UPDATE Preturile la carburanti ar putea fi reglementate de comun acord de Guvern, Consiliul Concurentei si companii​

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 20 aprilie 2012, 12:43 Economie | Energie


Posibila formula de pret pentru carburanti
Foto: Hotnews
Companiile petroliere din Romania negocieaza de cateva saptamani cu autoritatile statului aplicarea unei formule de pret la carburanti, fapt care ar determina un oarecare control pe piata. Preturile la carburanti se vor forma prin aplicarea unei formule care va avea printre variabile cotatia pe piata mediteraneana la produsele petroliere si o marja de marketing stabilita in limite fixe. Pentru aplicarea acestei formule este nevoie de avizul Consiliului Concurentei.

 • Un prim efect al aplicarii formulei este transparentizarea formarii preturilor la carburanti, fiind limitat astfel orice abuz pe piata din partea companiilor petroliere.
 • De asemenea, va cuprinde o marja de marketing fixa, urmand sa fie stabilite anumite limite. In acest moment nu exista bariere in aceasta privinta.
 • In plus, companiile petroliere vor fi obligate sa reactioneze la tendintele pietei internationale in mod corect. Companiile vor ajusta preturile la carburanti in functie de cotatia internationala. De exemplu, cand scade cotatia, pretul la carburanti va fi redus.

Aplicarea acestei metode de calcul trebuie sa aiba, insa, si avizul Cosiliului Concurentei. Acesta trebuie sa analizeze riscul producerii unei distorsionari a pietei si limitari a concurentei prin stabilirea unei marje fixe. Modul in care va fi influentata concurenta depinde de limitele marjei care vor fi stabilite. O marja prea mica ar fi in dezavantajul unor companii (cele care depind in totalitate de importuri). Daca marja e prea mare, tendinta companiilor va fi sa aleaga nivelul maxim.

UPDATE 1 Grupul Rompetrol a participat la invitatia Ministerului Economiei la o discutie care a vizat, in principal, transparenta modului de formare a preturilor carburantilor. In cadrul acesteia, nu a fost propusa nicio formula unica asupra careia companiile sa isi dea acordul, sustine Rompetrol.

"Am participat la o intalnire la Ministerul Economiei unde nu s-au discutat aspecte legate de nivelul pretului sau de inghetarea lui, ci de transparenta (...) Eu mi-am exprimat rezerva ca o astfel de formula ar putea fi functionala, atata vreme cat fiecare companie are modelul ei de business. Pe piata din Romania, o companie are activitati de extractie, alta de rafinare, alta de comercializare, prin urmare modul de formare a costurilor este diferit, la fel si politicile comerciale.  In prezent, peste 90% din pretul final de la pompa este format din cotatiile produselor petroliere, TVA, acciza si influenta cursului de schimb, iar noi nu il pot controla. Restul de maxim 10% influenteaza prea putin nivelul final al pretului carburantilor" a declarat Titov Buzescu, Vicepresedinte Retail, The Rompetrol Group.

UPDATE 2 Contactat de HotNews, Constantin Tampiza, reprezentantul presedintelui grupului Lukoil (compania mama), a afirmat ca aplicarea unei astfel de formule ar fi initiativa companiei pe care o reprezinta si ca a fost inaintata de vicepresedintele grupului in cadrul unei vizite in Romania. Intrebat care ar fi marja care sa multumeasca toate partile implicate, Tampiza a raspuns: Este marja acceptata de banci pentru finantarea proiectelor investitionale, atat pot sa spun. Tampiza a mai spus ca de reglementarea preturilor la carburanti ar trebui sa se ocupe o agentie nationala de reglementare. In conditiile in care o astfel de institutie lipseste in Romania, Ministerul Economiei ar trebui sa fie institutia care sa gestioneze aceste reglementari.

UPDATE 3 Petrom nu doreste sa comenteze pe marginea acestui subiect.

UPDATE 4 Formula de calcul a preturilor care ar putea fi aplicata in Romania a fost inspirata dupa modelul sloven.UPDATE 5 SC Lukoil Romania se dezice de declaratiile lui Tampiza, chiar daca acesta reprezinta compania mama din Rusia: SC LUKOIL Romania SRL nu comenteaza subiectul de fata, avand in vedere ca nu are cunostinta despre stabilirea unei formule de pret al carburantilor. Totodata, LUKOIL ROMANIA S.R.L. se delimiteaza de declaratiile dl. Constantin Tampiza care nu mai este angajatul S.C. LUKOIL ROMANIA S.R.L. din anul 2010. Societatea noastra isi exprima regretul ca Agentia Hotnews nu verifica in mod profesionist sursele si exactitatea informatiilor prezentate. Ne rezervam dreptul de a solicita repararea eventualelor prejudicii suferite de compania noastra cauzate de reflectarea incorecta a realitatii de catre Hotnews.
 • Nota HotNews.ro a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Economiei inca de acum 2 saptamani, insa nu a primit niciun raspuns din partea acestei institutii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4364 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  mda (Vineri, 20 aprilie 2012, 12:58)

  eu [anonim]

  ce frumos...

  sa calculam la nivelul pretului din zona mediteraneana, cand Petrom scoate din pamant romanesc 40% din TOTALUL CONSUMULUI de petrol PE TOATA ROMANIA

  asa e frumos la noi... sa avem resurse, dar sa platim cot la cot cu tari precum elvetia, austria sau ungaria care nu au resurse petroliere...
  • +2 (2 voturi)    
   carburanti (Vineri, 20 aprilie 2012, 14:27)

   madalina [anonim] i-a raspuns lui eu

   Mi se pare o intiativa buna desi statul ar putea sa reduca TVA daca vrea preturi la mici la pompa.
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:43)

    Marcu [anonim] i-a raspuns lui madalina

    Din pretul de la pompa statul ia 30% accize si 24% TVA. Daca mai adaugam si alte taxe platite de statiile de benzina (pentru angajati, impozit pe profit, etc...) vedem ca de fapt statul ne jefuieste mai ceva ca benzinarii. Dar e o intelegere tacita intre stat si benzinari, ceva de genul "voi mariti profiturile, noi accizele si taxele, dar noi, statul, ne rezervam dreptul sa va acuzam pe voi in fata publicului si sa va mai dam si cate o amenda de ochii lumii din cand in cand, ca oricum voi benzinarii nu aveti nevoie de voturi iar clientii vin ca nu au de ales".
  • +1 (1 vot)    
   Care curs valutar pana la urma?! (Vineri, 20 aprilie 2012, 14:42)

   Teodor [anonim] i-a raspuns lui eu

   Exact, ma intreb si eu de ce se considera cursul valutar integral, si nu ponderat intr-un anumit fel, avand in vedere faptul ca Romania ocupa locul 11 pe zona Eurasia(fara Orientul Mijlociu) in topul tarilor cu productie proprie. Dar bineinteles, avand in vedere ca petrolul este 'furat' din greu de catre austrieci si rusi, presupun ca pretul trebuie sa fie evaluat in functie de curs. Intrebarea mai importanta ar fi: oare noi n-am putea face la fel cum a facut Argentina cu Repsol?(asta este o stire recenta pe care media romaneasca nu prea s-a sinchisit s-o dezvaluie)
  • -2 (2 voturi)    
   O initiativa laudabila (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:09)

   fny.ro [anonim] i-a raspuns lui eu

   Mi se pare o initiativa foarte buna, chiar am observat ca in Slovenia pretul combistibilor este fix.

   Din pacate, astept si actiuni concrete in privinta asta, altfel nu are prea mare valoare.
 • 0 (4 voturi)    
  In majoritatea tarilor din vest (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:06)

  Andrei [anonim]

  toate companiile au acelas pret la produsele petroliere la pompa. Preturile carburantilor pentru saptamina viitoare se anunta in ziarul de vineri. Mi se pare normal sa fie la fel si in Romania. Doamne ajuta!
 • +10 (10 voturi)    
  Adica petrolul nostru ne esta vandut la suprapret (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:11)

  CalinM [utilizator]

  Nimeni nu are curajul sa spuna ca pretul pe care-l platim pentru benzina este enorm tinand cont ca petrolul pe care Petrom ni-l vinde este romanesc.

