Cursul petrolului a deschis in scadere marti, la New York, pe fondul temerilor legate de o oferta din ce in ce mai abundenta la scara mondiala si a unei cereri in berna in Europa si in Statele Unite, primul consumator din lume de aur negru, scrie AFP.

In jurul orei 13,25 GMT, barilul WTI "light sweet crude" pentru livrari in iunie se negocia la 97,05 dolari, in scadere cu 89 de centi in raport cu inchiderea de luni, pe New York Mercantile Exchange (Nymex).

"Din punct de vedere al ofertei, vedem mai mult petrol in lume si din punct de vedere al cererii exista ingrijorari pentru economia europeana, din cauza ratelor somajului foarte mari in Spania si Grecia, a schimbarilor politice recente (...) si a unei cresteri posibil limitate pentru mult timp", a explicat Andy Lipow, de la Lipow Oil Associates.

Brokerii asteapta cu o oarecare nervozitate cifrele saptamanale ale stocurilor de petrol din Statele Unite, care se afla in prezent la cel mai inalt nivel din septembrie 1990, precum si noile previziuni lunare privind consumul mondial de petrol facute de Agentia guvernamentala americana de informatii asupra energiei (EIA).

Departamentul american al Energiei (DoE) a bulversat piata saptamana trecuta anuntand o majorare cu 2,8 milioane de barili, mai puternica decat estimarile, a stocurilor de petrol in saptamana care s-a incheiat in 27 aprilie. Aceste rezerve crescusera deja la 27 de milioane de barili in ultimele cinci saptamani precedente.

In conditiile in care EIA a scazut recent previziunile sale de crestere a cererii mondiale, "aceste noi cifre vor arata probabil o mentinere a acestei tendinte", spun expertii de la Commerzbank.

In plus, intarirea dolarului, care evolueaza la cele mai inalte niveluri de peste trei luni in fata euro, face mai putin atractive cumpararile de materii prime cotate in dolari, cum este si petrolul, pentru investitorii care detin alte valute.

O alta sursa de presiune asupra cursului, ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, a apreciat marti, in cursul unei vizite in Japonia, ca actualele preturi sunt prea mari si a repetat ca tara sa este pregatita sa utilizeze capacitati excedentare de productie pentru a aproviziona piata.