​Ideea de formula publica de calcul a pretului la carburanti pe care Guvernul ar dori sa o propuna nu ar rezolva ea insasi problemele pe care oamenii le consemneaza in piata dar ar fi un pas in acea directie mai mult decat a impune, asa cum a fost discutia acum un an, inghetarea preturilor pe anumite perioade, a declarat marti pentru HotNews.ro Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei. Am fost consultati informal, nu a fost o solicitare oficiala, a precizat acesta.

Mircea ValentinFoto: AGERPRES
  • "Sper sa fie un avantaj in acea formula, sa ofere claritate si un fel de predictibilitate a pretului la pompa, sa nu mai fie acuzatii sau capacitatea companiilor de a creste sau scadea preturile doar dupa, stiu eu, dorinta lor", a declarat Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei.

Acesta a spus ca o astfel de masura nu este perfecta dar ar fi mai buna in rezolvarea problemelor semnalate in piata decat a impune inghetarea preturilor pe anumite perioade.

  • "Legea concurentei permite inghetarea preturilor in situatii exceptionale, criza, insa nu a fost niciodata folosita (..) si este o solutie mai proasta. Problemele sunt de fond in piata. Formula este un pas inainte, mai stinge tensiunea cel putin si ar permite sa se discute solutiile cu mintea clara, pentru ca se discuta foarte patimas", a mai spus oficialul.

Saptamana trecuta, HotNews.ro a relatat ca firmele petroliere din Romania negocieaza de cateva saptamani cu autoritatile statului aplicarea unei formule de pret la carburanti, fapt care ar determina un oarecare control pe piata. Preturile la carburanti se vor forma prin aplicarea unei formule care va avea printre variabile cotatia pe piata mediteraneana la produsele petroliere si o marja de marketing stabilita in limite fixe. Pentru aplicarea acestei formule este nevoie de avizul Consiliului Concurentei.