  Dar nah contract secret de vanzare la Petrom, redevente mici. Multumim Adrian Nastase pentru tzeapa!
 • +7 (7 voturi)    
  De vina sunt romanii (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:18)

  Alex S [anonim]

  De vina sunt romanii ca nu se uita la pret. Daca romanii s-ar uita la pret si s-ar duce in alta parte pe motiv ca e cu 10 bani mai ieftin ar exista concurenta pe piata si s-ar stabiliza preturile, exact ca la supermarket. Dar suntem de mici invatati sa nu ne "zgarcim" si sa acceptam sa fim fraieriti.
  • +1 (1 vot)    
   nume (Vineri, 20 aprilie 2012, 14:41)

   johnny [anonim] i-a raspuns lui Alex S

   Fenomenul asta romanesc are un nume: "Fara numar, fara numar, fara numar!". Da prost la imagine daca te zgarcesti asa ca mai bine platesti cat nu face. Unii ar numi asta taxa pe prostie.
 • +1 (1 vot)    
  M-am uitat pe formula din imagine (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:20)

  moucha [anonim]

  In timp ce u (cursul) este dat de doua ori in legenda, e (?) nu este explicat. Deh, asa e la noi.
  • +1 (1 vot)    
   e pentru connaisseurs (Vineri, 20 aprilie 2012, 14:43)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui moucha

   Nici nu trebuia sa intelegi nimic din formula aia. Explicatiile sunt de asa natura incat sa nu intelegi nimic iar formula este extrem de simplista si de fapt nu spune nimic. E ca si cum ai spune ca pretul laptetui la supermarket = pretul de la taran + costuri de prelucrare + marja. Si ce am aflat din asta? Fix nimic.
   • +1 (1 vot)    
    Minte-ma, dar fa-o frumos (Vineri, 20 aprilie 2012, 15:12)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui Gigi

    Nu numai ca explicatiile sunt de asa natura ca sa nu intelegi, insa sunt scrise ca sa vezi ca de fapt nu te lasa sa intelegi (incomplet). Puteau (dupa parerea mea) sa calculeze pretul folosind integrale duble pt suprafata Romaniei (curbata de curbura Pamantului) si sume functii zeta. Dar macar sa iti dea iluzia unei explicatii, ori prin lipsa parametrilor vezi ca de fapt nici nu isi dau silinta sa te minta frumos.
  • 0 (0 voturi)    
   Re (Vineri, 20 aprilie 2012, 14:54)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui moucha

   probabil e este cursul la Euro si u la Usd.. dar apare gresit in legenda u tot la Euro
   • 0 (0 voturi)    
    Re: (Vineri, 20 aprilie 2012, 15:31)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Pe scurt formula se interpreteaza in felul urmator: se ia ca si referinta principala media cotatiilor Platts MED pe un numar determinat de zile din luna curenta. Aceste cotatii sunt exprimate in $/tona. Mai intai se converteste din $/tona in RON/tona plin aplicarea Ui apoi se converteste din RON/tona in RON/m3 prin inmultirea cu factorul densitate. Separat se ia marja unitara care este si ea exprimata in EUR/m3 si se converteste in RON/m3 prin aplicare mediei cursului de schimb EUR/RON pe aceeasi perioafa. Se adauga acciza recalculata si ea in RON/m3 si se aplica TVA la toata suma.
 • +4 (4 voturi)    
  Misto (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:21)

  Gica [anonim]

  e ca se aplica TVA la acciza, deci e un pic de dubla impozitare

  Romanica noastra, tara de kko...
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:53)

  D. [anonim]

  Suma de la "i"=1 la "n" unde "e"indice"i" supra "n"
  Intrebarea e... ce reprezinta in desenul dumneavoastra ei ("e"indice"i")???
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Vineri, 20 aprilie 2012, 15:15)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui D.

   e indice i este numarul lui Euler e=2.71828 scris in diverse baze de numeratie. Pentru baza "1" acest numar poate lua orice valoare.

