Livrarile de gaze naturale prin cea de a doua conducta a gazoductului Nord Stream, care leaga Rusia de Europa traversand Marea Baltica, vor incepe in luna octombrie a acestui an, a declarat joi directorul general al grupului Gazprom, Aleksei Miller, potrivit AFP.

"In luna septembrie va incepe umplerea cu gaz tehnic a celei de a doua conducte, iar in octombrie vor putea incepe livrarile", a afirmat Aleksei Miller in cadrul unei intalniri cu presedintele rus Vladimir Putin.

Miercuri, consortiul Nord Stream AG a anuntat ca cea de a doua conducta a gazoductului Nord Stream a fost finalizata si ca va fi operationala pana la sfarsitul anului. Cea de a doua conducta va permite dublarea capacitatilor gozoductului Nord Stream pana la 55 miliarde metri cubi pe an.

Directorul general Gazprom a estimat ca in 5-7 ani, Europa va avea nevoie de mai mult de 100 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Gazoductul Nord Stream, cu o lungime de circa 1200 de kilometri, leaga Rusia de Germania, serpuind pe fundul Marii Baltice. Calea a fost aleasa pentru a evita intreruperile cauzate de litigiile dintre Rusia si alte tari, precum Ucraina.

"Odata cu punerea in exploatare a Nord Stream, rolul si importanta Ucrainei ca tara de tranzit exclusiv a gazului rus catre Europe au disparut", a subliniat Aleksei Miller