Consiliul Concurentei a inceput o investigatie in privinta contractelor cu "baietii destepti" din energie, a anuntat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul conferintei Mediafax Talks About Competition. De asemenea, Comisia Europeana analizeaza un posibil ajutor de stat acordat prin aceste contracte bilaterale incheiate cu Hidroelectrica. "Comisia Europeana inca analizeaza daca va deschide investigatia", a spus Chiritoiu.

Bogdan Chiritoiu in Studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro
  • UPDATE Contactat de HotNews, Bogdan Chiritoiu a precizat ca investigatia a fost demarata in urma cu doua saptamani la initiativa Consiliului Concurentei si ca ar putea dura mai mult de un an. Consiliul Concurentei a facut inspectii inopinate la toti "baietii destepti" care au incheiat contracte cu Hidroelectrica. Chiritoiu a mai precizat ca exista o suspiciune legata de distorsionarea pietei prin blocarea unor cantitati mari de energie care nu ajung pe pietele centralizate.
  • Consiliul Concurentei va prezenta in cateva luni concluziile unui studiu realizat pe piata energiei electrice. Una din concluziile preliminare este legata exact de aceasta suspiciune.
  • "Din tot ce produce Hidroelectrica, 50% din cantitati ajung in zona reglementata, iar 50% catre contractele bilaterale directe", a precizat Chiritoiu. Potrivit acestuia, o astfel de practica poate crea efecte economice in sensul ca "ar putea sa se reduca atat de mult cantitatea de energie pe bursa, incat sa nu permita OPCOM sa functioneze si sa dea un reper de pret".
  • Chiritoiu a mai spus ca ar putea fi luate in calcul in cadrul investigatiei eventualele concluzii pe care le va prezenta premierul in urma renegocierii contractelor. Aceasta "daca vor fi prezentate lucruri relevante pentru investigatie".
  • Chiritoiu a precizat ca investigatia Consiliului Concurentei nu vizeaza preturile energiei livrate catre "baietii destepti", ci eventualele distorsiuni create din cauza blocarii de la tranzactionare pe piata libera a unor cantitati mari de energie.
  • In ceea ce priveste pretul, Comisia Europeana este cea care efectueaza in acest moment o analiza pentru a vedea daca este sau nu ajutor de stat. Analiza a inceput in toamna anului trecut. "Comisia Europeana a mai cerut niste date. Suntem in procesul de transmitere a acestor date pe care le vor analiza", a precizat Chiritoiu.

Contractele cu "baietiidestepti" ocupa aproape un sfert din piata energiei electrice, mai precis 22%, au afirmat surse din domeniu. In schimb, pe piata libera se desfasoara 28% din tranzactii (piata pentru ziua urmatoare, piata intra-zilnica, piata centralizata a contractelor bilaterale, piata de echilibrare). Restul de 50% reprezinta piata reglementata. In ceea ce priveste contractele cu "baietiidestepti" incheiate de Hidroelectrica, autoritatile statului analizeaza posibilitatea rezilierii lor.

Guvernul se afla in plina renegociere a contractelor cu "baietii destepti" din energie. In functie de aceste renegocieri, vor fi luate decizii care vor fi prezentate de premierul Mihai Razvan Ungureanu. Inainte de demararea negocierilor, Ministerul Justitiei a facut o analiza a contractelor, rezultatele fiind inaintate premierului. Potrivit informatiilor detinute de HotNews, o concluzie este ca prevederile contractuale nu sunt atat de solide din punct de vedere juridic precum se credea. Mai precis, aproape toate contractele ar putea fi reziliate fara probleme.

Si aceasta in conditiile in care la acordurile initiale au fost incheiate de-a lungul timpului o serie de acte aditionale.

​ In functie de fiecare caz in parte, vor fi luate decizii de reziliere sau de crestere a preturilor la energia electrica furnizata "baietilor destepti".

Ministerul Justitiei a facut o "analiza foarte minutioasa" a contractelor cu "baietii destepti" din energie, iar concluziile au fost inaintate premierului, a afirmat, recent, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Potrivit acestuia, in baza acestor concluzii au avut loc discutii intre Ministerul Justitiei si Ministerul Economiei. "Solutiile finale vor fi prezentate de premier la momentul la care acesta va considera potrivit, in raport de strategia sau tactica Guvernului de a rezolva aceasta chestiune", a spus Predoiu adaugand ca in baza analizei "vom putea sa ne desfasuram interesele corespunzator".

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a afirmat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro ca nu poate sa anticipeze deznodamantul negocierilor legate de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Intrebat care este motivul pentru care intarzie rezultatul negocerilor, ministrul a raspuns ca "lucrurile care s-au facut temeinic trebuie analizate temeinic".

Ministrul spune ca "a fost o greseala" faptul ca pana acum negocierile au vizat doar pretul. "Aici vorbim si de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte aspecte", a precizat ministrul. Aceste contracte au fost trimise Ministerului Justitiei pentru a analiza posibilitatea rezilierii lor. Contractele au fost trimise la Ministerul Justitiei in conditiile in care "nu s-au obtinut rezultatele asteptate de catre actionar" in cadrul procedurilor de renegociere a acestora. Ministerul Justitiei urma sa faca aceasta analiza pana pe 23 februarie, insa termenul a fost prelungit. Pe 15 februarie a expirat si termenul limita impus de FMI pentru finalizarea procedurilor de renegociere a contractelor bilaterale.

Contractele cu "baietii destepti" ocupa aproape un sfert din piata energiei electrice, mai precis 22%, au afirmat surse din domeniu.