Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un act normativ privind majorarea salariilor bugetarilor cu 8% in iunie. De asemenea, a aprobat un act normativ privind returnarea in 16 transe a banilor colectati eronat de la pensionari la asigurarile sociale de sanatate (CASS).

Cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se majoreaza in doua etape

  • cu 8% incepand cu data de 1 iunie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012;
  • cu 7,4% incepand cu data de 1 decembrie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012

Sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie astfel:

  • pentru sumele retinute in perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012;
  • pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013.

Guvernul aproba prin hotarare graficul si modalitatea de restituire a sumelor pana la data de 25 august 2012.

"Aceasta restituire se va face automat prin taloanele de pensii, pensionarii nu trebuie sa faca nicio cerere", a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Aceasta a mai precizat ca nu vor fi returnate sumele si urmasilor pensionarilor care decedeaza inainte sa-si primeasca banii. Sumele returnate vor fi impozitate in cazul persoanelor cu pensii peste 1.000 de lei. "Persoanele care au sub 1.000 de lei vor primi exact suma rezultata din calcul, iar pentru cei care au pensii peste 1.000 de lei acolo se calculeaza ca peste tot", a spus Campeanu.