Evolutia preturilor carburantilor la pompa a generat foarte multe dezbateri in ultimii ani, insa dincolo de analizele legate de profituri, de lipsa concurentei si de politicile de preturi pe care le practica marile companii petroliere ramane faptul ca depindem de importuri mai mult decat oricand. Cata energie consumam si in ce masura consumul este acoperit din productia interna?

1. Productia si consumul de petrol si gaze naturale

In anul 2010, potrivit statisticilor British Petroleum, productia de petrol a Romaniei a fost de 89.000 de barili pe zi, in timp ce consumul a fost de 192.000 de barili, productia interna acoperind astfel doar 46% din consum, acesta fiind cel mai mic procent din 1965 incoace.

Foarte probabil, gradul de acoperire a consumului intern din productia interna nu a fost niciodata mai mic ca acum, ultimul an in care productia interna a acoperit in totalitate consumul fiind 1976. Intre 1977 si 2010, productia a scazut cu circa 70%, iar consumul cu 42%.

Cu alte cuvinte, suntem tot mai dependenti de petrolul din import, iar situatia nu se va schimba semnificativ, cel putin in urmatorii 4-5 ani.

Tot in anul 2010, rezervele sigure de petrol ale tarii erau de 0,5 miliarde barili, suficiente pentru a acoperi productia in urmatorii 15 ani, insa daca prin absurd am lua in calcul acoperirea intregului consum intern din productia interna, aceste rezerve s-ar termina in cel mult 7 ani.

In ce priveste consumul si productia de gaze naturale, aici stam ceva mai bine. Astfel, in 2010, productia interna de gaze a acoperit consumul in proportie de 82%, iar daca rezervele descoperite recent de Petrom si Exxon in Marea Neagra sunt exploatabile este foarte posibil ca, peste 5-7 ani, Romania sa isi acopere tot consumul din productia interna. In acest moment, rezervele dovedite acopera productia pentru urmatorii 45 de ani.

2. Consumul de energie

In anul 1989, consumul de energie primara al Romaniei a fost de 72,6 milioane tone echivalent petrol. In 2010, desi in termeni reali, PIB-ul a fost mai mare cu aproximativ 10% fata de cel din 1989, consumul de energie a fost de doar 34,5 milioane tone, in scadere cu 52,5%, aceasta scadere avand loc si pe fondul schimbarii structurii economiei. Tot in 2010, productia de energie primara a fost de 27,5 mil. tone, ceea ce inseamna ca importurile acopera circa 20% din necesarul de energie al tarii.

Din punctul de vedere al eficientei energetice mai avem un drum lung de parcurs pana sa ajungem din urma tarile dezvoltate – spre exemplu, consumul de energie al Germaniei este de 9 ori mai mare decat cel al Romaniei, insa PIB-ul este de 19 ori mai mare.

3. Sursele de energie

In anul 2010, gazele naturale acopereau 34,9% din totalul consumului de energie, petrolul avea o pondere de 26,3%, carbunele o pondere de 17,9%, energia hidro o pondere de 13,2%, iar cea nucleara o pondere de 7,6%.

Dupa cum se poate observa si in graficul alaturat, in ultimii 30-40 ani, ponderea gazelor naturale a scazut semnificativ (de la peste 50% in anii `70, la 35% acum), ponderea petrolului (si a carbunelui) s-a mentinut relativ constanta, in timp ce ponderea hidro a crescut incepand cu mijlocul anilor 80.

La final

In urmatorii 5-10 ani, pe masura ce economia va deveni mai eficienta, consumul de energie pe unitate de PIB se va reduce, in timp ce productia de energie eoliana va creste, la fel si productia de energie nucleara daca la Cernavoda vor intra in functiune inca 1-2 reactoare.

Mai mult, odata cu intrarea in exploatare a unor noi zacaminte de petrol si gaze naturale este posibil ca, per total, productia de energie sa fie mai mare decat consumul, insa daca discutam doar despre petrol, este exclus ca ponderea importurilor sa se reduca semnificativ.

Citeste si comenteaza pe blogul Businessday.ro.