Fostul director general al Transelectrica, Stelian Gal, va reprezenta interesele companiilor romanesti din domeniul energetic la Bruxelles, prin Centrul Roman al Energiei, o organizatie profesionala de lobby sustinuta de companiile de stat din domeniul energiei si de operatori privati.

CRE are ca obiectiv "intensificarea activitatilor de lobby pe langa institutiile europene din Bruxelles in beneficiul companiilor romanensti din domeniul energiei, membre ale organizatiei. De asemenea, CRE va reprezenta interesele acestor entitati in relatiile cu institutiile UE, cu alte organizatii si asociatii din domeniu", potrivit site-ului organizatiei.

Membrii acestei noi asociatii profesionale sunt principalele societati de stat: ELECTRICA S.A., HIDROELECTRICA S.A., NUCLEARELECTRICA S.A., TERMOELECTRICA S.A., TRANSELECTRICA S.A., OPCOM, si companii private active in sectorul energiei: EMON ELECTRIC S.A., ENERGOBIT, EXIMPROD S.A., IMA-Partners, RETRASIB Sibiu, SC Monsson Invest Group, TRACTEBEL Engineering, Bursa Romana de Marfuri S.A..

CRE va reprezenta intereselor sectorului energetic romanesc de stat si privat in domeniile: energie electrica, gaze, petrol, apa si carbune.

Deschiderea Centrului Roman al Energiei - biroul Bruxelles este programata pe 25 aprilie. Lansarea este urmata de o masa rotunda cu tema "Solutii Financiare si Optiuni pentru Proiecte Energetice Viitoare" organizata ziua urmatoare, 26 aprilie 2012, la Bruxelles.

In aprilie 2011, Ministerul Economiei a anuntat inlocuirea lui Stelian Gal din functia de director general al Transelectrica, la doar cateva luni de la numirea lui in aceasta pozitie. In locul lui Stelian Gal, actionarul majoritar al operatorului sistemului national de transport al energiei l-a numit pe Horia Hahaianu, seful filialei Teletrans. Nu au fost mentionate la acel moment motivele pentru care Stelian Gal a fost schimbat din functie.

Gal fusese numit la conducerea Transelectrica la mijlocul lunii noiembrie 2010, dupa ce fostul director, Adrian Baicusi, si-a dat demisia. Stelian Gal a revenit astfel la conducerea Transelectrica, unde s-a aflat pana la numirea lui Baicusi, in ianuarie 2009.