​Membrii USL negociaza ruperea Energiei si resurselor minerale de Ministerul Economiei, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Domeniul energiei si resurselor va fi cel mai probabil gestionat de un ministru delegat, care ar urma sa aiba in subordine si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Sursele citate au mai spus pentru HotNews.ro ca favorit pentru preluarea portofoliului Energie si resurse minerale este Iulian Iancu, deputat PSD de Bacau si presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Ministerul Economiei ar urma sa revina Partidului National Liberal.

Energia si resursele minerale sunt o tema fierbinte a campaniei electorale, USL reclamand incercarile de privatizare a unor companii din acest domeniu si cerand suspendarea acestor privatizari. Tema privatizarilor s-a regasit si in motiunea de cenzura "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata" care a dus la demiterea Guvernului Ungureanu.

Lista membrilor noului Guvern va fi prezentata marti, 1 mai.

Reamintim ca Iulian Iancu era descris in telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani intr-o telegrama publicata de HotNews.ro, ca Iulian Iancu "va sustine South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti".

Intr-o alta telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2008, apare scris ca "Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputatilor si expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani ca este ingrijorat de faptul ca Rusia isi foloseste puterea energetica sa manipuleze evenimentele politice din regiune".