Iranul, care in prezent este sub actiunea unui embargo progresiv impus de UE, si-a suspendat exporturile de petrol catre Spania, a precizat marti mass-media iraniana, citata de AFP. Aceasta sanctiune a venit la doar cateva ore dupa ce Teheranul anuntase faptul ca nu va mai exporta petrol in Grecia.

Aceste masuri au venit dupa ce statele Uniunii Europene au decis pe 24 ianuarie impunerea unui embargou petrolier progresiv fara precedent Iranului si sanctionarea bancii sale centrale, pentru a stopa finantarea programului nuclear iranian.

In schimb, Teheranul a decis deja la mijlocul lui februarie sa opreasca vanzarile de petrol catre Franta si Marea Britanie, ale caror achizitii ajunsesera insa la un nivel minim.

Spania este un cumparator important de petrol iranian (160.000 de barili pe zi). In 2011, aceste importuri au reprezentat 12% din totalul achizitiilor de petrol, conform Agentiei Internationale de Energie.

Grecia a importat in medie 100.000 de barili de petrol iranian pe zi in 2011, reprezentand o treime din importurile sale.

Saptamana trecuta, un responsabil al ministerului grec al Energiei a indicat ca Grecia incearca sa utilizeze "surse alternative", in special din Rusia, Irak, Arabia Saudita sau Libia.

Publicatia Al-Alam a afirmat ca Iranul se gandeste de asemenea la oprirea exporturilor petroliere spre Germania si Italia. Acest anunt vine cu cateva zile inainte de negocierile nucleare dintre Iran si un grup 5+1, format din Statele Unite, Rusia, China, Franta, Regatul Unit si Germania, prevazute a avea loc sambata la Istanbul.

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a asigurat marti ca Iranul nu va renunta la drepturile sale si ca noile sanctiuni petroliere decise de Statele Unite si UE nu vor avea niciun efect.

"Noi avem atat de multe rezerve valutare incat, chiar daca doi sau trei ani nu vindem un singur baril de petrol, putem administra tara fara probleme", a mentionat acesta.

In acelasi timp, ministrul iranian al petrolului, Rostam Ghassemi, a afirmat ca Iranul nu are nicio problema pentru a-si vinde petrolul si produsele sale petroliere.

Iranul, cea de-a doua tara din OPEC, produce in jur de 3,5 milioane de barili de petrol pe zi, iar exporturile sale reprezinta aproximativ 2,5 milioane.