Timp de o zi, grupul rus Gazprom a redirectionat pe alte rute de export jumatate din cantitatea de gaze care tranziteaza Ucraina catre Europa, intr-un avertisment adresat autoritatilor de la Kiev, cu care se afla intr-un conflict referitor la preturi, informeaza Reuters.

"Ne aflam la inceputul unui lung proces de redirectionare a exporturilor de gaze, de pe teritoriul ucrainean catre subsidiara noastra Beltransgaz si catre noile noastre rute submarine de export", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Compania a mai precizat ca Europa nu a fost afectata de redirectionarea livrarilor.

Rusia este blocata in negocieri cu Ucraina asupra pretului gazelor. Confruntandu-se cu dificultati economice, autoritatile de la Kiev au cerut reducerea pretului gazului. Grupul rus a cerut insa in schimbul unui tarif mai mic un pachet in compania care administreaza gazoductele ce traverseaza Ucraina catre vestul Europei.

Deocamdata, negocierile nu au afectat livrarile de gaze catre Europa, asa cum s-a intamplat in 2006 si in 2009.

In 2011, Gazprom a cumparat de la Belarus conducta care porneste din nordul Siberiei, traverseaza Belarus si aprovizioneaza consumatorii europeni.

In noiembrie 2011, grupul rus a dat in exploatare primul tronson al conductei Nord Stream - prin care livreaza gaze Germaniei pe sub Marea Baltica - si si-a anuntat intentia de a dubla in 2012 capacitatea de transport a gazoductului, adaugand un al doilea tronson.

Gazprom intentioneaza sa creasca in 2012 exporturile totale de gaze catre Europa de la 150 de miliarde de metri cubi la peste 160 de miliarde de metri cubi. Compania rusa asigura circa un sfert din necesarul de gaze al Europei.

Inainte de lansarea Nord Stream, aproximativ 80% din gazele livrate in Europa tranzitau Ucraina, iar 20% treceau prin Belarus.