Grupul energetic RWE revizuieste conditiile strategice referitoare la proiectul Nabucco, a declarat purtatorul de cuvant al companiei adaugand ca societatea nu a luat decizia de a iesi din proiect, transmite Reuters. "Continuam sa fim convinsi ca Nabucco in forma sa initiala este cea mai buna solutie pentru toti actorii implicati in proiect: furnizori, clienti sau companii energetice (...)In lumina conditiilor in schimbare prin planificarea de noi proiecte, analizam daca sunt asigurate in continuare cerintele noastre strategice si comerciale privind Nabucco", a mai spus reprezentantul grupului german RWE.

Revista germana Der Spiegel a informat, recent, ca mai multi directori importanti ai RWE au semnalat liderilor de la Berlin si Bruxelles ca grupul ar putea iesi in curand din consortiul Nabucco.

Aceste informatii apar la scurt timp dupa ce grupul petrolier ungar MOL a sugerat ca s-ar putea retrage din proiectul Nabucco, din cauza numeroaselor incertitudini care planeaza asupra acestui gazoduct.

"Sunt multe incertitudini in jurul acestui proiect care sunt dificil de ignorat", afirma Mol, intr-un comunicat difuzat in luna aprilie. "Atat finantarea cat si aprovizionarea cu gaze sunt nesigure", a adaugat compania ungara.

Nabucco se confrunta de mai multi ani cu probleme in ceea ce priveste asigurarea aprovizionarii cu gaze naturale si a fost amanat de mai multe ori.

Potrivit unei propuneri a consortiului Nabucco prezentata in luna martie actionarilor, proiectul ar urma sa sufere modificari prin reducerea lungimii conductei si a capacitatii de transport. Conducta va avea o lungime pe jumatate a propunerii initiale, dar si o capacitate de transport semnificativ mai redusa. Aceasta se va intinde de la granita bulgaro-turca pana in Austria.

Proiectul original al conductei Nabucco era prevazut cu o capacitate de transport a 31 de miliarde de metri cubi pe an si se intindea din Georgia pana in Austria, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul total al gazoductului era estimat la 8 miliarde de euro.

De asemenea, actionarii Nabucco iau in calcul o posibila fuziune cu proiectul turco-azer TANAP. La inceputul anului, Turcia a dat semne ca nu mai sprijina in totalitate proiectul Nabucco, prioritatea sa fiind TANAP (Conducta Trans Anatoliana). Proiectul TANAP a luat nastere dupa incheierea unui parteneriat intre Azerbaidjan si Turcia care presupune construirea unei conducte alternative la Nabucco pe sectorul turcesc.

Nabucco ar reprezenta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa, ocolind Rusia. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale - Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa. Proiectul Nabucco a facut un mic progres in iunie anul trecut cand Cadrul legal pentru Gazoductul Nabucco a fost finalizat prin semnarea, in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre NABUCCO Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia).