raspuns lui ION

   Pe Romania a inceput mai de mult si experimantarea cu fungicidul INITIUM, si cu Codex-ul Alimentarius...Si se dovedeste ca politica de exterminare a cetatenilor nostrii este eficienta. Dovada, scaderea populatiei tarii. Tendinta se va accentua cu noile masuri otravitoare. Niste criminali !
 • +11 (13 voturi)    
  Nici nu se putea altfel (Vineri, 30 martie 2012, 15:34)

  gustav [anonim]

  Este cea mai clara dovada ca Romania se taraste in genunchi in fata licuriciului. Nu cred in povestile cu spaga in acest caz, ordinul e ordin! Saraca tara...
 • +11 (13 voturi)    
  Cu ce e mai bun Chevron decat Sterling? (Vineri, 30 martie 2012, 15:35)

  cosminrs [utilizator]

  sau conteaza doar cine da contractul..?
  Am auzit ceva de vreo licitatie macar?
  Ca sa las deoparte faptul ca sunt impotriva acestei metode de extragere..
  Ceva licitatie .. poate oferea cineva mai mult.. A primit asa BAsescu sutinerea ambasadei USA?
  • 0 (0 voturi)    
   Licitatie (Luni, 2 aprilie 2012, 10:11)

   Gabi [anonim] i-a raspuns lui cosminrs

   Toate acordurile de explorare - exploatare (la orice resursa, petrol, gaze, piatra, apa minerala etc) se dau in urma castigarii unei licitatii la ANRM.
   Pe site-ulo ANRM gasesti licitatiile in desfasurare si ultimii castigatori.
 • +6 (8 voturi)    
  Inteleg eu bine? (Vineri, 30 martie 2012, 15:57)

  Manowar [utilizator]

  Bah, eu din articol inteleg ca a fost dat doar un acord pentru prospectiuni in HG-urile publicate miercuri in monitor. Iar ministerul mediului zice ca pentru exploatarea propriuzisa va trebui acord de mediu pe care ungurul zice ca nu-l da daca e rau pentru mediu. Exact ca la rosia monatana, asta e singurul care se mai opune.
  Concluzie: RUSINE ca a ajuns un ungur sa ne fereasca pe noi romanii de hotii de romani.
  Pe mine personal nu ma intereseaza daca udemeristul asta ar avea alte motive sa nu dea avize pozitive pentru rosia montana sau gazele astea atata timp cat nu le da ca sa murim otraviti. Sa-i dea Dumnezeu sanatate si sa nu ne lase la mana haiducilor moderni (aia de iau de la saraci ca sa dea la bogati).
  • +6 (8 voturi)    
   Laszlo Borbely (Vineri, 30 martie 2012, 17:41)

   manole [anonim] i-a raspuns lui Manowar

   Ministrul Mediului, Laszlo Borbely este un biet naiv. Detine efemer o functie din care poate fi (si va fi) schimbat cat ai zice peste, la momentul cuvenit. Este posibil chiar ca sa fie lasat cu buna stiinta acum sa "vorbeasca contra", in aceasta faza, doar pentru abureala natiei.
   Doar nu-si inchipuie cineva ca daca boss-ul MR Ungureanu, cu ordin imperativ de la Ambasadorul Gitenstein, are sarcina sa porneasca afacerea Chevron-Texaco "no matter what", Borbely va mai fi lasat acolo sa puna bete in roate si sa vorbeasca cum il taie capul.
 • -4 (6 voturi)    
  Gaze de sist (Vineri, 30 martie 2012, 17:32)

  dusan [anonim]

  BINE ATI VENIT CHREVON.Asteptam Americanii de mai bine de jumatate de secol.BINE AU VENIT! Vasluiul si Barladul cele mai sarace zone din tara.Mai rau de atata nu se poate.Poate asa scapam de oprobiul lumii !!!!!
 • +2 (4 voturi)    
  blestemati (Vineri, 30 martie 2012, 20:50)

  bihor [anonim]

  vorbe in vint de la mediu de grija alegerilor viitoare. Dupa ce s-a contractat cu Bechtel marea autostrada (intrata in reparatie dupa inaugure), la preturile cele mai mari din lume, blestematii neamului din politica romaneasca pupa mai departe posterioare din toata lumea doar sa-si umfle buricele. Exploatarea gazelor de sist este confidentiala pentru ce? nici in cot nu-i doare pe marinar si pe micul "putinel" mru, de populatia Romaniei. In afara de blestemele populare nu le-ar trebui decit un linsaj total. Daca romanii nu ies in strada isi merita soarta, sa fie calariti de jigodii; de orice coloratura, doar se vede cum se regrupeaza pt chiftele de la o zi la alta
 • 0 (2 voturi)    
  :) (Vineri, 30 martie 2012, 23:11)

  triton [utilizator]

  trebuie sa iesim in strada, altfel nu-i mai opreste nimeni.
 • 0 (0 voturi)    
  Ceasul al 12-lea (Sâmbătă, 31 martie 2012, 17:18)

  Phil [anonim]

  Hai sa punem mana pe furci sipe topoare, la fel ca inaintasii nostrii. Altfel nu se poate !
 • +2 (2 voturi)    
  mediu ? (Luni, 2 aprilie 2012, 12:33)

  mitza [anonim]

  ce gluma cruda - ministerul mediului a dat aviz pentru otravirea pe 200 de ani - a apelor freatice din zonele concesionate - ar trebui sa se numeasca ministerul care nu are nici o legatura cu mediul si care nu are nici un specialist pe probleme de mediu in el.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by