- ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).
Jeffrey Franks considera, totusi, ca Executivul a inregistrat progrese in privinta negocierii contractelor bilaterale care favorizeaza doar anumite grupuri, in detrimentul banilor publici.
Oficialul FMI a mai afirmat ca, in cazul in care ancheta UE va constata ca aceste companii au primit ajutor de stat, "vor trebui sa dea inapoi toata suma" si "vor plati si o amenda in plus".
- "Privind contractele incheiate cu Hidroelectrica, au fost negocieri intre Ministerul Economiei si companiile implicate. Au cazut de acord, companiile si cei care au aceste contracte, cu o reducere substantiala ca volum si ca pret. Au acceptat. Este o evolutie pozitiva. Acum o saptamana, UE a anuntat ancheta privind aceste contracte. Daca ancheta constata ca acesti titulari de contracte au primit ajutor de stat, va trebui sa dea inapoi toata suma. Vor plati si o amenda in plus. Daca ancheta va constata asa ceva, ele sunt in pericol sa plateasca o gramada de bani. Nu cred ca negocierile vor evolua negativ, si din acest motiv. Se va cere o imbunatatire a conditiilor statului. Sper si cred ca ei vor coopera. Este de neconceput sa aiba sute de milioane de euro avantaj la pret in contracte cu statul si este de neconceput ca ei sa fie de acord in continuare cu asta", a declarat Jeffrey Franks.
Acesta a mai spus ca Ministerul Justitiei a constatat ca este riscant ca aceste contracte sa fie anulate: "Ministerul Justitiei a analizat care dintre contracte ar putea fi anulate si care ar putea fi riscurile. Riscurile sunt mari si ar fi mai bine ca ele sa fie renegociate", a incheiat Jeffrey Franks.
Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, informeaza Comisia Europeana. Comisia vrea sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii. "Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date", mai arata Comisia.
Practic, analizeaza daca Hidrolectrica a vandut energie sub nivelul pietei in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. Favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.
Potrivit Comisiei, initierea unei investigatii aprofundate permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.
Si Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro-P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.
Deci....
Intr-o negociere bilaterala normala, pozitia de forta ar apartine Hidro, dintr-un motiv usor de inteles si pentru un analfabet - Alro are nevoie de energie ieftina de la Hidro, pe cand Hidro n-are nevoie de aluminiul de la Alro si poate oricand gasi 10 clienti pentru energia aia.
Prin urmare, un contract onest, corect, ar trebui sa reflecte (indiferent de nivelul de pret) aceasta pozitie reciproca.
Indexarea pretului energiei cumparate de la Hidro dupa pretul aluminiului (deci in functie de interesele Alro) pune cele doua companii in pozitii diametral opuse - riscul fluctuatiei preturilor mondiale la aluminiu este transferat (in proportie de 80%, spui tu) catre Hidro, o companie care n-are nicio treaba cu industria metalurgica si n-ar avea niciun motiv sa-si asume un astfel de risc. Ca Hidro are pierderi daca scade pretul aluminiului, asta nu conteaza - important e sa nu piarda Alro.
Tu, precautule, poate vinzi calculatoare sau motorina; eu sunt maer fermier si produc grau. N-ai vrea tu sa-mi vinzi calculatorul/motorina la un pret indexat in functie de pretul graului la CBoT???
Ca e vb de coruptie, trafic de influenta, lobby, sau orice altceva decat ratiuni economice, cred ca e limpede; e suficient sa ne intrebam daca Hidro-companie privata ar fi intrat intr-un astfel de contract.
Nu, nu vreau ca Alro sa se inchida; imi place compania asta si ii admir; imi plac si ii admir si pe ArcelorMittal, urmatorul mare beneficiar al contractelor cu Hidro. Imi plac si altii mai mici.
Dar, stii - daca lucrurile nu se indreapta, ordinea falimentelor va fi ca intai moare Hidro, iar pe urma oricum mor si ceilalti. Intre varianta in care ii ingropi pe toti, sau Hidro totusi supravietuieste, tu ce-ai alege?
Nu cunosc contractul, dar pretul pentru un consumator foarte mare, constant (in cursul zilei si al anului) nu poate fi acelasi cu cel al unor mici consumatori, sau ocazionali.
Nu poti vinde un vapor plin cu grau la acelasi pret cu al unui sac de grau (per kg).
Aici trebuie facuta o analiza economica destul de complexa...parerea mea :-)
Gazele de la rusi nu sunt contractate direct de statul roman cu Gazprom, ci prin intermediul unor firme....De ce e asa si cine profita de acest lucru ?! Poate intrebi pe proaspetii alesi, adica PSD si PNL, ca ei au facut contractele.
Se gaseste destul de simplu pe INet, daca vrei.
Vad ca stii sa dai din clape !
Adica ALRO consuma noaptea la fel de mult ca si ziua ceea ce ajuta mult la echilibrarea sistemului energetic national.
Caci vorba vine,toata lumea vrea sa munceasca ziua si sa doarma noaptea!
Gazda noastra de-aici, Claudia, e unul din cei mai buni jurnalisti pe teme de energie (in topul meu personal e pe podium, top trei) si-ar trebui sa se osteneasca intr-o buna zi sau saptamana sa scrie o serie lunga de articole in care sa explice cum stau lucrurile.
E adevarat ca un consumator "in banda", care are aproximativ acelasi consum orar zi/noapte, iarna/vara, si care mai e si consumator mare e indreptatit sa cumpere la niste tarife mai mici, mai ales in contracte pe termen lung (o chestie pe care promotorii "pretului pietei" nu vor in ruptul capului s-o inteleaga).
Dar depinde si de la cine cumpara. Simetric fata de consumatorul in banda, exista producatori in banda si implicit o potrivire naturala intre aceste doua categorii. Exemplul cel mai bun de producator in banda este Nuclearelectrica; urmeaza marile termocentrale.
Hidroelectrica, nu multa lume intelege diferenta, are de fapt doua tipuri de centrale. Cele plasate "pe firul apei", care functioneaza practic non-stop (adica "in banda"), si care la noi sunt doar cele de pe Dunare, respectiv cele care pot fi pornite si oprite la ordin (adica toate celelalte).
Energia "la ordin", cea necesara pentru echilibrarea sistemului energetic national, este foarte scumpa, cea mai scumpa, iar Hidro este in pozitia extrem de privilegiata de a fi singurul mare producator de astfel de energie.
Intr-o lume ideala, Hidro si-ar vinde nu mai mult de un sfert din energie in banda, poate nici atat, iar restul la preturi mult mai mari.
Consumatori ca Alro & co ar trebui sa cumpere de la ceilalti producatori in banda, gen nuclear sau termo (fireste, ceva mai scump). De-aia am fost putin contrariat de nervozitatea iscata in jurul eventualului contract Nuclearelectrica-ArcelorMittal de acum cateva saptamani, in opinia mea indienii au procedat corect.
ar fi de ras, daca n-ar fi de plans.
Cine stie ce mizerie ascund contractele alea cu "baietii destepti", ca doar nu le-au fost date pe gratis !!!
Mizerie politica, nu le pasa decat sa se imbogateasca....
Nu mai casca gura la haznaua 3 ca risti sa pierzi si ultimii neuroni.
Cititi ce a scris "prostu' satului" si coco04, poate reusiti sa intelegeti ceva....