"Anul acesta nu vom avea cresteri de pret (n.red.la gaze) la gaze nici la populatie, nici la consumatorii non-casnici". Asa afirma recent proaspatul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu. Insa, declaratia ministrului cuprindea doar jumatate de adevar. Draft-ul scrisorii de intentie agreate cu FMI arata altceva: Pentru consumatorii non-casnici (industriali), preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu decembrie 2012 si se vor alinia cu preturile medii europene pana la sfarsitul anului 2014. HotNews.ro a aratat inca de acum cateva zile ca FMI a cerut pentru 2012 cel putin o majorare a preturilor la gaze pentru consumatorii industriali. Pentru consumatorii casnici, majorarile incep in iulie 2013.

Preturile vor fi liberalizate pe deplin incepand din ianuarie 2015, cu exceptia cazului in care se va constata un decalaj prea mare intre pretul mediu european si pretul de import. In acest caz, ajustarile vor continua pana la sfarsitul lui 2015.

In scrisoarea de intentie se mai arata ca pentru consumatorii casnici, preturile reglementate vor fi majorate incepand cu iulie 2013 si se vor alinia la preturile internationale pana in decembrie 2018. In vederea eliminarii treptate a preturilor reglementate la gazele naturale, Guvernul urmeaza sa adopte un proiect de ordonanta de urgenta.