   PS: Veti observa ca aplicand chiar si aceasta substitutie in formula, pretul pe care il veti da pe benzina (in mod real la pompe) va avea totdeauna in graficul (pret,timp) cu timpul pe axa 0x derivata dpret/dt > 0. ;)
 • 0 (0 voturi)    
  toate preturile... (Vineri, 20 aprilie 2012, 14:08)

  lucyan [utilizator]

  ar trebui sa aiba un suport real in determinarea lor iar specula sa fie pedepsita, ca ce se practica acum este doar specula...
  sa lasam cererea si oferta sa stabileaca preturile la produsele de lux, nu la cele necesare traiului de zi cu zi...
  dorim o societate normala, bazata pe moralitate dar la noi nu se aplica nici un principiu moral in stabilirea preturilor, profitul sa iasa cat mai mare, ca de cumparat trebuie sa cumpere romanul, ca doar nu o crapa de foame si de sete....
 • 0 (0 voturi)    
  pretul corect (Vineri, 20 aprilie 2012, 15:52)

  aninim [anonim]

  daca am fi uniti am proceda in felul urmator- alimentam 20 l platim 20 euro, mie mi se pare pretul corect 1litru-1 euro, in acest mod am atrage atentia tuturor, companii petroliere si stat ca fac specula pe spinarea noastra a posesorilor de autovehicule
 • 0 (2 voturi)    
  .. (Vineri, 20 aprilie 2012, 16:05)

  anca [anonim]

  Eu as vrea sa se faca benzina/motorina atat de scumpa incat doar cine-si permite cu adevarat sa foloseasca masina sa o faca , mai ales zilnic ... Suntem saraci vai de noi dar nu ne dam fundul jos din masina si ne plangem ca preturile sunt mari ... Ca sa nu mai vorbim de poluare, de trafic, de aglomeratie de ...
  • 0 (0 voturi)    
   Of, Anca! (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:02)

   Lord Sith [utilizator] i-a raspuns lui anca

   ... e asa de greu? Tot ce cumparam noi din magazine este transportat acolo cu camioane. Astea consuma motorina. Daca pretul motorinei este mare atunci si pretul produselor din magazine este mare. Ghici cine plateste pretul produselor de pe raft? Daca nu ghicesti iti spun eu: noi toti. Si soferi si pietoni.
 • 0 (0 voturi)    
  aberatie (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:27)

  Paul [anonim]

  Pretul se stabileste pe baza de cerere si oferta. Asta in linii marii, fiindca apar felurite perturbari date de taxe, plafoane minime sau maxime etc. Dar cererea si oferta trebuie sa fie principalul factor. Ia sa lase toata lumea masinile acasa timp de cateva luni, sa vedeti cum gasesc cei de la Petrom resurse sa scada pretul. Ca au de unde, dar daca ei vad ca romanul cumpara din orice pozitie, de ce sa o faca? Ba din contra, pluseaza.
 • -1 (1 vot)    
  ... (Vineri, 20 aprilie 2012, 17:35)

  Scump sa fie [anonim]

  Eu as vrea sa se faca benzina/motorina atat de scumpa incat doar cine-si permite cu adevarat sa foloseasca masina sa o fac
 • 0 (0 voturi)    
  comunism (Duminică, 22 aprilie 2012, 15:38)

  geole [utilizator]

  in loc de o piata libera reinventam comunismul si preturile ,,unice''
  adio concurenta
  mai capitalisti sant chinezii , in schimb noi,democratii reinventam strutocamile de acest gen
 • 0 (0 voturi)    
  LEI nu RON !!! (Luni, 23 aprilie 2012, 14:00)

  bubu [anonim]

  Dlor, in ce an traiti , ca moneda noastra e LEI si nu RON !!!!
  Mai actualizati si voi formulele !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by